Haberler

Dünya Rekoru: Rus Sporcu Everest'ten Uçtu!

Güncelleme:

Everest Dağı/ Çin/ Valery Rozov/ 7220 metreden Wingsuit ile BASE* Atlayışı

Everest Dağı'nın zirvesine ilk çıkılan günden neredeyse tam 60 yıl sonra Rus ekstrem spor yıldızı Valery Rozov (48) deniz seviyesinden 7220 metre yükseklikten gelmiş geçmiş en yüksek BASE atlayışını yaparak Everest Dağı'nın kuzey yüzünden uçtu.

MOSKOVA (Rusya) – Edmund Hillary ve Tensing Norgay'in dünyanın en yüksek dağına (8.848 metre) tırmanmasından tam 60 yıl sonra 48 yaşındaki Rus ekstrem spor yıldızı en yeni projesinde başarıya ulaştı. Rozov son yıllarda yaptığı nefes kesici atlayışlarla dünyanın dört bir yanında gazetelerin manşetlerine çıktı. 2009'da Uzak Doğu'da Kamchatka Yarımadası'nda aktif bir volkanın içine atladı, 2010'da Antarktika'daki Ulvetanna'dan atladı, 2012'de de Himalayalar'daki Ulvetanna'dan atladı. Orada 6.420 metre yükseklikten atlamıştı; bu atlayış aynı zamanda 10.000'i aşkın atlayış gerçekleştirmiş bu müthiş adamın en olağanüstü atlayışı için yaptığı son test oldu. Shivling atlayışı Rozov'un dünyanın en yüksek dağından yaptığı gelmiş geçmiş en görkemli atlayışı için bir ısınma niteliği taşıyordu.

Atlayışın hazırlıkları iki yıldan uzun sürdü. Bu sürenin önemli bir kısmında büyük emek sarf edilerek yeni, özel bir Wingsuit geliştirildi. Rozov ile dört şerpayı, fotoğrafçıları ve kameramanları içeren ekibi 5 Mayıs'taki atlayış öncesi Himalayalar'da üç haftaya yakın zaman geçirdiler.

Tırmanış ünlü kuzey rotasının Çin tarafında başladı. Rozov atlayışı için 7.220 metre rakımdaki bir noktayı seçmişti. Ana kamptan atlama konumuna tırmanması dört gün sürdü. Rozov yerel saatle tam 14:30'da kötü hava koşullarına ve -18 Santigrat derecelik sıcaklığa rağmen atladı. Tepedeki yar fazla yüksek olmadığı için atlayışın seyrek yüksek rakım havasındaki ilk anları çok önemliydi. Rozov'un ince havada serbest düşüşten uçuşa geçmek için her zamankinden daha fazla zamana ihtiyacı oldu. Ondan sonra neredeyse bir dakika boyunca dağın kuzey yüzü boyunca saatte 200 km civarı hızlarda uçtu, ardından da 5.950 metre yükseklikteki Rongbuk buzuluna güvenle indi.

Rozov Moskova'ya döndükten sonra, "Ancak memleketime döndükten sonra bu işin benim için hem fiziksel, hem psikolojik açıdan ne kadar zor olduğunun farkına vardım," dedi.

BASE atlama konumlarının kısaltmasıdır. B binaları, A antenler veya kuleleri, S span'leri (aralıklar – örneğin köprüler), E de earth (toprak – örneğin uçurumlar) temsil eder.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Everest Dağı Moskova Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title