Haberler

Dünya Süt Günü

Dünya Süt Günü nedeniyle Abant İzzet Baysal Üniversitesinde (AİBÜ) "UHT (Kutu) Süt ile ilgili yanlış bilinen doğrular" konulu seminer düzenlendi.

Dünya Süt Günü nedeniyle Abant İzzet Baysal Üniversitesinde (AİBÜ) "UHT (Kutu) Süt ile ilgili yanlış bilinen doğrular" konulu seminer düzenlendi.

AİBÜ Kültür Merkezi Pembe Salonda düzenlenen seminerde konuşan AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, çiğ süt ile UHT (Kutu) süt hakkında yanlış bilinen doğruları öğrencilerle paylaştı.

Belirli işlemlerden geçi·ri·lerek kutulandıktan sonra raf ömrü arttırılan UHT pastörize sütün, ineğin buzağıya verdiği süt olmadığına dikkat çeken Coşkun, "Buzağının ineğin meme bezlerinden emdiği süt ile UHT sütü karıştırmamak lazım. UHT süt inekten sağıldıktan sonra raf ömrünü uzatmak için belirli işlemlerden geçiriliyor. UHT sütteki yaklaşım, sütün içinde bulunan mikro organizmaların tamamını belirli işlemlerle ortadan kaldırmak ve bu uygulama esnasında da süte olabildiğince az hasar vermektir. Yani inekten yeni sağılan süt ile kutu süt aynı şey değildir." diye konuştu.

UHT kaliteli bir süttür

"UHT sütün neden bozulmadan uzun süre raflarda kaldığı" konusuna da değinen Coşkun, şöyle devam etti:

"UHT süt üretiminde daha baştan sıkı tedbirler alınıyor. Yani piyasada bulunan en kaliteli süt UHT'ye işleniyor. Peynir üretirken sütün bir litresinde bulunan mikroorganizma sayısı ile fazla ilgilenmezsiniz. Ama UHT'ye işleyecekseniz bu sayı ile ilgilenmek zorundasınız. Bu açıdan en kaliteli süt mikro organizma sayısı mililitrede 100 bini aşmayan süttür standartlara göre. Hatta bugünkü şartlarda bu çok daha aza indirilmiştir. Yani bu sayı mililitrede 3-5 binlere kadar düşürülmüştür ki bu fevkalade kaliteli bir süttür."

UHT sütlerde katkı bulunmaz

UHT sütün hiçbir zaman buzağının annesinden emdiği süt kadar kaliteli ve sağlıklı olmadığına ancak UHT sütün insanların içmesini engelleyecek herhangi bir olumsuzluk da içermediğine işaret eden Çoşkun, "UHT sütlerin içerisinde hiçbir şekilde hiçbir katkı maddesi kullanılmaz. Bu mevzuatta da yasaktır. Çünkü bunu bebek içiyor, çocuklar içiyor, hastalar içiyor ve her gün kullanılıyor. Bu yüzden herkesin muhatap olduğu böyle bir gıda maddesinde herhangi bir katkı maddesinin ilave edilmesi yasaklanmıştır. UHT sütler katkı maddesi içermez. Raf ömrünün uzun olması tamamen ham maddenin kaliteliliğinden işleme teknolojisinin modern oluşundan ve uygulanan ısıl işlemden dolayıdır. Bu sütlerin uzun ömürlü olmasının altında başka bir sebep aramaya gerek yok." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Hayri Coşkun Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title