Haberler

Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Karataşlı."Çocuklara doğruları, onların ruhsal bütünlüğünü bozarak, baskı altında tutarak değil, aklına ve yüreğine hitap ederek anlatabiliriz".

- Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Karataşlı:

"Çocuklara doğruları, onların ruhsal bütünlüğünü bozarak, baskı altında tutarak değil, aklına ve yüreğine hitap ederek anlatabiliriz"

Karataşlı, Osmaniye Valiliği, Ahmet Cevdet Paşa Salonu'nda, Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü nedeniyle konferans düzenledi.

Ailede, çocukların görüşlerinin önemsenmesi gerektiğini kaydeden Karataşlı, anne babanın gelecekte doğru kararlar verebilen bireyler yetiştirmede önemli rol sahibi olduğunu söyledi. Karataşlı, şöyle devam etti:

"Her konuda bu işin çocuğumuza yararı nedir diye sormamız lazım. Anneler, babalar, öğretmenler, polisler sosyal hizmet uzmanları, psikologlar, doktorlar herhangi bir iş veya işlem yaparken çocuk söz konusu ise bu işte çocuğun yüksek yararı varmı? diye sorması lazım. Bu soru bizleri düşündürecektir. Bazen çelişkilere düşebiliriz. Ama bu soruya verdiğimiz cevaplar bizleri doğru karar vermemize yardımcı olacaktır. Çocukların görüşlerine daha onlar küçük yaşlardayken saygı göstermeyi öğrenmeliyiz. Çocuğun fiziksel, ruhsal bütünlüğüne zarar verecek hiçbir harekette bulunmamalıyız. Çocuklara doğruları, onların ruhsal bütünlüğünü bozarak, baskı altında tutarak değil, aklına ve yüreğine hitap ederek anlatabiliriz."

Karataşlı, çocukların özgüven kazanması için onlara seçme hakkı verilmesini, aksi halde gelecekte karşılaşacakları sorunların üstesinden gelmekte zorlanacaklarını belirterek "Eğer ayakkabımızı seçebiliyorsak, kalemimizin rengini seçebiliyorsak, boş vakitlerimizde neler yapabileceğimize karar verebiliyorsak yetişkin hayatımızda da daha özgür, bağımsız, kendi iradesiyle hareket eden bireyler oluruz. Diğer türlü nasıl çocuklukta birileri bize hükmettiyse yetişkinlikte de birileri bize hükmedecektir. Bir sorunla karşı karşıya kaldığımızda çözüm üretemeyiz"diye konuştu. - Osmaniye

Kaynak: AA / Yerel

Hacettepe Üniversitesi Osmaniye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title