Haberler

Dünya Kudüs Günü

İran’da ülke genelinde birçok şehirde Kudüs Günü dolayısıyla yürüyüşler düzenlendi Başkent Tahran’da binlerce İranlı, İsrail’in Gazze’deki sivilleri hedef alan saldırılarını protesto etti.

İran'da her yıl Kudüs Günü olarak kabul edilen ramazan ayının son cuma günü, İsrail'in Gazzeli sivillere yönelik saldırılarının şiddetini arttırması sebebiyle yoğun protestolara sahne oldu. Tahran'ın farklı noktalarından Tahran Üniversitesi'ne yürüyen binlerce İranlı, dini liderleri Hamaney'den cihat fetvası vermesini istedi.

Kudüs Günü dolayısıyla ülke genelinde bir çok şehirde yürüyüşler gerçekleştirilirken, gösterilerin en büyüğü başkent Tahran'da düzenlendi. Binlerce Tahranlı sabah saatlerinde şehrin farklı noktalarından cuma namazının toplu bir şekilde kılındığı Tahran Üniversite'sine yürüdü. Ellerinde Filistin ve Hizbullah bayrakları taşıyan göstericiler, sık sık "ABD'ye ölüm", " İsrail'e ölüm" ve "İngiltere'ye ölüm" sloganları attı.

Başkent Tahran'da gerçekleştirilen Kudüs Günü yürüyüşüne Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin yanı sıra, Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Yargı Başkanı Amuli Laricani, Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan, Devrim Muhafızları Komutanı Tümgeneral Muhammed Ali Caferi, Dini Lideri'in Dış Politika Danışmanı Ali Ekber Velayeti, İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, Tahran Belediye Başkanı Muhammed Bakır Galibaf ve Filistin'in Tahran Büyükelçisi Salah Zavavi katıldı ve birçok İranlı bakan katıldı.

İsrail'in Gazzeli çocuk ve kadınlar başta olmak üzere sivilleri hedef alan saldırılarını protesto eden Tahranlılar, dini liderleri Ayetullah Ali Hamaney'in cihat fetvası vermesi halinde savaşa hazır şeklinde sloganlar attı. Göstericiler, daha sonra " İsrail'e ölüm" sloganları eşliğinde İsrail bayrakları yaktı.

Ellerinde, "66 yıllık soykırım", "Gerçek terörist İsrail", "Filistin özgürlüğüne kavuşacak" yazılı dövizler taşıyan vatandaşlar, İsrailliler tarafından yakılarak öldürülen Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr için de slogan attı.

Ramazan ayı olması ve kırk dereceyi aşan aşırı sıcaklara rağmen çocuklarıyla birlikte yürüyüşe katılan vatandaşların üstüne, itfaiye ekipleri tarafından sık sık su serpildi. Birçok ambulans aracı da yol kenarlarında hazır bekletildi. Yürüyüşe ayrıca birçok engelli vatandaşın tekerlekli sandalyeyle katılması dikkat çekti.

Daha sonra Tahran Üniversitesi'nde cuma namazı kılan Tahranlılar, namazın ardından Gazzeliler için topluca dua etti. Üniversite içerisindeki alana sığmayan binlerce kişi, çevredeki caddelerde namazlarını ifa etti.

Tahranlılar, İran Kızılayı'nın Gazze için başlattığı para yardımı kampanyasına da katkıda bulundu. - İran

Kaynak: AA / Güncel

İsrail Kudüs Gazze İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title