Haberler

Dünya, Güneş Tutulmasına Kilitlendi

Güncelleme:

Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesiyle gerçekleşen Güneş tutulması, dünyadan ve Türkiye'den büyük heyecanla izlendi.

Dünya'nın her yerinden görülen Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesiyle gerçekleşen Güneş tutulması, dünya ve Türkiye'de büyük heyecanla izlendi. Dünyanın değişik yerlerinde izlenen tutulma kendini farklı oranlarda insanlara gösterdi. Türkiye'nin her noktasında görülen parçalı tutulmada, Ay, Güneş'in yaklaşık yüzde 40'ını kapattı.

İlgili Haberler

İşte tüm 'Dünya'da izlenen Güneş Tutulması'nın Türkiye'de oluşturduğu heyecan...

İLK İZMİR'DE İZLENDİ

İzmir'de güneş tutulması, bulutların izin verdiği kısa anlarda izlenebildi. Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte bir araya gelen çoğunluğu öğrencilerden oluşan astronomi meraklıları, saat 10.48'den itibaren başlayacak parçalı güneş tutulmasını gözlemlemek için heyecanla bekledi. Yoğun bulut tabakasının dağıldığı kısa anlarda büyük sevinç yaşayan gözlemciler, güneş filtreli teleskoplar ve hazırlanan özel camların ardından, güneşteki tutulmayı izledi. Güneşin yaklaşık yüzde 30'unun örtüldüğü İzmir'deki tutulma, saat 12.55'te sona erdi.

GÜNEŞ TUTULMASINI İZLEMEK İÇİN TELESKOPLARA AKIN ETTİLER

Yılın en önemli gök olaylarından biri olan güneş tutulmasını izlemek isteyen Adanalı vatandaşlar da Çukurova Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (UZAYMER) teleskoplarına akın etti. Tam güneş tutulması Türkiye'de yüzde 40 parçalı tutulma şeklinde izlendi.

KAFETERYA ÖNÜNE TELESKOP KURULDU

Yarım tutulma şeklinde gerçekleşen tutulmayı izlemek isteyenler ÇÜ UZAYMER'e akın etti. Öğrenciler ve halk tarafından yoğun ilgi gösterilmesi nedeniyle merkez yöneticileri ikinci bir teleskopu da Merkezi Kafeterya önüne kurarak herkesin izlenimine olanak sağladı.

ÇANAKKALELİLERİN GÜNEŞ TUTULMASINI GÖRME HEVESİ YARIM KALDI

Çanakkale'de bu sabah Türkiye saati ile 09.40'ta başlayan güneş tutulmasını izlemek isteyen vatandaşlar, kapalı havanın azizliğine uğradı. Vatandaşlar, bulutların arasından zaman zaman görülen tutulmayı fotoğraflamak için birbirleriyle yarıştı.

HAVA BULUTLU OLUNCA İZLEYEMEDİLER

2015 yılının ilk ve en önemli gök olayı güneş tutulması Çanakkale'de havanın bulutlu olması sebebiyle tam olarak izlenemedi. Tutulmayı seyretmek ve fotoğraflamak için bekleyen vatandaşlar, bulutların arasından zaman zaman sıyrılan Güneş'i yakalamak için adeta birbirleriyle yarıştı. Tam olarak izlenemese de, yaşanan bu ilginç tabiat hadisesi vatandaşları heyecanlandırdı.

GÜNEŞ TUTULMASI AFYONKARAHİSAR'DA DA GÖZLENDİ

Bugün gerçekleşen güneş tutulması dünyanın birçok noktasında olduğu gibi Afyonkarahisar'da da kısmen olsa gözlendi.

KAYNAK MASKESİ İLE GÜNEŞİ GÖZLEMLEDİLER

Bu ilginç doğa olayına tanık olmak isteyen Afyonkarahisarlılar Anıtpark'ta ellerine geçirdikleri siyah şeffaf materyaller ve kaynak maskesi camları ile güneşi gözlemledi. Yerel saat ile 11.50 ile civarında kentte gözlemlenen güneş tutulmasına özellikle çocukların yoğun ilgi gösterdikleri gözlendi. Gözlemin ardından çocuklar ve yetişkinler bu ilginç doğa olayına bildikleri kadarı ile yorum yapmaya çalıştılar. Ayrıca esnaflar da güneş tutulmasını ellerine geçirdikleri kaynak maskeleri ile izlediler.

ANTALYA'DA DA GÜNEŞ TUTULMASINI İZLEDİLER

2015 yılının ilk ve en önemli gök olayı Güneş Tutulması, Antalya'dan da izlendi.

