Haberler

'Dünya Kalitesinde' Protez Üretiliyor

Gülcan Kaplan - Türkiye'nin, Protez Üretiminde Tasarım ve Kalite Bakımından Tüm Dünyada Önde Gelen Ülkeler Arasında Gösterildiği, Ortopedi Hastalarının 'Kurtarıcısı' Protezlerin, Avrupa, Ortadoğu ve Asya Başta Olmak Üzere Çok Sayıda Ülkeye İhraç Edildiği, Aynı Zamanda Yurtdışından Doktorların, Kaliteli, Ucuz ve Operasyon Maliyetinin Daha Düşük Olması Nedeniyle Daha Çok Türk Firmalarına Özel Sipariş Verdiği Belirtildi

Gülcan Kaplan - Türkiye'nin, protez üretiminde tasarım ve kalite bakımından tüm dünyada önde gelen ülkeler arasında gösterildiği, ortopedi hastalarının 'kurtarıcısı' protezlerin, Avrupa, Ortadoğu ve Asya başta olmak üzere çok sayıda ülkeye ihraç edildiği, aynı zamanda yurtdışından doktorların, kaliteli, ucuz ve operasyon maliyetinin daha düşük olması nedeniyle daha çok Türk firmalarına özel sipariş verdiği belirtildi.

Türkiye'de ortopedi kürsüsünün ilk dönem mezunlarından Cevdet Alptekin'in 38 yıl önce doktorluk yaptığı sırada ithalatın yetersiz olması nedeniyle çaresiz kalması sonucu bir hastası için tornacıya malzeme ısmarlamasıyla başlayan tıbbi malzeme üretimi 'yolculuğunda', sektörde dünya çapında tanınan bir firmaya dönüşen Hipokrat Tıbbi Malzemeler AŞ, bugün Yunanistan, Fransa, Almanya İngiltere gibi Avrupa ülkeleri başta olmak üzere, Ortadoğu ve Asya ülkelerine kadar geniş bir alanda satış yapıyor.

Firma, yurt dışından doktorların özel olarak verdiği siparişleri de birkaç gün içinde üretip hastaların ihtiyaçlarını karşılıyor.

Türkiye'de ortopedik tıbbi malzemeler sektörünü doğuran şirket olarak gösterilen Hipokrat Tıbbi Malzemeler A.Ş'nin Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Dursunoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hem ortopedi hekimlerine yönelik atroplastik protez, spinal ve travma ürünleri gibi tüm hastalara uygulanan standart üretim yaptıklarını hem de Ar-Ge departmanında geliştirdikleri teknolojilerle hastaya özel protezler ürettiklerini anlattı.

Dursunoğlu, şunları kaydetti:

'Custom-made dediğimiz özel sipariş olan, hastanın kemik yapısına, kırığına uygun özel dizayn edilmiş malzemelerin üretimini de yapıyoruz. Üstelik dünya standartlarında. Kalite bakımından fark yok. Zaten gerek yurt içinde gerek yurt dışında belli sertifikalara sahip değilseniz, malınızı veremez, kullandıramazsınız. Bu alanda üretim yapmak için uluslararası akredite edilmiş kuruluşlardan alınan belgelere sahip olmak mecburiyetindesiniz. Her yıl bir iki kere kontrole tabi tutuluyorsunuz. O bakımdan tartışmasız uluslararası standartların ifade ettiği şekilde kaliteye sahip olması gerekiyor. Üstelik biz daha çabuk üretim yapıyoruz. Fiyatlarımız daha uygun. Yurt dışında öyle değil.'

'Avrupa'dan ithal edilen protezler daha kaliteli' algısının tamamen yanlış olduğunu vurgulayan Dursunoğlu, 'Sağlık sektöründe bu mümkün değil. En ufak bir kemik vidasını bile belli standartlarda üretmek zorundasınız. Merdivenaltı üretim değil bunlar. Uluslararası kalite standartlarıyla ilgili iki üç yılda bir yeni mevzuat geliyor ve bunlara uyup sertifikalandırılmadığınız zaman ürününüzü ülke içinde, dışarıda, hiçbir yerde satamazsınız' dedi.

Tasarımı ve üretim kalitesiyle tüm dünyada aranır bir marka haline geldiklerini belirten Dursunoğlu, Yunanistan, Fransa, Almanya İngiltere gibi Avrupa ülkeleri başta olmak üzere, Ortadoğu ve Asya ülkelerine kadar geniş bir alanda satış yaptıklarını, ayrıca yurt dışından doktorların özel olarak verdikleri siparişleri de birkaç gün içinde üretip ihtiyaçlarını karşıladıklarını dile getirdi.

