Haberler

Dünya İlk Yardım Günü

Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Cin, Dünya İlk Yardım Günü dolayısıyla açıklamada bulundu.

Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Cin, Dünya İlk Yardım Günü dolayısıyla açıklamada bulundu.

Her yıl Eylül ayının ikinci cumartesi günü kutlanan Dünya İlk Yardım Günü hakkında açıklama yapan Cin, şöyle dedi:

"Dünya İlk yardım günü her yıl eylül ayının ikinci cumartesi günü tüm Dünyada olduğu gibi ülkemizde de çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Dünya İlk Yardım Günü, kazalar ve ani hastalık durumunda tıbbi yardım gelinceye kadar yapılabilecek ilk yardım uygulamaları hakkında toplumun bilgilendirilmesi, toplumda ilk yardım eğitimlerine yönelik duyarlılık oluşturulması, toplum bireylerine herkesin yaşam kurtarmak amacıyla ilk yardım öğrenmek ve uygulamak için yeterli kapasiteye sahip olduğu bilincinin kazandırılması, "İlk Yardım Gönüllüsü" sayısının artırılması gibi amaçlarla, Uluslararası Kızılay ve Kızılhaç Dernekleri Federasyonunca belirlenen esaslar doğrultusunda, 2001 yılından beri her yıl,ülkemiz ve 100'ü aşkın ülkede Ulusal Dernekler tarafından Eylül ayının ikinci Cumartesi günü kutlanmaktadır. İnsan hayatının kutsallığının "normal" çizgisinden "son an" olarak nitelendirilen noktasına kadar her aşamasında gelişebilecek ve tıbbi yardıma ihtiyaç duyulan her türlü ani dalgalanmada en küçük dokunuşların bile hayatı normale çevirebileceği bilincinin ve bu dokunuşun öneminin toplumun her kademesinde yer alan bütün insanlara aşılanması ve hatırlatılması amacıyla bu önemli günü sevinç ve heyecanla kutlamaktayız. Amacımız, halkın ilk yardım ile ilgili basit uygulamaların hayat kurtardığını, her bireyin ilk yardım öğrenmek ve hayat kurtarmak için yeterli potansiyele sahip olduğunu fark etmelerini sağlayarak ilk yardım öğrenmeye teşvik etmek, ilk yardımı öğrenmenin ne kadar kolay olduğunu göstermek, ilk yardım konusunda yerel otoritelerin ve basının ilgi ve desteğini artırmak, toplum tabanlı ilk yardım faaliyetlerinde paydaşlarla işbirliğinin ve sponsorların artmasını sağlamak, ilk yardım hizmetleri konusunda herkesin sorumluluk taşıması ile ilgili toplumsal bilinç oluşturmak ve "İlk Yardım Gönüllüsü" sayısını arttırmaktır. İlk yardımın hayat kurtarıcı olabileceğinin hatırlatılması gerekirken yapılması gerekenler dışında yapılmaması gerekenler de büyük önem arz etmektedir. Örneğin hasta /yaralının hareket ettirilmemesi gereken yerde hareket ettirilmesi özellikle omurilik yaralanmalarında hastadan alınacak sonucu kötüleştirebilecek, sinir sistemi hasarlarına ve hatta felce kadar götürebilecek sonuçlara sebep olacaktır.Boyun bölgesine alınan darbelerde o bölgenin hareket ettirilmesi insan hayatına mal olabilmektedir."

Öte yandan Dr. Bilal Cin, "İlimizde 2013 yılında 1207 kişi ve 2014 yılının ilk altı ayı içerisinde 1498 kişi olmak üzere toplam 2705 kişiye ilk yardım eğitimi verilmiş olup, eğitime katılanlara sertifikaları verilmiştir" dedi. - ZONGULDAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Zonguldak Kızılay Eylül Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title