Haberler

Dünya Pazarında Yeri Olan Fındığın Kalitesini Korumak Lazım"

Fındıkta kalitenin korunması için kurutma ve depolama aşamalarına dikkat edilmesi gerektiği bildirildi.

EYÜP ELEVÜLÜ - Fındıkta kalitenin korunması için kurutma ve depolama aşamalarına dikkat edilmesi gerektiği bildirildi.

Türkiye'nin en önemli tarımsal ürünleri arasında yer alan ve dünya pazarında kalitesiyle bilinen fındığın hasat sezonunun sonuna gelindi. Ağustos ayının ilk günlerinde bahçelerde toplanmaya başlayan fındıkta hasadın büyük bir bölümü bitti.

Dallardan toplanan fındıklar, çuvallarla taşınarak harmana getirildi. Ürününü zurufundan ayırarak kuruması için boş alanlara seren üreticiler, içerisindeki kırık ve çürük fındıkları seçmeye başladı. Bu işlemin ardından depolama kısmının yapılacağı fındıkta, bu süreçte aflatoksinden uzak durulması için bazı hususlar dikkate alınacak.

Üreticilerin ürünün verimi ve kalitesini korumak için yapacağı çalışmalar fındığın dünya pazarındaki değerini artıracağı belirtildi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındığın hem Karadeniz hem de ülke ekonomisi için önemli bir tarımsal ürün olduğunu söyledi.

Fındığı, aflatoksin hastalığına karşı korunması halinde kaliteli bir ürün ortaya çıkacağını vurgulayan Soydan, "Fındığımız dünya pazarında kaliteli bir ürün. Aynı zamanda bu ürünün üretiminde dünyada lideriz. Onun için fındığımızın kalitesini her zaman korumamız lazım." dedi.

Soydan, fındığın değerini korumak için bazı hususlara dikkat edilmesi gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Fındığımızın en büyük tehlikesi harmanlandıktan ve depolandıktan sonraki süreçte aflatoksin tehlikesidir. Çünkü ihracatımızda denetlemelerdeki analizlerde bu tür hastalığın çıkması sıkıntıdır. Böyle bir durumda fındığın kalitesinin kötü olmasından dolayı da ihracatımızda dünya üzerinde itibarsızlığımız olacaktır. Bundan dolayı da üreticilerimizin kesinlikle fındığını harmanladıktan sonra özellikle jüt çuvallara koymaları lazım. Naylon çuvallar tercih edilmesin. Çünkü naylon çuvallar fındığın nemlenmesine ve sıcak havalarda ısınmasına sebep oluyor. Bu da fındığın içerisinde çürüklere sebep olabilir."

"Fındığımızın artık değeri çok yüksek"

Fındıkta sıcak ve nemin ürüne zarar verebileceğine işaret eden Soydan, çuvallama ve depolama kısmındaki ufak detayların ürünün kalitesini korumak için yeterli olabileceğini belirtti.

Üreticilerin, kurutma sırasında fındıktaki kırık ve çürük fındıkların seçmesi gerektiğini aktaran Soydan, şöyle devam etti:

"Fındığı harmana getirdiğimiz zaman patozdan çıkan kırık fındıkları muhakkak içinden alalım. Özellikle çürük fındıkları ayıklayalım. Çünkü bunlar zamanla çuval içerisinde diğer sağlam fındıkları çürüterek fındığın zarar görmesine sebep oluyor. Bu da hastalıkların bir başlangıcıdır. Özellikle de depoların nemli olmamasına dikkat edelim. Çünkü fındığımızın artık değeri çok yüksek, bir yeşil altın. Bu ürün bölgemizin en önemli geçim kaynağı. Bunun için bir tane fındığımız bile çok önemlidir. Artık üretici de bu konuda bilinçlenmiştir. Üretici fındığını en iyi şekilde saklamak için de dikkat etmekte ve sahip çıkmaktadır."

"Kaliteli ve kalitesiz ürün birbirine karıştırılmamalı"

Soydan, kaliteli ve kalitesiz fındığın birbirine karışması halinde kötü bir sonuç ortaya çıkacağının altını çizerek, "Harmanda, patozdan çekildikten sonra kırık ve çürük olanların seçilmemesi ve ayrıca kurutulmayan fındıkların ciddi şekilde zararları var. Bu sefer fındığına sahip çıkanların fındığına karıştırıldığı zaman diğer fındıklara da zarar veriyor." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Karadeniz Ordu Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title