Haberler

Dünya Kanser Günü

Dicle Üniversitesi (DÜ) Onkoloji Hastanesinde Dr. Mehmet Küçüköner, "Eskiden evlerde kireç ve boya amaçlı beyaz toprak kullanılırdı.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Onkoloji Hastanesinde Dr. Mehmet Küçüköner, "Eskiden evlerde kireç ve boya amaçlı beyaz toprak kullanılırdı. Şu an yok denecek kadar az, fakat buna çocukluk döneminde maruz kalanlarda akciğer zarı kanseri ve karın zarı kanseri görülüyor" dedi.

4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla AA muhabirine açıklama yapan Küçüköner, amaçlarının kansere bağlı ölümleri azaltmak, hastaların yaşam sürelerini ve yaşam kalitelerini, artırmak, kansere neden olan risk faktörlerini ortadan kaldırmak ve bu konuda toplumu bilinçlendirmek olduğunu belirtti.

Bölgede günde ortalama 20 kanser teşhisi konulmuş hastanın başvurduğunu aktaran Küçüköner, "Hastanemize bölgeden yıllık yaklaşık 5 bin yeni kanser tanısı almış hasta başvuruyor" dedi.

"Eskiden evlerde kireç ve boya amaçlı beyaz toprak kullanılırdı. Şu an yok denecek kadar az, fakat buna çocukluk döneminde maruz kalanlarda akciğer zarı ve karın zarı kanseri şuan bölgemizde sık bir oranda görülüyor" diyen Küçüköner, şöyle konuştu:

"Bölgemizde önemli bir kanser nedeni de asbestte bağlı mezotilmaya. Özellikle Çermik, Ergani, Siverek bölgesinde eskiden duvarların boyanmasında kireç niyetine o bölgede bulunan beyaz toprak kullanılıyordu. Beyaz toprak asbest içerdiğinden buna maruz kalan kişilerde daha sonraki yaşamlarında akciğer zarı veya karın zarı kanseri gelişebilmekte ve bu bölgemiz için ciddi bir hastalığı oluşturuyor. Bu hastalığa bağlı ölümler de ciddi oranda görülüyor."

Memorial Hastanesi Radyoloji Onkolojisi Uzmanı Dr. Özgür Ozon Şeşeoğlu ise, kanser hastalarının yüzde 90'ının 45 yaş ve üstü olan insanlarda görüldüğünü söyledi.

Şeşeoğlu, 2023 yılına gelindiğine bugüne oranla kanser hastalarının yüzde 40 artış göstereceğini belirtin Şeşeoğlu, kanserden korunmada en önemli etkenin sigara içmemek olduğunu vurguladı.

"Sigara içmemek tüm kanser türlerinin yarısından korunmak demektir. Sigaradan uzak durarak kendinizi koruyabilirsiniz. Yiyecek ve içecekler, koruyucu madde içeren maddeler kansere neden olabilir" diyen Şeşeoğlu, çevresel faktörler, güneş ışınlarının özellikle cilt kanserine neden olduğunu aktardı.

Bölgede en sık akciğer, yemek borusu, meme ve jinekolojik kanser türlerinin görüldüğünü dile getiren Şeşeoğlu, yemek borusu kanserinin özellikle Van'da görüldüğünü, bunun da yemeklerin sıcak yenmesinden kaynaklandığını bildirdi.

DÜ Onkoloji Hastanesinde 6 aydır meme kanseri tedavisi gören Zekiyi Şişli de hastalıktan korkmamak gerektiğini anlatarak, tedavisi sürecinin çok iyi geçtiğini dile getirdi.

Şişli, "40 yaş üstündeki bütün kadınlar mutlaka monografi ve ultrason çektirsin. Hastalıktan korkmamak lazım, erken teşhis çok önemli. Benim erken tanı olduğu için tedaviye cevap verdi. Çok şükür ışın bitti. Kemoterapi devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Dicle Üniversitesi Şişli Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title