Haberler

Dünya Sağlık Örgütü Heyeti Kütahya'da

Kütahya Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Sağlıklı Birimler Toplantısı, Belediye Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi.

Kütahya Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Sağlıklı Birimler Toplantısı, Belediye Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirildi.

Toplantıya, Kütahya Valisi Ahmet H. Nayir, AK Parti Kütahya Milletvekilleri Mustafa Şükrü Nazlı, Vural Kavuncu ve Ahmet Tan ile Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, 22., 23. ve 24. Dönem AK Parti Kütahya Milletvekili TBMM KİT Komisyonu Eski Başkanı Hasan Fehmi Kinay, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Temsilcisi Dr. Pavel Ursu, DSÖ Program Sorumlusu Dr. Toker Ergüder, DSÖ Program Sorumlusu Gül Menet, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nur Aksakal, Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Didem Evci Kiraz ile Sağlık Bakanlığı'nda görevli Uzman Yardımcısı Banu Nesibe Demir, bazı daire müdürleri ile STK Temsilcileri katıldı.

Nezaketlerinden dolayı DSÖ Türkiye Temsilcisi Dr. Pavel Ursu ile beraberindeki heyete teşekkür eden Vali Ahmet H. Nayir, Kütahya'nın pilot il olarak seçilmesinin bir onur olduğunu söyledi. Vali Nayir, "Dünya Sağlık Örgütü'nü yakından takip ediyoruz. Hükümetimizle, Sağlık Bakanlığımızla olan faydalı ilişkileri bizlerinde dikkatini çekecek ölçüde. Dünya küçüldükçe sağlık problemleri de herkesi ilgilendirir hale gelmeye başladı. Dolayısıyla böyle uluslararası organizasyonların sağlıkta söz sahibi olmasını, Dünya'nın sağlığı ve geleceği açısından önemli yer tuttuğunu biliyoruz. İlimizin böyle bir projede pilot uygulama yeri seçilmesi bizim hem onurumuz hem de sorumluluğumuz. Buradaki yapılacak çalışmalar birçok çalışmaya öncü olacağı için proje içerisinde faydalı şekilde yer alıp, geleceğe güzel bir örnek bırakma sorumluluğumuza da bir fırsat verilmiş olacak. Sizlerin çalışmaları da bizim için bu açıdan büyük önem taşıyor" dedi.

"Rehabilitasyon ve yaşlı bakımları konusunda iddialıyız"

Kütahya'nın termal farkıyla önemli bir il olduğunu ifade eden AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, "Rehabilitasyon ve yaşlı bakımları konusunda iddialıyız" dedi. Kütahya'ya ilk kez geldiğini ifade eden Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Dr. Pavel Ursu Vali Ahmet H. Nayir'e kabullerinden dolayı teşekkür etti.

Vali Nayir'in makamından ayrılan Dünya Sağlık Örgütü heyeti, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu eşliğinde Kütahya'nın bazı tarihi ve kültürel mekanlarını gezdi, Tavşanlı Refakatçi Misafirhanesi'nin açılışına katıldı. Heyet, Kütahya ziyaretinin ilk gününde Fevzi Çakmak ilk ve ortaokulu, Macar Evi, Kütahya Kalesi, DPÜ Rehabilitasyon Hastanesi, Kütahya Sevgi Evleri'ni ziyaret etti.

Başkan Saraçoğlu: "Kütahya'da 9 merkezimiz termal bölgesi"