Dursunoğlu, Türkiye'de üretilen protezlerin kaliteli ve ucuz olması, hem de operasyon maliyetinin Avrupa ülkelerinden düşük olması nedeniyle yurt dışından çok sayıda hastanın Türkiye'yi tercih ettiğini kaydederek, 'Yurt dışından bu uygulamalar için üniversitelere, özel hastanelere geliyorlar. Bu alanda da bir sağlık turizmi oluştu. Özellikle sahil kentlerindeki özel hastanelerde çok sayıda yabancı turiste operasyon yapılıyor' dedi.

Yıllık 16-17 bin adet eklemler için kullanılan protez üretimi gerçekleştirdiklerini anlatan Dursunoğlu, üretimlerinin yüzde 30-35'ini yurt dışına gönderdiklerini, geri kalanın yurt içinde değerlendirildiğini söyledi.

- 'PROTEZ TEKNOLOJİSİYLE YAŞLI İNSANLARIN YAŞAM KALİTESİ ARTTI'-

Dursunoğlu, teknolojik gelişmelerle birlikte kemik erimesine bağlı rahatsızlıklar başta olmak üzere iskelet sisteminde yaşanan bütün problemlerin çözümünde yardımcı malzemelerin üretimiyle genç-yaşlı tüm hastaların yaşam kalitelerinin yükseldiğini bildirdi.

Bu 'iyileştirici tıbbi malzemeler'in doğuştan gelen, duruş bozukluklarından, genetik faktörlerden, yaştan ya da yaşanan travmadan kaynaklanan sıkıntılara çare olduğunu belirten Dursunoğlu, eskiden kalçasında kırık meydana gelen bir yaşlının ömrünün 'bitmiş' sayıldığını, günümüzde bu hastaların artık 90-95 yaşında bile kalça proteziyle yaşamını sağlıklı bir şekilde devam ettirebildiğini anlattı.

Dursunoğlu, kadınların menopoz dönemindeki kemik erimesine karşı kalça ve diz protezlerinin yoğun olarak kullanıldığını, böylece ağrıların kalktığını, kişinin eskisi gibi sağlıklı hareket kabiliyetine kavuşabildiğini dile getirdi.

Hayri Dursunoğlu, Türkiye'de sosyal güvencesi olanlar için ücretsiz uygulanan bu protezlerin hastada hiçbir bir soruna yol açmadığını ifade ederek, 'Hastanın yürüyüşünden bile kişide böyle bir protez olduğunu anlayamazsınız' dedi.

- 'İTHAL ÜRÜNLERE YÜKSEK BEDEL ÖDEME KÜLFETİNDEN KURTULDUK'-

Dursunoğlu, geçmiş yıllarda devletin ithal ürünlere yüksek bedeller ödemesinden yakındıklarını, ancak mevcut hükümetin aldığı tedbirle bu külfetten kurtulunduğunu anlatarak şöyle devam etti:

'Hükümetin sosyal güvenlik kurumundaki uygulaması bizim gibi üreticileri çok rahatlattı. Ulusal sektör ihtiyaç duyduğu itibarı görmüş oldu. Çünkü yerli üreticiler olarak en büyük rakibimiz ithal ürünlerdi. Biz ithal ürünlerle eşdeğer ürün yapıyoruz, hatta çoğu zaman ithal ürünlerin bir bölümünün üretiminde katkımız var, taşeronluğunu da yapıyoruz. Ama ithal ürünler bize verilen fiyatların çok üzerinde satılıyordu. Yani sosyal güvenlik kurumu daha yüksek maliyetlerle karşı karşıya kalıyordu. Biz yerli üreticiler daha düşük fiyatla satıyoruz. Bize verilen fiyatlardan memnunuz, ama ithal ürünlere yüksek fiyatlar verilmesinden memnun değildik. Sonuçta bizim ülkemizden çıkıyor o paralar. Biz bu ülkede Ar-Ge çalışmaları yürütüyoruz. İthal ürünlere yüksek bedeller ödenmesiyle onların Ar-Ge çalışmalarını desteklemiş oluyorduk. Bunun önüne geçildi.'

(GLC-BAH-BŞK-YIL) - İZMİR

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title