Haberler

Dünya Koah Günü'ne Doğru

Tokat Devlet Hastanesi Yöneticisi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Cengiz Yakıt, "Türkiye'de solunum sistemi hastalıkları en sık görülen üçüncü ölüm nedenidir ve bu ölümlerin yüzde 61,5'i KOAH nedeniyledir" dedi.

Tokat Devlet Hastanesi Yöneticisi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Cengiz Yakıt, " Türkiye'de solunum sistemi hastalıkları en sık görülen üçüncü ölüm nedenidir ve bu ölümlerin yüzde 61,5'i KOAH nedeniyledir" dedi.

Yakıt, düzenlediği basın toplantısında 18 Kasım'ın Dünya KOAH Günü olarak belirlendiğini söyledi.

KOAH'ın iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir akciğer hastalığı olduğunu belirten Yakıt, "KOAH, dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmasına karşın kamuoyu tarafından yeterince bilinmeyen bir hastalıktır. KOAH'ın görülme sıklığı 40 yaş üstü yetişkinlerde yüzde 15-20'dir. Bir diğer deyişle toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır" diye konuştu.

Küresel Hastalık Yükü Çalışması verilerine göre KOAH'ın yılda 2,9 milyon ölüme neden olduğunu anlatan Yakıt, şunları söyledi:

"Günümüzde dünyada üçüncü ölüm nedeni haline gelen KOAH, tüm ölümlerin de yüzde 5,5'inden sorumludur. Türkiye'de solunum sistemi hastalıkları en sık görülen üçüncü ölüm nedenidir ve bu ölümlerin yüzde 61,5'i KOAH nedeniyledir. Toplumun KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirmektedir. KOAH gelişimi için dünyada en yaygın görülen risk faktörü sigara dumanıdır. Sigara içenler, içmeyenlere göre daha fazla solunumsal şikayetlere, daha fazla solunum fonksiyon kaybına ve daha yüksek KOAH ölüm oranlarına sahiptirler."

Yakıt, KOAH'ın önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurgulayarak, hastaların yapması gereken ilk işin sigarayı bırakmak amacıyla hekime başvurmak olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye Tokat KOAH Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title