ÖĞRENCİLERE TEK TEK İZLETİLDİ

Antalya'da TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nde düzenlenen gözlem etkinliğine çok sayıda okuldan öğrenciler katıldı. Gözlemevi'ne ait teleskoplarla Güneş'teki tutulma tek tek öğrencilere izletildi. Ayrıca dev bir ekranda tutulma yansıtıldı ve öğrencilere tutulmanın gerçekleşme şekli anlatıldı.

"2026 YILINA KADAR TUTULMA OLMAYACAK"

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Halil Kırbıyık, bu şekilde bir tam tutulma olayının 2026 yılına kadar bir daha yaşanmayacağını söyledi.

ÖĞRENCİLER RÖNTGEN FİLMLERİYLE GÜNEŞ TUTULMASINI İZLEDİ

Hatay'da güneş tutulması kısmen gözlendi. Gece yarısından itibaren kentte etkili olan yağmur güneş tutulması esnasında etkisini yitirirken öğrenciler doğa olayını röntgen filmleri ile izledi.

"YÜZDE KIRK TUTULMA GÖZLENEBİLDİ"

Hatay'ın merkez ilçesi Antakya'da dershane öğrencileri beraberlerinde getirdikleri röntgen filmleri ile coğrafya öğretmenlerinin eşliğinde güneş tutulmasını gözlemlediler. Coğrafya Öğretmeni Derya Topal bu doğa olayının dünya ile güneş arasına ayın girmesi sonucu meydana geldiğini söyleyerek Hatay'ın doğuda kalmasından kaynaklı yüzde 40'lık tutulmanın bir bölümünün gözlemlenebildiğini söyledi.

"AVRUPA'DA DAHA NET GÖRÜNÜR"

Beraberlerinde getirdikleri röntgen filmleri ile gerçekleşen tutulmayı izleyen öğrenciler ise Türkiye'de yüzde 40 oranında gözlemlenen tutulmanın Avrupa'da daha net görülebileceğini söylediler.

ÇAMLICA'DA GÜNEŞ TUTULMASI NET İZLENEMEDİ

İstanbul'da beklenen güneş tutulması, havanın bulutlu olması nedeniyle sağlıklı izlenemedi. Zaman zaman bulutların arasından kısa süreyle görünen güneş tutulması yarım ay şeklinde görüntülendi. Bu anı görmek için Çamlıca Tepesi'ne gelen vatandaşlar hayal kırıklığı yaşadı.

KISA ARALIKLARLA YARIM AY...

20 Mart'ta beklenen güneş tutulması Türkiye'de tam olarak görülemese de parçalı olarak izlendi. İstanbul'da 11.57'de beklenen tam güneş tutulması, havanın bulutlu olması sebebiyle sağlıklı şekilde izlenemedi. Bulutların arkasında kalan güneş, zaman zaman kısa aralıklarla yarım ay şeklinde göründü.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Antalya Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (19)

DERTLER DERYA OLMUS:

kürdün kürten BASKA DOSTU YOKDUR

25
24
yanıtYanıtla
cancağızım:

gök bile hilal diyor islam diyor . .

17
5
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

istanbulda yağmur yağdı o dakikalarda, yine rahmet üstümüzde inş:)))

8
2
yanıtYanıtla
seyh sait:

hep amerikan oyunları bunlar. . guney gercek deıl kuranda yazıyo yalan tutulma yok

0
10
yanıtYanıtla
CANACAN:

ahanda rte ye yeni bir malzeme cikti. . . Koyunlar hazirlikli olun. . .

3
6
yanıtYanıtla
nedim:

tatlı ve tuzlu suyun birbirine karışmadıgını kuran yüzyıllar önceden haber vermiş ayın ikiye bölündügünüde ve evrenin genişledigini bilim adamları daha düne kadar ögrendi ve açıklamaya başladı :) kuran sana bildiriyor hepsini yaradanın tek bozulmamış kelamı oldugu için o yüzden ayda tutulur güneşte tutulur :)

5
4
yanıtYanıtla
Mustafa Kemal Çetin:

Valla güneş, bir tarafı ısırılmış elma gibi gözüküyordu. Böyle ilginç gök olaylarına şahit olmak gerçekten güzel. Eğleniyor insan biraz, tabii gerçekte ne olup bittiğini anlamak lazım. İnek gibi yaşamaylım derim. .

6
2
yanıtYanıtla
ro:

erzurumda 2 haftadır güneş tutulmuş lanet olası yerde kardan başka birşey görmüyoruz sinirliyim

0
7
yanıtYanıtla
K.MARAŞ HASAN:

BU GÜN BENDE BİR ŞEY VAR SANKİ HALSİZİM NEDEN

3
4
yanıtYanıtla
Gaymak:

Biri de bana kilitlense, arkamdan sarılsa. . .

2
4
yanıtYanıtla
Tüm 19 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title