Haberler

Dünya Böbrek Günü

Türk Böbrek Vakfınca "Böbrek Hastalıkları ve Çocuklar" temasıyla çocuklara yönelik düzenlenen etkinlikte, böbrek sağlığı için sıvı alımı, tuvalet eğitimi, sağlıklı beslenme ve sporun hastalık üzerindeki etkilerini anlatıldı.

Türk Böbrek Vakfınca "Böbrek Hastalıkları ve Çocuklar" temasıyla çocuklara yönelik düzenlenen etkinlikte, böbrek sağlığı için sıvı alımı, tuvalet eğitimi, sağlıklı beslenme ve sporun hastalık üzerindeki etkilerini anlatıldı."Dünya Böbrek Günü" dolayısıyla bir alışveriş merkezinde gerçekleştirilen etkinlikte, Ündeğer İlkokulundan gelen öğrencilere, böbrek sağlığının önemi ve bu konuda yapabileceklerle ilgili bilgi verildi. Katılımcı çocuklar, "Yemeklerin tadına bakmadan tuz eklemeyin", "Bol bol su için", "Abur cuburdan uzak" durun yazılı dövizlerle, böbrek hastalığına dikkati çekmeye çalıştı.Bu yıl "Böbrek Hastalıkları ve Çocuklar" temasıyla düzenlenen etkinlikte, böbreklerin erken yaşlardan itibaren önemsenmesi gerektiği ve pek çok yetişkinde ortaya çıkan böbrek hastalıklarının çocukluk çağından kaynaklandığı belirtildi.Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, burada yaptığı konuşmada, Dünya Sağlık Örgütü ve diğer kuruluşlar tarafından küresel bir sağlık sorunu olarak kabul edilen kronik böbrek hastalığının, dünya nüfusunun yüzde 10'unu etkilediğini, bu durumun gelecek 10 yıl içinde yüzde 17 oranında artmasının öngörüldüğünü söyledi.Her yıl mart ayının ikinci haftasında 100'ü aşkın ülkede "Dünya Böbrek Günü" etkinlikleri yapıldığını ifade eden Erk, sağlıklı nesiller için her zaman bol su içmenin önemli olduğunu vurguladı.Çocuklara idrar tutmanın zararını anlatan Erk, şöyle konuştu: "Bu yılın ana teması olarak seçilen 'Böbrek hastalıkları ve çocuklar' konusunda adım atarak, çok önemli gördüğümüz çocuk eğitimi projesini başlattık. Biz eğitim projemize başlarken toplumsal ölçekte kronik böbrek hastalığı konusundaki bilinç düzeyi son derece azdı. Bugün çocuk merkezli olarak sürdürdüğümüz genele yönelik eğitimlerde, ülke genelinde 67 okulda 15 binden fazla öğrenciye ulaşmış, onların ve ailelerinin beslenme, egzersiz alanında alışkanlıklarını olumlu yönde değiştirmiş bulunuyoruz. Yapılan son çalışmaların ortaya koyduğu üzere kişi başı günde 6 gram olması gerekirken ne yazık ki ülkemizde 18 grama ulaşan tuz tüketim alışkanlığımızın, 3 gram düşüşle 15 grama gerilediğini görüyoruz. Bu sonucun da yaygın saha eğitimleri sayesinde elde edilen toplumsal bilinçlenmenin sonucu olduğunu memnuniyetle gözlemliyoruz. Sadece tuz ve tuzlu gıdaların değil, özellikle glisemik indeksi yüksek mısır nişastası şurubu ile imal edilmiş içecekler ve yiyeceklerin de çocuklarda obeziteyi ve şeker hastalığı riskini arttırarak kronik böbrek hastalığına yol açan ve toplumsal olarak, 7'den 70'e her yaştan bireyin bilinçlenmesini sağlamamız gereken gıdalar olduğunun altını bir kez daha çizmek istiyoruz."

" Çocuklara ev dışında tuvalete gitmemelerinin tembih edilmesi yanlıştır"

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Lale Sever, çocuklarda böbreklere zarar verebilen hastalıkların başında idrar yolu enfeksiyonunun geldiğini söyledi.Hastalıktan korunmak için bol su içmenin önemli olduğunu vurgulayan Sever. "İdrarı tutmamak önemlidir. İdrarın uzun süre boşaltılmaması mikropların üremesi için uygun bir ortam yaratır ayrıca böbreklerde basıncı artırabilir. Bu nedenle idrar kesesinin sık olarak boşaltılması (günde 5-7 defa) gerekir" diye konuştu.Okul çocuklarının her iki ders arasından birinde tuvalete gitme alışkanlığı kazanması gerektiğini dile getiren Sever, "Tuvaletlerin kirli olduğu düşüncesiyle çocuklara, ev dışında tuvalete gitmemelerinin tembih edilmesi yanlıştır. Kirli tuvaletten idrar yollarına mikrop bulaşmaz. İdrar yoluna bulaşan mikroplar, çoğunlukla dışkı içinde ürerler. Kabızlık, bağırsaklarda dışkının uzun süre beklemesine yol açarak çok sayıda mikrop birikimine neden olur ve idrar yolu enfeksiyonunu kolaylaştırır. Bu nedenle kabızlığın önlenmesi de böbrek sağlının korunması için önemlidir" diye konuştu.Etkinliğe, Türk Böbrek Vakfı Mütevelli üyesi manken ve oyuncu İpek Tanrıyar ile oyuncu Hasan Yalnızoğlu da katıldı.

Kaynak: AA / Sağlık

Dünya Sağlık Örgütü Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title