Haberler

Dünya Göçmen Kuşlar Günü Etkinliği

Iğdır’da, “Dünya Göçmen Kuşlar Günü” nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Iğdır'da, "Dünya Göçmen Kuşlar Günü" nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenlendi.

2006 yılından bu yana tüm dünyadaki yaşam alanlarının korunmasına dikkat çekmek için 9-10 Mayıs tarihlerinde 'Dünya Göçmen Kuşlar Günü' kutlanıyor. Her yıl değişik temaların işlendiği Dünya Göçmen Kuşlar Günü'nün 2015 yılı için konusu ise "Kuş Dostu Enerji Üretimi" olarak belirlendi. Program kapsamında Doğa Koruma ve Milli Parklar Iğdır İl Şube Müdürlüğü'nce okullarda yenilenebilir enerji üretimi, "Kuş Dostu Enerji Üretimi" temasının işlendiği 'Doğa ve Çevrenin Korunması'na yönelik seminer verildi. Özel Hazar Koleji'nde verilen seminerde konuşan Orman ve Su İşleri Iğdır İl Şube Müdürü Mete Türkoğlu, dünya nüfusunun giderek artması ve refahın yaygınlaşması dolayısı ile insanların enerji tüketiminin hızla arttığını söyledi. Gaz, petrol, kömür gibi tükenebilir enerjilerin temininin zorlaştığını dile getiren Türkoğlu, bu kapsamda dünyada kullanılan fosil enerji yataklarının oldukça sınırlı miktarda olmasından dolayı insanoğlunu değişik enerji kaynaklarına yöneltmekte olduğunu söyledi. Türkoğlu, "Yenilenebilir enerji kaynağı 'doğanın kendi evrimi içinde bir sonraki gün aynen mevcut olabilen enerji kaynağı' olarak tanımlanmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının en büyük özellikleri, karbondioksit emisyonlarını azaltarak çevrenin korunmasına yardımcı olmaları, yerli kaynaklar oldukları için enerjide dışa bağımlılığın azalmasına ve istihdamın artmasına katkıda bulunmalarıdır. İnsan sağlığı, doğa ve çevre her şeyin üzerinde tutulmalıdır. Doğaya kurulan enerji santralleri, çevresindeki bütün canlıları etkilemekte ve göçe zorlamaktadır. Göç edilen alandaki çevre dengesi bozulmaktadır. Özellikle rüzgar enerji gülleri kuşlar için büyük tehlikedir. Her gün binlerce kuşun ölümüne, yaralanmasına sebep olmaktadır. Rüzgar santralleri yapılırken hayvanlar için büyük bir tehlike oluşturur. Her gün binlerce kuş ve yarasa pervane kanatlarına çarparak ölürler, kuş ölümlerinin olmaması için bu santraller göç yollarına yapılmaması göz önüne alınmalıdır" dedi.

Program; verilen seminerin ardında Aras Kuş Halkalama İstasyonu'nda götürülen öğrencilere Ekolojik Uzman Biyolok Emrah Çoban tarafından 'Kuşların göç yolları, kuşların doğadaki ekolojik işlevleri' bilincini kavratmak amacı bilgi verdi. Programda öğrenciler, 'Kuş Halkalama' etkinliğini gerçekleştirdiler. - IĞDIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Göçmen Kuşlar Mete Türkoğlu Iğdır Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title