Haberler

Dünya Hayvanları Koruma Günü

Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Sebahattin Yazıcı, sahipli sahipsiz tüm hayvanların kayıt altına alınması, aşılamalarının, kulak küpelerinin veya çip uygulamalarının yapılması gerektiğini ifade etti.

Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Sebahattin Yazıcı, sahipli sahipsiz tüm hayvanların kayıt altına alınması, aşılamalarının, kulak küpelerinin veya çip uygulamalarının yapılması gerektiğini ifade etti.

Yazıcı, "4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, çıkarılan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında yapılacak çalışmalarla hayvanların, iyi ve uygun muamele edilerek rahat yaşamalarının iyi şekilde korunmalarını ve bu konuyla ilgili var olan sorunların çözülebileceğini belirtti.

Bunun için bir yol haritası çizilmesi gerektiğini kaydeden Yazıcı, " Kurban Bayramı'nda istenmeyen manzaralar görmek istemiyorsak, sokaklarımızın başıboş hayvan cenneti olmasının önüne geçmek istiyorsak, hayvanların öldürülmesini istemiyorsak, insanlarımızın bulaşıcı hayvan hastalıkları riskinden kurtulmasını istiyorsak kanunların uygulanıp denetimlerin yapılması, radikal adımların bir an önce atılması gerekmektedir" ifadesini kullandı.

Yazıcı, sahipli hayvanların sokak popülasyonunu artırdığına dikkat çekerek, şöyle devam etti:

"Karne hediyesi olarak alınan kedi köpek gibi ev hayvanları okulların açılmasıyla sokaklara terk edilmekte, doğum sonrası erkek yavruları sahiplenilirken dişileri bölgelere bırakılmaktadır. Bu da sokaktaki kontrolsüzlüğe ve kontrolsüz üremeye inanılmaz katkı sağlamaktadır. Sahipli sahipsiz tüm hayvanların kayıt altına alınması, aşılamalarının yapılması, kulak küpelerinin veya çip uygulamalarının yapılması gerekmektedir. Sahipsiz sokak hayvanlarının kısırlaştırma işlemlerinin tamamlanmasından sonra ya doğal ortamında bırakılması ya da imkanlar dahilinde yapılacak barınaklarda barınmalarının sağlanması bölgemizde uygulanabilir çözümlerdendir."

Kedi, köpek, kanatlı ve egzotik hayvan satışlarının kontrolsüz yapıldığı, bunlarla da mücadele etmek gerektiğini belirten Yazıcı, şunları kaydetti:

"Mahalli Hayvanları Koruma Kurulu toplantılarında alınan kararların bir türlü hayata geçirilememiş olması ciddi bir zaman kaybının yanında kurulda görüşülen ve çok önemli olan sorunların önemsizmiş gibi görülmesine neden olduğunu da üzülerek ifade etmek durumundayız. Sonuç olarak bu konuda sorunlarını halletmiş ülkelerdeki örnek çalışmalar da incelenip çok yönlü değerlendirme yapıldıktan sonra bölgemize uyumlu eylem planları hazırlanmalı ve uygulamaya konulmalı, aile, okul, televizyon, radyo, gazete, çiftçi eğitimleri ve camiler yoluyla da eğitime ağırlık verilip toplum bilinci oluşturulmalıdır. Tüm bu sorunların halledildiği gün, insanların güvende olduğu, hayvanları korumanın ve hayvan haklarından bahsetmenin mümkün olacağı gün olacaktır."

Kaynak: AA / Yerel

Kurban Bayramı Trabzon Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

2024-KPSS Lisans Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) ne zaman? #128204 Başvurular başladı mı? Dilan Polat ve Banu Parlak davası ne oldu? Dilan Polat ile Banu Parlak duruşmasında karar belli oldu mu? Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay ne, nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title