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Kütahya'daki termal sağlık hizmetleri ve yatırımları hakkında konukları bilgilendirdi. Başkan Saraçoğlu, "Kütahya termal turizm ve sağlık konusunda önemli adımların atılması gerektiğini düşünerek sayın vekillerimizle beraber sağlık termal turizmi konusunda çalışmalar yapmaktayız. Kütahya'da 9 merkezimiz termal bölgesi. Termal suları şuan sadece hamam kültürü olarak kullanmaktayız fakat biz bunu fizik tedavi ve rehabilitasyon konusunda değerlendirmek istiyoruz. 36 ile 50 derece arasında değişen termal sularımız insan vücuduna en yakın sıcaklıkta ve içilebilir bir su. Bu manada daha önceden yapılan Kamu Hastaneleri Birliği'nin uhdesinde olan Fizik Tedavi Hastanesi bunun yanında üniversitemizde bulunan bir bölümü de 200 yataklı fizik tedavi rehabilitasyon merkezi olarak faaliyet göstermekte. 100 odalı, 100 yataklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'nin yer tespiti yapıldı, imar çalışmaları tamamlandı. Hastanenin yapılacağı Yoncalı bölgesinde 18 uygulamasını hayata geçirerek yaklaşık 5 milyon m2 bir alanda imar düzenlemesi yaptık. Burada 20 bin, 30 bin, 40 bin m2 parseller oluşturarak Yoncalı'daki bu bölgeyi sağlık termal turizmi noktasında merkez yapma çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

"Sağlıkta büyük reformlar yapıldı"

Daha sonra söz alan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Temsilcisi Dr. Pavel Ursu, "Kütahya'daki imkanlar, karşılaşılan zorluklar, ilin güçlü ve zayıf yanları nelerdir, uygulamada nelerle karşılaşabiliriz bütün bunları bizzat tecrübe etmek amacıyla Kütahya'dayız. Ben bugün Kütahya insanının kalbe dokunuşunu gördüm" dedi.

Dr. Pavel Ursu BM'ye üye 193 üye ülke tarafından kabul edilen 2030 gündemini katılımcılarla paylaştı. 17 hedefin toplumun tamamını kucaklayacağını söyledi. Ursu, "Burada sadece Dünya Sağlık Örgütü'nü temsilen değil Birleşmiş Milletler'i (BM) de temsilen Kütahya'dayız. BM tarafından 2015 Eylül ayı içerisinde paylaşılan ve önümüzdeki 15 yılı kapsayan '2030 Gündemi' bakış açısını sizlerle paylaşmak istiyorum. 15 yıl için belirlenen sürdürülebilir kalkınma hedefleri 17 başlıktan oluşuyor. Bu hedeflerin ise 169 tane amacı var. Bu hedefler ekonomik kalkınmanın yanı sıra diğer önemli başlıkları da vurgulayan hedefler. Sadece ekonomik kalkınmaya odaklanarak toplumların refahını artıramayız. Bunun için yoksulluğu da azaltmalı, sosyal yönden toplumu desteklemeli, diğer sektörlerin, çevrenin de desteğini almamız gerekiyor ki ekonomik kalkınmayı, bunların sürdürülebilirliğini sağlayabilelim. Hedeflerden başlık başlık bahsedecek olursak, yoksulluğun, açlığın azaltılması, sağlığın iyileştirilmesi, kaliteli bir eğitimin sunulması, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, temiz suya erişimin sağlanması, temiz enerjilerin üretilmesi, çalışma ortamlarının iyileştirilmesi, eşitsizliklerin giderilmesi, sürdürülebilir şehirlerin oluşturulması, üretimin artırılması, çevreyle ilgili iyileştirmeler bizim temel hedeflerimiz arasında. Hem sağlık hem de refah iyileştirilmeli. Bunda ilerleme sağlayamazsak diğer konularda ilerleme sağlayamayız. Ekonomik kalkınmayla ilgili bir sonuca ulaşmak istiyorsak sağlık konusuna ya da refah konusuna bakmalıyız. Herhangi bir grubu ya da herhangi bir bireyi geride bırakmayan tüm toplumu kapsayan, herkesi kucaklayan hedefler bunlar" şeklinde konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü heyeti, Kütahya İş Geliştirme Merkezi (KİŞGEM), Hekim Sinan tıbbi Bitkiler araştırma Merkezi, Germiyan Sokağı ile Çavdarhisar Aizonai Antik Kenti'ni ziyaret etti. (EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Dünya Sağlık Örgütü Kamil Saraçoğlu Kütahya Termal Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title