Haberler

Dünya İnsani Zirvesi

Güney Kore Başbakanı Hwang Kyo-ahn, "Özellikle terörizme ve şiddet içeren ayrılıklara son verilmesi çalışmaları bizim için önemli. Bunlar karşımızdaki mülteci krizinin iki kökten sebebidir.

Güney Kore Başbakanı Hwang Kyo-ahn, "Özellikle terörizme ve şiddet içeren ayrılıklara son verilmesi çalışmaları bizim için önemli. Bunlar karşımızdaki mülteci krizinin iki kökten sebebidir. Güney Kore, bu desteğini hassas ve özellikle çatışmadan etkilenen devletlere vermeye devam edecektir." dedi.

İstanbul'da düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi'nin açılış oturumunda konuşan Hwang, zirve gündeminin insanlık krizleri karşısında daha kapsamlı çözüm için bir vizyon ortaya koyduğunu söyledi.

Güney Kore'nin bu gündem karşısında öncelikle çatışma çözümleri ve barışın tesisi konusunda çalışmalara destek vereceğini ve insanlık krizlerine temel çözümler yaratılmasına çalışacağını bildiren Hwang, "Özellikle terörizme ve şiddet içeren ayrılıklara son verilmesi çalışmaları bizim için önemli. Bunlar karşımızdaki mülteci krizinin iki kökten sebebidir. Güney Kore, bu desteğini hassas ve özellikle çatışmadan etkilenen devletlere vermeye devam edecektir." diye konuştu.

Ülkesinin aynı zamanda çatışmaların önlenmesi çalışmalarına da destek vereceğini ifade eden Hwang, ayrıca insanlık krizlerindeki en hassas grubu oluşturan kadınlara insani yardım konusundaki çalışmaları destekleyeceklerini anlatarak, şöyle devam etti:

"Kadınlara eğitim ve kapasite geliştirme konusunda verdiğimiz desteği sürdüreceğiz. 2020 itibarıyla insani yardım bütçemizin en azından yüzde 20'sini bu konuya ayıracağız. İnsani diplomasiyi devam ettirebilmek için öncelikle mülteci konularına ağırlık vereceğiz ve bu konulardaki katkılarımızı artıracağız. Son 5 yıl içinde mültecilere yapılan yardımı 10 kat artırdık ve artırmaya da devam edeceğiz. Böylelikle mültecilerin daha fazla yardım almasını sağlayacağız.

Zirvenin insanlığın yeniden kurtarılması için önemli bir adım olacağına inanıyoruz. Hiç kimseyi arkada bırakmama hedefi çok önemli. Güney Kore bu yolculukta güvenilir bir destek olmaya devam edecek."

"Çatışmaların kökeninde yatan sorunlar idrak edilmeli"

Tunus Başbakanı Habib es-Sıyd da bütün çatışmaları önlemek için daha farklı insani çözümler üretilmesi gerektiğine dikkati çekerek, Tunus'un bu konuda hiçbir zaman olmadığı kadar çaba gösterdiğini söyledi.

Mümkün olan her alanda çatışmaların önlenmesi gerektiğini belirten Sıyd, çatışmaların kökeninde yatan sorunların idrak edilmesiyle çözüm üretilebileceğini dile getirdi.

Az bir grubun bütün halka hakim olamayacağını, demokratik bir yapı kurulması gerektiğini kaydeden Sıyd, Tunus'ta mutabakatla sonuç elde ettiklerini, hükümet, sendikalar, işçiler ve özel sektörle çok taraflı diyaloğun elde edildiğini bildirdi.

Sıyd, sosyal dokunun daha güçlü hale geldiğini, süreçte hiçbir unsuru dışlamadıklarını aktararak, eğitim ve Birleşmiş Milletler'in (BM) desteğiyle bunların başarıldığını ifade etti.

Tunus tecrübesinin bölgesel çözümler getirdiğini, fakat daha fazla ekonomik desteğe ihtiyaç duyduklarını aktaran Sıyd, "Ayrıca daha fazla dost ve ortaklara ihtiyacımız var. Kalkınma çabalarımız devam etmeli. Yerel tehditlere dikkat etmek gerekir. Özellikle terör tehditine çok dikkat etmek gerekiyor." dedi.

-"İnsani krizlerin büyük kısmı Afrika kıtasında yaşanıyor"

Liberya Başkan Yardımcısı Joseph Boakai ise ülkesinde çok kanlı bir iç savaşın ardından şu an barış içerisinde yaşadıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnsani krizlerin büyük bir kısmı maalesef Afrika kıtasında yaşanıyor. Çatışmaları önlemek için her şeyden önce yoksulluğun ortadan kaldırılması ve insanlara başarılı olacakları fırsatların yaratılması gerekir. Barış içinde farklılıklarımızı koruyarak bir arada yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Uzun vadede istikrarsızlık ve kaosun olmaması için gayret gösterilmesi gerek. Uluslararası toplum, hem barışın korunmasında hem de ekonomik olarak bize çok yardımcı oldu. Bu zirve yeni bir dönemin başlangıcı olmalıdır. Liberya'da koordinasyon ve tepki mekanizması teşkil etmeyi başardık. İyi bir toplum ve barışı sağlamak için çabalarımız sürüyor."

Kaynak: AA / Güncel

Güney Kore İstanbul Afrika Tunus Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title