Haberler

Dünya Çocuk Hakları Günü

CHP Genel Başkan Yardımcısı Akkaya: "Her devlet, kökeni, rengi, inancı, ekonomik durumu ne olursa olsun tüm çocuklara fırsat eşitliği sağlamak ve onların sağlıklı bir çevrede, insan onuruna yakı...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, her devletin, kökeni, rengi, inancı, ekonomik durumu ne olursa olsun tüm çocuklara fırsat eşitliği sağlamak ve onların sağlıklı bir çevrede, insan onuruna yakışır şekilde gelişmesini sağlamakla yükümlü olduğunu bildirdi.

Akkaya, "20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü" nedeniyle yaptığı açıklamada, gelişmiş ülkelerle geri kalmış ülkeler arasındaki en temel farklardan birinin çocuk hakları alanında görüldüğünü belirterek çocukların korunması, kollanması, geleceğe umutla bakmasının sağlanması gerektiğini kaydetti.

Demokrasilerin gelişmişliği, temel insan haklarının ulaştığı nokta ve sosyal devlet uygulamaları bağlamında çocukların durumunun önem kazandığına işaret eden Akkaya, şöyle devam etti:

" Türkiye, ne yazık ki her alanda yaşanan sorunları çocuk hakları konusunda da yaşamaktadır. AKP'nin hükümet olduğu 2002'den beri her alanda yaşandığı iddia edilen gelişmeler, çocuk hakları ve çocukların yaşam standartları konusunda yaşanmamıştır. 4+4+4 gibi bilimsel olmayan yaklaşımlar ve hayatın her alanına sirayet eden hukuksuzluklar sebebiyle Türkiye'de çocuk olmak her geçen daha zor koşullarda yaşamak demektir."

Çocuk işçilerin, hukuksuz, kuralsız ve güvencesiz, adeta "köle" olarak kullanıldığını vurgulayan Akkaya, çalışan çocukların yüzde 50,2'sinin okula devam etmediğini bildirdi. Çalışan çocuk sayısının 2006-2012 yılları arasında yüzde 64 oranında artarak 445 bine yükseldiğini öne süren Akkaya, 2012 yılında önlenebilir nedenlerden dolayı 36 çocuğun "iş cinayetlerine kurban gittiğini" savundu.

Sokaklarda çalışan çocukların, çalışma şartlarının ağırlığı ve çevresel riskler sebebiyle her an ölüm tehlikesiyle ve hastalıklarla karşı karşıya olduğunu belirten Akkaya, hapishanelerin çocukların bedensel ve zihinsel gelişimlerine uygun olmayan son derece ilkel ve zor şartlar barındırdığını ve çocukların adeta suça mahkum edildiğini iddia etti.

Koğuşların, taciz, tecavüz, işkence ve darp konularının normal olarak yaşandığı yerler haline dönüştüğünü ileri süren Akkaya, olumsuz koşulların, çocukların çocuklara yönelik şiddet ve taciz olaylarını da beraberinde getirdiğini ifade etti.

Akkaya, açıklamasında şunları kaydetti:

"Yaşanan bunca olumsuzluğa rağmen, AKP hükümetinin çocuklara yönelik bilimsel, stratejik, gerçekçi herhangi bir planı bulunmamaktadır. Çocuklar sadece ideolojik tercihlere deneme tahtası olarak görülmektedir. Çocuk hakları ihlalleri ve aymazlık bu noktadayken Başbakanın 3, 4 ve 5 çocuk tavsiyeleri de anlamsız, mantık dışı ve gereksizdir. Dünyaya gelen her çocuğun sorumluluğu, toplumun ve devletin sırtındadır. Her devlet, kökeni, rengi, inancı, ekonomik durumu ne olursa olsun tüm çocuklara fırsat eşitliği sağlamak ve onların sağlıklı bir çevrede, insan onuruna yakışır şekilde gelişmesini sağlamakla yükümlüdür. 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'nde tüm çocuklarımızın yüzlerinin gülmesini diliyor, AKP hükümetinin çocuk hakları konusunda gerekli adımları atmasını diliyorum. Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi mirasına sahip çıkan, 23 Nisan'ı çocuklara armağan eden bir geleneğin bugünkü temsilcileri olarak çocuklarımıza yaşanabilir bir ülke yaratmak için mücadeleye devam edeceğimizi bir kez daha hatırlatıyoruz." - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Çocuk Hakları Günü Yakup Akkaya Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title