Haberler

Dünya Madenciler Günü

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, "Türkiye'nin taşkömürü için her yıl dışarıya 4-5 milyar dolar ödeyecek lüksü yok. Kazma, kürek, baret ve ferdi koruyucu ile en kısa zamanda üretimi artırabilecek tek kurum Türkiye Taşkömürü Kurumudur (TTK)" dedi.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, "Türkiye'nin taşkömürü için her yıl dışarıya 4-5 milyar dolar ödeyecek lüksü yok. Kazma, kürek, baret ve ferdi koruyucu ile en kısa zamanda üretimi artırabilecek tek kurum Türkiye Taşkömürü Kurumudur (TTK)" dedi.

Sendika tarafından Şemsi Denizer Konferans salonunda düzenlenen 4 Aralık Dünya Madenciler Günü etkinliğinde bir konuşma yapan Demirci, Zonguldak'ın bir enerji bölgesi olduğunu, enerji savaşları konusunu 168 yıllık üretim tarihinden dolayı bildiklerini söyledi.

Türkiye'nin 40-50 milyar dolar arası cari açık verdiğini ve bunun en önemli sebebinin enerji ithalatı olduğunu öne süren Demirci, şöyle konuştu:

"Taşkömürü ithalatı için yılda 4-5 milyar dolar ödüyoruz. Türkiye'de, Zonguldak'tan başka hiçbir yerde taşkömürü yok. 1970'lerde taşkömürü ihtiyacımızın neredeyse tamamını biz karşılıyorduk. İhtiyaç arttı, üretim geriledi ve şimdi ihtiyacımızın yüzde 90'ından fazlasını ithal ediyoruz. Türkiye bilinçli olarak bu duruma getirildi. Her şeye rağmen, bugün tarihimizin en kötü dönemini yaşasak da yine ayaktayız ve gerçekleri anlatmaya devam ediyoruz."

Demirci, TTK'da 8 bin kişinin çalıştığını ve üretimin 1 milyon tonun altında olduğuna dikkat çekerek, "TTK Genel Müdürlüğü 2010 yılından bu yana işçi alınmasını istiyor. Kurum göz göre göre zarar ettiriliyor. TTK'nın üretim kapasitesi yıllık 5 milyon ton. Kapasitesinin beşte biri ile çalıştırılan her işletme zarar eder. Türkiye'nin taşkömürü için her yıl dışarıya 4-5 milyar dolar ödeyecek lüksü yok. Kazma, kürek, baret ve ferdi koruyucu ile en kısa zamanda üretimi artırabilecek tek kurum TTK'dır."

Dünyanın en ağır işini yapan maden işçilerinin sadece toplu ölümlü kazalarla değil her zaman hatırlanmasını ve yaşadıkları sorunların ivedilikle çözümünü istediklerini dile getiren Demirci, "Bugün biz, Türkiye Cumhuriyeti devletimizin kalkınıp büyümesi için büyük bedelleri seve seve ödeyen ve her şart altında bu bedeli ödemekten çekinmeyecek olan Zonguldak halkı ve madenciler olarak en büyük sıkıntımız olan işçi açıklarının giderilmesini istiyoruz. Türkiye'nin sanayisine can vermiş, emeğin başkenti sıfatını kazanmış bir il olarak bu en doğal hakkımızdır." ifadesini kullandı.

Maden Mühendisleri Odası (MMO) Zonguldak Başkanı Erdoğan Kaymakçı da madenciliğin, her an ölüm korkusuyla ailesini geçindirmeye çalışanların mesleği olduğunu belirterek, "Yerin metrelerce altında canları pahasına çalışan emekçiler, ölesiye kürek sallayan ve bir tutam gün ışığına muhtaç olan insanlardır. Madencilik en eski mesleklerden birisidir. Madencilik sektörü ülkemizin vazgeçilmez konumunu sürdürmektedir." diye konuştu.

Eski MMO Genel Başkanı Mehmet Torun ise "Özelleştirme Politikalarının ve Uygulamalarının Zonguldak Kömür Havzasına Etkileri" konulu sunum gerçekleştirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Dünya Madenciler Günü Şemsi Denizer Zonguldak Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

İran İsrail'e saldıracak mı? İran'dan İsrail'e misilleme gelecek mi? Merkez Bankası döviz kurları 2024! 1 Amerikan doları ne kadar? Yıl sonu dolar kuru ne kadar olur? Suphiye Orancı kimdir? Metin Akpınar ve Uğur Dündar'dan kızları olduğu iddia edilen Suphiye Orancı kaç yaşında, nereli? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç oldu? MB dolar tahmini için ne dedi? Taksiciyi öldürüp araçtan atan yabancı uyruklu şahıs tutuklandı mı? İfadesinde ne dedi? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç TL? Merkez Bankası enflasyon beklentisi yüzde kaç? TOKAT'TA DEPREM | Tokat depreminin ardından yaşanan hasarın boyutu ne? Noterler Cumartesi günü açık mı? Noterler Cumartesi günü çalışıyor mu, saat kaça kadar açık? ALES/1 sınavı ne zaman 2024? ALES bu hafta mı? ALES sınav giriş yerleri! KIZILCIK ŞERBETİ fragmanı yayınlandı mı? Umut, Nursema'yı aldattı mı? Son bölümde ne oldu? İzmir Cuma namazı saat kaçta? İzmir Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İzmir cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ || Sandık görevlisi ücretleri ne zaman yatacak? Aşkım Kapışmak kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Aşkım Kapışmak kaç yaşında, nereli? Aşkım Kapışmak biyografisi! DGS sınav yerleri ne zaman belli olacak 2024? DGS sınavı ne zaman? 2024 DGS başvuruları ne zaman?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title