Haberler

Dünya İnsani Zirvesi

Nijerya'nın Borno eyaleti Valisi Kashim Shettima, İstanbul'da katıldığı Dünya İnsani Zirvesi'nde, Boko Haram şiddetinden etkilenen iki milyon kişi için yardım istedi.

Nijerya'nın Borno eyaleti Valisi Kashim Shettima, İstanbul'da katıldığı Dünya İnsani Zirvesi'nde, Boko Haram şiddetinden etkilenen iki milyon kişi için yardım istedi.

Shettima, AA muhabirine gönderdiği mesajda, ülkesindeki krizden etkilenen 2 milyon kişinin iskanı ve harap olan yaklaşık 100 yerleşim yerinin yeniden inşası için yardım talep etmek üzere İstanbul'da olduğunu belirtti.

Boko Haram'la 7 yıldır mücadele ettiklerini vurgulayan Shettima, "Zirvede, toplumumuzun yeniden inşası için yaklaşık 6 milyar dolar değerinde yardıma ihtiyaç olduğunu dile getireceğim." ifadesine yer verdi.

Nijerya'da Boko Haram örgütüyle mücadele çerçevesinde, 14 Mayıs'ta bölgesel güvenlik zirvesi düzenlenmişti. Nijerya'nın başkenti Abuja'da yapılan zirveye katılan İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Boko Haram militanlarıyla mücadele için Nijerya'ya 57 milyon dolar yardım yapacaklarını, en az bin Nijerya askerinin eğitilmesine destek olacaklarını ifade ederken, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de militanlarla mücadele eden çok uluslu görev gücüne 15 milyon avro yardım sözü vermişti.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'ndan (UNICEF) yapılan açıklamada, Nijerya'nın kuzeydoğusu ve komşu ülkelerde sivil halka yönelik şiddet eylemleri ve saldırıların bir milyondan fazla çocuğun eğitim hakkını elinden aldığı belirtilmişti. UNICEF Batı ve Orta Afrika Bölge Direktörü Manuel Fontaine, Nijerya, Kameron, Çad ve Nijer'de Boko Haram militanlarının saldırdığı ya da ateşe verdiği yüzlerce okulun bulunduğunu, bunun yanında 2 binden fazla okulun da kapalı olduğunu kaydetmişti.

Boko Haram, 160 milyon nüfusuyla Afrika'nın en büyük ülkesi olan Nijerya'da 2000'li yılların başından beri faaliyet gösteriyor. Örgütün lideri Muhammed Yusuf'un gözaltındayken ölmesinin ardından örgütün 2009'da düzenlemeye başladığı kitlesel şiddet eylemlerinde şimdiye kadar 17 bine yakın kişi hayatını kaybetti.

Nijerya'nın kuzeydoğusunda yaklaşık 2 milyon Nijeryalı örgüt eylemleri dolayısıyla kendi ülkelerinde mülteci konumuna düşerken, bunların yaklaşık 1,5 milyonu örgütün en aktif olduğu Borno eyaletinde yerinden oldu.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Nijerya Borno Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title