Haberler

Dünya Müslüman Kadınlar Zirvesi ve Fuarı

KUALA Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından düzenlenen ikinci Müslüman Kadınlar Zirvesi ve Fuarı Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da devam ediyor.

KUALA Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından düzenlenen ikinci Müslüman Kadınlar Zirvesi ve Fuarı Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da devam ediyor.

Dünya İslam Forumu, Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi ve TASAM ile Türkiye merkezli kadın sivil toplum kuruluşlarından oluşan bir komitenin işbirliğinde düzenlenen ve 100 ülkeden 5 bin kişinin katıldığı zirve bugün oturum ve etkinliklerle sürdü.

Zirve 2017'de İstanbul'da yapılacak

Zirve'ye katılan TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 8 yıldır kurumsallaşma sürecinde olan Dünya İslam Forumu kapsamında kadın inisiyatifi geliştirildiğini belirtti.

Bunun sonucu olarak Dünya Müslüman Kadınlar Zirvesi ve Sergisi'nin Kuala Lumpur'da gerçekleştirildiğini dile getiren Şensoy, etkinlik sonrasında kurum sekreteryasının İstanbul'a geçeceğini ve zirvenin 2017'de İstanbul'da tertip edileceğini kaydetti.

Bununla ilgili Kuala Lumpur'da deklarasyon açıklanacağını ifade eden Şensoy, "Dolayısıyla biz Dünya Müslüman Kadınlar Zirvesi inisiyatifinin ideolojik temelli değil, aksine İslam dünyasındaki kadın sorunlarına sadece Batılı perspektife bağlı kalmayarak, kendi referanslarımızla bazı değerler üretecek şekilde bir eleştirisel düşünce kurumsallaşmasını ve sivil toplum inisiyatifi olarak devam etmesini düşünüyoruz." dedi.

İstanbul İslam dünyasının kalbidir

Şensoy, dün gece gerçekleştirilen İslam Dünyası İstanbul Ödülleri töreninin ilkinin Pakistan'da yapıldığını ve ödüllerin Pakistan Devlet Başkanı tarafından verildiğini anımsatarak, bu yıl ikincisi Kuala Lumpur'da verilen ödüllerin her kategoride mükemmeliyeti aramaya teşvik etmeyi sürdüreceğini vurguladı.

Ödül törenine İstanbul isminin konulmasının özel bir önemi olduğunu ve hem tarihi hem de güncel anlamda maddi manevi referanslarla İstanbul'un öne çıkarılmasını önemsediklerine dikkati çeken Şensoy, "Çünkü İslam Dünyası'nın kalbi İstanbul'dur diye düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

Söz konusu etkinlik fikri, ilk defa 2014 yılında Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı (UNAOC) adıyla Endonezya'nın Bali Adası'nda düzenlenen etkinlikte ortaya konmuş, ardından İstanbul'da Dünya İslam Forumu'nda teklif edilmişti. Pakistan'ın başkenti İslamabad'da bu yıl yapılan Dünya İslam Forumu toplantısında zirvenin Malezya'da düzenlenmesi kararı alınmıştı.

Bu etkinlik çerçevesinde dünya genelinde farklı çalışmalarıyla öne çıkan Müslüman kadınlarla benzer konularda çalışma yapanları bir araya getirmeyi, kadınların deneyimlerini ve fikirlerini paylaşmasını hedefleyen program, kadın merkezli çalışmalar yapan sivil toplum oluşumlarının birbirleriyle etkileşiminin geliştirilmesi ve Müslüman kadınların içinde yaşadığı toplumun yanı sıra insanlığa örnek olması yönündeki çalışmaları artırmayı amaçlıyor.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Kuala Lumpur İstanbul Malezya Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title