Haberler

Dünya Ölüm Cezası ile Mücadele Günü

Mısır'da uluslararası insan hakları örgütleri, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Mısır'ı "ölüm cezaları ve keyfi tutuklamalar" konusunda eleştirdi.

Mısır'da uluslararası insan hakları örgütleri, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Mısır'ı "ölüm cezaları ve keyfi tutuklamalar" konusunda eleştirdi.

Dünyanın çeşitli yerlerindeki insan hakları örgütleri 2003 yılından bu yana her yıl 10 Ekim'de, Dünya Ölüm Cezası ile Mücadele Günü dolayısıyla dünyada infaz edilen ölüm cezalarına ve ölüm cezası uygulayan ülkelere dikkat çekiyor.

İngiltere merkezli Arap İnsan Hakları Örgütü yayımladığı yazılı açıklamada, Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin basın danışmanı olarak görev yapmış Ahmed Abdulaziz'in oğlu Musab Abdulaziz'in, BAE'de bir yıla yakın süredir "siyasi görüşleri" nedeniyle tutulduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, Birleşmiş Milletlerin (BM) "İşkence ve diğer zalimane, insanlık dışı veya küçültücü muamele veya cezaya karşı sözleşmesi" gereğince BM'den Abdulaziz'in serbest bırakılması için BAE yönetimine baskı yapması istendi.

Örgütün Mısır masası sorumlusu Mustafa Azb da eski basın danışmanı Ahmed Abdulaziz'in oğlu Musab'ın 354 günden bu yana BAE'de cezaevinde tutulmasını kınadı. Azb, "keyfi tutuklamaya" maruz kalan Abdulaziz'in 21 Ekim 2014'ten bu yana cezaevi günlerinin büyük bir kısmını işkence içinde geçirdiğini savundu.

Musab'ın babası eski basın danışmanı Ahmed Abdulaziz de oğlunun hiçbir siyasi faaliyetinin olmadığını, BAE'nin herhangi bir delil olmaksızın "terör örgütüne mensup olmak" suçlamasıyla oğlunu alıkoyduğunu kaydetti.

Abdulaziz, açıklamasında "Başsavcılık da soruşturmalarda yeni bir gelişme olmadığı halde bilgisayar ve cep telefonunun incelendiği bahanesiyle Musab'ın ihtiyati tutukluluk süresini yeniledi" ifadesini kullandı.

İdam cezalarına tepki

Merkezi Cenevre'de bulunan ve ağırlıklı olarak Mısır'ı mercek altına alan Kerame İnsan Hakları Örgütü'nde aktivist Ahmed Mufrih de yayımladığı açıklamada, Mısır'da Dünya Ölüm Cezası ile Mücadele Günü'nün 13'üncü yılında, "keyfi olarak" ölüm cezasına çarptırılan 7 kişinin cezasının infaz edildiğine dikkati çekti.

İdam edilen mahkumların savunma heyetinde de görevli olan avukat Mufrih, bu kararların "zaman aşımına uğramayan suçlar ve adaletsiz yargılamalar" neticesinde verildiğini söyledi.

Askeri Yüksek Mahkeme tarafından çeşitli suçlamalarla yargılanarak ölüm cezasına çarptırılan Ensar Beyt el-Makdis örgütüne mensup 6 kişinin cezası 17 Mayıs'ta, İskenderiye'de darbe karşıtları ile yandaşları arasında çıkan olaylar kapsamında açılan davada yargılanan sanıklardan Mahmud Ramazan'a verilen idam cezası da 7 Mart'ta infaz edilmişti.

Mısır'da 3 Temmuz 2013'te ordunun yönetime el koymasının ardından yüzlerce darbe karşıtı, "şiddet olaylarına karışmak, izinsiz gösteri düzenlemek" gibi çeşitli suçlardan gözaltına alınarak yargılanmaya başlanmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Muhammed Mursi Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title