Haberler

Dünya Ekonomik Forumu'ndan Dünyaya Manisa Örneği

Dünya Ekonomik Forumu, kentlerin kendi ticaret, doğrudan yabancı yatırım, turizm politikalarını oluşturup yabancı ülkelerdeki yetenekleri çekerek küresel çapta ilerlemeleri gerektiğini belirterek, bu formülde başarılı olan ülke ve kentleri Singapur, Dubai, Manisa, Haydarabad, Ahmedabad ve Ningbo olarak saydı.

Dünya Ekonomik Forumu, kentlerin kendi ticaret, doğrudan yabancı yatırım, turizm politikalarını oluşturup yabancı ülkelerdeki yetenekleri çekerek küresel çapta ilerlemeleri gerektiğini belirterek, bu formülde başarılı olan ülke ve kentleri Singapur, Dubai, Manisa, Haydarabad, Ahmedabad ve Ningbo olarak saydı.

Dünya Ekonomik Forumu'nun "Şehirlerin Rekabeti" başlıklı raporu yayınlandı. Raporda kendi ekonomilerini ülkeleri ve diğer kentlerle ayrıştırarak büyük gelişme sağlayan kentler incelendi. Türkiye'den ise sağladığı büyük ekonomi başarıyla Manisa ekonomik gelişmede diğerleriyle ayrışan kentlere örnek gösterildi.

Raporda Manisa "Yabancı yatırımı çekme ve başarı" başlığı altında bir "örnek olay" olarak incelenirken şöyle denildi:

"-Manisa'nın özel karakteristiği nüfusu ve ekonomisinin çok merkezli yapısıdır. İl merkezinde nüfusun sadece yüzde 26'sı yaşıyor. Manisa kendisine ekonomik büyüklük ve gücünü veren önemli nüfus barındıran ilçelere sahip. Kentin hâkim sektörü sanayi ancak Akhisar, Salihli ve Turgutlu gibi birkaç ilçesi tarım ve yardımcı sanayilerde uzmanlaşmış. Sonuçta bölgedeki komşu ekonomik merkezlerden farklı olarak Manisa, sanayi, tarım ve hizmet sektörlerini içeren daha çeşitli bir ekonomik yapıya sahip olmakla övünüyor.

-Geçen 20 yıl boyunca Manisa kendi high-tech sanayi üretimini geliştirdi. 1990'ların ortalarında Manisa'daki firmalar tarafından yıllık tescil ettirilen patent sayısı firma başına ortalama 5'ten azdı. 2010 itibarıyla ortalama 90'a çıktı. Benzer şekilde 1990'ların ortalarında Türkiye'deki 1000 en büyük firma sıralamasında Manisa'dan sadece bir firma varken sayı şimdi 29.

-İldeki yedi bölgeyle sanayi bölgeleri bu dönüşümün temel yönlendiricisi. Merkezde bulunanı ise Türkiye'nin istihdam üreten en büyük 7'nci sanayi bölgesi. Elektronik, makina ve otomotiv şu anda Manisa'nın önde gelen sanayi sektörleri haline geldi.

-Manisa'nın yatırım ortamı yüksek ölçüde rekabetçi bir ortam. 2005 yılında yabancı yatırımlar için en iyi Avrupa kenti olarak adlandırılmış, 200 Avrupa kenti arasında tacı kapmıştı. Manisa'nın başarısına katkıda bulunan karakteristiklerden bazıları sanayi altyapısı (özellikle enerji altyapısı), İzmir limanına nispeten yakın bir yerde bulunması ve dünya çapında, yüksek kaliteli iş hizmetleri ortamının hızlı gelişimi. Manisa Bosch ve Siemens gibi büyük Avrupalı firmaları kendine çekti.

-Manisa'da sanayi ilerlerken kent aynı zamanda tarımda da olumlu bir iz bıraktı. Türk kentleri arasında Manisa sebze üretiminde 6'ncı, hayvan yetiştiriciliğinde ise 5'inci. Aynı zamanda hızla bir turist cazibe merkezi haline geldi, ziyaretçi sayısı 1995-2013 arasında dört kat arttı.

-Manisa'nın başarılarından hiçiri halkının ve özel sektörün işbirliği ve katılımı olmadan gerçekleştirilemezdi. Siyasi liderliğin yanı sıra iş âlemindeki birlikler de Manisa'yı rekabetçi hale getirmek için katkıda bulundu.

-Manisa Türkiye'deki yerli ve yabancı yatırımcılar için yerini bir tercih hedefi olarak hızla almıştır. Burası işte transformasyonu izlemek için bir yer."

-DİĞER KENTLER-

2010 itibarıyla tarihte ilk kez dünya nüfusunun yarısından fazlasının kentlerde yaşamaya başladığı, kentlerin dünya GSYİH'sının yüzde 80'ini ürettiği belirtilen raporda, Amerika kıtasında dev yatırımlarıyla dikkat çeken kentlerin yanı sıra Leipzig, Wroclaw, Nantes, Medine, Kazablanka, Lagos, Ahmedabad, Şandigar, Haydarabad, Şangsa, Guiling, Zhuhai, Penang, Cebu, Busan, Dubai, Singapur, Bilbao, Ningbo, Surat örnek olarak ele alıp incelendi.

-RAPORDAN-

Raporda ekonomik anlamda "başarılı kentlerin" esnek ve değişen koşullara çabucak uyum sağladıkları belirtildi. Sonuç bölümündeki saptamalar şöyle:

"Ekonomisi başarılı şehirlerdeki ayrı parçalarının birbirleriyle yeni teknoloji aracılığıyla bağlanmasının önemine dikkat çekildi. Önceliklerin doğru karışımı, kent kalkınmasının aşamaları ve özel koşullara göre tasarlanmalı.

Açık olarak nüfusu istikrarlı, ağır ilerleyen bir büyüme, işsizlik ve nüfusun yaşlandığı Batılı bir kentin öncelikleri; düşük gelir düzeyleri, yüksek büyüme potansiyeli ve hızla artan nüfusa sahip bir gelişmekte olan piyasa kentinden farklı olacaktır. Doğal ve politik anlamdaki zenginliklerinde büyük farka sahip kentlerin bundan dolayı reform koşulları da farklı olacaktır.

Belediye reformları, ulusal sermayeyle gerçekleştirilmeleri olanaksız görülse bile, genelde ulusal düzeydeki reformlardan daha uygulanabilir olur. Kentleşme eğilimleri bu olanakları genişletir. Kentlerin bu fırsatı kavraması, yeni kuralları denemesi ve reformları hızla rayına koyması gerekir."

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title