Haberler

Dünya Romanlar Günü İzmir'de Kutlandı

Güncelleme:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, '8 Nisan Dünya Romanlar Günü'nü 'Sorunlarımızı Konuşuyoruz' başlıklı bir panelle kutladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, '8 Nisan Dünya Romanlar Günü'nü 'Sorunlarımızı Konuşuyoruz' başlıklı bir panelle kutladı.

Kültürpark Gençlik Tiyatrosu'nda düzenlenen panelde İzmir'de yaşayan Roman vatandaşların kültürleri ile ilgili bilinçlenmelerinin sağlanmasının yanı sıra çözüm önerileri de masaya yatırıldı.

İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, Romanların uğradıkları ayrımcılığın dünyanın her tarafında var olduğunu ve bu önyargıyı yıkmak için de farkındalık çalışmaları yaparak bilinçlendirme yaptıklarını ifade etti.

Romanların dezavantajlı toplum olduklarını dile getiren Abdullah Cıstır, "Geçtiğimiz sene hükümetimiz AB delegasyonuyla bir çalışma başlattı. Çalışma Bakanlığı AB delegasyonu ile 60 kurumla beraber dezavantajlı kesimlere belli bir takvim dahilinde bütçe ayırarak, kendilerini eşit hissedene kadar oluşturulan önlemler bütününü içeren ortak içermeyi hazırlıyorlar. Biz eşit değiliz, kendimizi eşit hissetmiyoruz" dedi.

Romanlarla ilgili sorunların sosyolojik bir vaka olduğunu söyleyen Cıstır, "Örneğin Buca Belediyemizde sosyolog yok hala. Romanlara bilimsel bir yaklaşım gerektiği ve bunun öncelikle yerel yönetimlerden başlaması gerektiğine ilişkin vurgularımız var. Bu çalışmalarla da bunlara anlam yükleyeceğiz. Bizim farkımıza varın, biz buradayız" diye konuştu.

Dünya Romanlar Günü'nün sosyal içerikli kutlanması ve farkındalık oluşturmasını istediklerini ifade eden Cıstır, şöyle devam etti: "Kutladığımız günden bu yana dünyada ayrımcılığın, nefret söyleminin asgariye indirilmesi hatta ortadan kaldırılması ile ilgili ve bu konuda kanunların çıkmasıyla ilgili yerel ve genel dinamiklerimize devamlı çağrıda bulunuyoruz. Biraz daha sosyal içerikli kutlanması ve farkındalık olması konusunda beklentilerimiz var. Sorunlarımızın yeterince bilinmediğini düşünüyoruz. Dezavantajlı kavramının içinin boşladığını düşünüyoruz. Romanlar da dezavantajlı bir toplumdur. Bunu bizi yerel ve yönetenlerin farkına varmalarına rağmen yeterli içselleştirmeyi göstermediklerini düşünüyoruz." - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Avrupa Birliği Kültürpark Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

gokmen dunargokmendunar@hotmail.com:

Izmir roman hakları merkezi başkanı olarak sayın cistir medya Budalası oldunu jet fırsatta dile getirdim ayrıca sayın cistir her roman bir roman Derneği olayını ve roman toplumunu temsil etmesinin de altını çizmek bir yarar vardır. TÜRKİYE de roman açılımda roman derneklerin den hükümet sorunları ve çözümleri ifade edilecek sunum ve Raporlar talep edildi sayın cistir bu ve vb konularda bir sunum yapmadığı gibi izmir de roman mahallenin de bir çalışması olmadığı gibi de her hangi bir roman Mahallesi cistir adına bağlı değildi ve cistir roman mahallelerinde bulunmayan yanlız bir insan olup kendine ait Derneği de bulunmamaktadie

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title