Haberler

Dünya Çevre Günü

CHP Genel Başkan yardımcısı Şafak Pavey,  "Doğa politikamızı yeniden gözden geçirmezsek, 2023'lerde şu andaki ihtiyaçlarımızı karşılamak için bile iki Türkiye'ye birden ihtiyaç duyacağız" görüşünü paylaştı.

Pavey, Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamasında, hükümete bazı uyarılarda bulunarak, uyarıları bu ülkeye kıyamayanlardan biri olarak dile getirdiğini, ikazlarında en küçük bir siyasi fırsatçılık, zerre kadar da çatışma duygusu olmadığını belirtti.

Geçen yıl, Türkiye'nin doğa ihtilaflı 92 noktasını gösteren bir sivil toplum haritası sunduklarını ancak bu yıl sayının 167 noktaya yükseldiğini ifade eden Pavey, "Doğamız hiçbir dönemde bu kadar tehdit edilmedi. Doğanın canı yanıyor ama dili olmadığı için ancak felaketlerle uyarıyor. Her felaketi bir şekilde atlattığımızı düşünüp, hatalarımızı gelecekte telafi etmeyi ummak, ölümcül bir yanlıştır" değerlendirmesinde bulundu.

Dünya nüfusunun yüzde 75'inin tüketim oranlarının, doğanın kendini yenileme hızını aştığı ülkelerde yaşadığını, bu oranın ise Türkiye'de "kırmızı alarm" verdiğini savunan Pavey, susuzluk, kuraklık, sel gibi doğa felaketlerinin artık sınırları olmadığını dile getirdi.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın (UNEP) verilerine göre Türkiye'nin, Avrupa'da çölleşmenin başlayacağı ilk ülkelerden biri olduğunu da ileri süren Pavey, Türkiye'de son 20 yılda kişi başına düşen yıllık su miktarının 4 bin metreküpten, bin 519 metreküpe indiğini, sulak alanların ise yarı yarıya azaldığını kaydetti.

Türkiye'nin bu haliyle "su sıkıntılı ülkeler ligi"nde olduğunu vurgulayan Pavey, "2030 yılında ise su kıtlığı olan ülkeler arasına gireceğiz. 2008 yılında yaşanan kuraklıkta tam yarım milyon çiftçi etkilendi. Maliyeti 2 milyar avro. Sulama alanlarımızın yüzde 94'ü konvansiyonel yöntemle sulanıyor. Bu yüzde 50 kayıp demek. Devletin hala anlaşılır bir tarım/sulama politikası yok" açıklamasında bulundu.

-"Yenilenebilir enerji potansiyelimiz Almanya'dan fazla"

Türkiye'nin yenilenebilir enerji potansiyelinin Almanya'dan fazla olduğunu ifade eden Pavey, ancak Almanya'nın yenilenebilir enerjiden ürettiği elektriğin, Türkiye'nin ürettiği toplam elektrikten daha fazla olduğuna dikkati çekti. Pavey, "Derhal HES'lerden vazgeçmek, su kaynaklarını korumak, geri dönüşümlü olarak değerlendirmek zorundayız" ifadesini kullandı.

Tarımdan maden sahalarına çevrilen alanlardan elde edilmesi planlanan 11,5 milyar ton kömür ve 80'den fazla kömürlü termik santral planı olduğunu ve bunlardan vazgeçilmesi gerektiğini ileri süren Pavey, tarım arazilerinde madencilik yapmak için bakanlıktan "kamu yararı" onayı almanın yeterli olduğunu savundu.

Dünyada nükleer enerji kullanım oranının 30 yıl öncesine gerilediğini, Almanya'nın ise tesisleri tamamen kapatmayı planladığını aktaran Pavey, Akkuyu Nükleer Santralinde ise "atık yönetim planı"nın dahi olmadığını iddia etti.

2011 verilerine göre dünyanın en kirli havaya sahip 50 şehrinin içinde Türkiye'den 7 şehir bulunduğunu bildiren Pavey, bu konuda AB tedbirleri mevzuatının uygulamaya sokulması gerektiğini kaydetti.

Yaşanabilir bir gelecek için, acilen doğaya saygılı politikaların uygulamaya başlatılması gerektiğini de vurgulayan Pavey, "Doğa politikamızı yeniden gözden geçirmezsek 2023'lerde şu andaki ihtiyaçlarımızı karşılamak için bile iki Türkiye'ye birden ihtiyaç duyacağız. Doğal sermayenin fütursuzca kullanılması, ülkemizin refahını tehlikeye atıyor; yiyecek, su ve enerji fiyatlarının aşırı yükselmesine yol açıyor" ifadelerini kullandı. - Ankara

Kaynak: AA / Politika

Dünya Çevre Günü Şafak Pavey Almanya Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title