Haberler

Dünya Gıda Günü

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, "21. yüzyılda hala insanlar aç yatağa yatıyor, çocuklar açlık yüzünden ölüyorsa, ülkelerin politikalarını gözden geçirmeleri zorunludur" dedi.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, "21. yüzyılda hala insanlar aç yatağa yatıyor, çocuklar açlık yüzünden ölüyorsa, ülkelerin politikalarını gözden geçirmeleri zorunludur" dedi.

Çandır, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, dünyada insan varlığı artarken gıdaya ulaşımın da bir o kadar zorlaştığını ifade etti.

Dünyada 1 milyar insanın yatağına aç gittiğini belirten Çandır, 1,3 milyar insanın ise aşırı beslenme nedeniyle çeşitli hastalıklarla karşı karşıya kaldığının altını çizdi.

Bu adaletsizliğin başında gıda politikalarının son 50 yıldır plansız yürütülmesinin geldiğine değinen Çandır, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Günümüzün hastalığı aşırı ve lüks tüketim alışkanlığı gıdaya adil ulaşmanın önündeki engellerden biri olurken, gelişmiş ülkeler dışında nüfus planlamasının uygulanmaması gıdaya ulaşımı güçleştirmektedir. 21. yüzyılda hala insanlar aç yatağa yatıyor, çocuklar açlık yüzünden ölüyorsa, ülkelerin politikalarını gözden geçirmeleri zorunludur. Unutulmamalıdır ki gıdaya ulaşmak en temel insan hakkıdır."

Çandır, yapılan Ar-Ge çalışmaları sonucunda üretimden elde edilen ürün miktarının artış gösterdiğini, dünyada gıda fiyatlarının son 4 yılın en düşük seviyesine indiğini kaydetti. Türkiye'de ise tersi bir durumun söz konusu olduğuna işaret eden Çandır, açıklamasında, "Ülkemizde gıda enflasyonu yıllık yüzde 14,4 ile son 4 yılın zirvesine çıkmıştır. Yıllık kişi başı milli gelirin 10 bin doların altına düştüğü günümüzde temel hedefi ailesini geçindirmek olan bireylerden oluşan toplumumuzda gıda fiyatları gündemimizi epeyce meşgul etmeye devam edecektir" dedi.

Kaynak: AA / Yerel

Dünya Gıda Günü Ali Çandır Akdeniz Antalya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title