Haberler

Dünya Bankası Türkiye'nin Ekonomide Hız Kaybetmesini Bekliyor

Güncelleme:

Dünya Bankası ekonomik notuna göre, siyasi belirsizliklerin devam etmesi sebebiyle 2015 yılının ikinci yarısında ekonomik faaliyetin hız kaybetmesi bekleniyor.

Dünya Bankası bugün Ankara'da Türkiye Düzenli Ekonomik Notu'nu (Ekim) açıkladı. Banka ekonomik notuna göre, siyasi belirsizliklerin devam etmesi sebebiyle 2015 yılının ikinci yarısında ekonomik faaliyetin hız kaybetmesi bekleniyor.

GEÇMİŞTEKİ VERİLER KURTARDI

Buna göre; yılın ikinci yarısında beklenen yavaşlamaya rağmen, ikinci çeyrekte beklenenden daha hızlı gerçekleşen büyüme sebebiyle 2015 yılı için büyüme tahminini yukarı yönlü revize ederek yüzde 3,0'dan yüzde 3,2'e yükseltti. Mevsim etkisinden arındırılmış (MEA) büyüme çeyrek bazında yüzde 1,3 olarak gerçekleşti. Özel yatırımlar beklenmeyen bir şekilde yükseldi ve ikinci çeyrekteki büyümenin ana sürükleyicisi oldu.

CARİ AÇIK AZALMADI

Ekonomik nota göre, zayıflayan lira ve önemli oranda düşen petrol fiyatlarının etkisiyle daralması beklenen cari açık azalmadı. Enerji açığı önemli ölçüde düşmüş olmasına rağmen, Türkiye'nin cari açığı Temmuz 2015 sonu itibarıyla son 12 aylık dönemde 45 milyar dolara yükseldi (altın etkisinden arındırılmış). 2014 yılında cari açık 42,6 milyar dolardı.

YABANCI YATIRIMCI VE TURİZM ETKİLEDİ

Cari açıktaki kötüleşmenin temel sebebi ticaret ortaklarındaki zayıflıklar ile 2015 yazında turizm gelirlerinde yaşanan düşüş oldu. Özellikle AB'deki yavaş büyüme, MENA bölgesi ve Rusya'daki güçlükler cari açığı olumsuz etkiledi.

SICAK PARA DA İŞE YARAMADI

Yurt içindeki siyasi endişeler ve küresel finans piyasalarındaki dalgalanmalar kısa vadeli sermaye girişlerini kuruttu. Uzayan vade finansman kalitesini iyileştirmesine rağmen, yılın ilk yedi aylık döneminde net girişler cari açığı karşılamakta yetersiz kaldı.

ENFLASYONUN 7.5'İN ÜZERİNDE KALMASI BEKLENİYOR

Ekonomik notta enflasyonun 2015 yılında enflasyonun hedefin üzerinde yüzde 7,5'ta kalması beklendiği kaydedildi. Gıda fiyatları tekrar hızlı bir şekilde yükselmeye başladığı ve eylül ayında gıda enflasyonu momentumunu yüzde 14,7'ye kadar yükselttiği bildirildi. Kurda değer kaybının tekrar başlaması, çekirdek enflasyonu yüzde 8'in üzerine ve momentumunu yüzde 10,5'in üzerine yükselttiği, özellikle, kurun değer kaybetmesi sebebiyle otomobil fiyatlarında yaşanan keskin artış eylül ayında enflasyon artışına yüksek katkıda bulunduğu, bu gelişmeler ile birlikte, eylül itibarıyla 12 aylık enflasyonun yüzde 7,9'a tırmandığı açıklandı.

"EKONOMİK FALİYETLER HIZ KAYBEDECEK"

Ekonomik nota göre, siyasi belirsizliklerin devam etmesi sebebiyle 2015 yılının ikinci yarısında ekonomik faaliyetin hız kaybetmesi bekleniyor. Kredi artış hızı eylül ortası itibariyle Merkez Bankası'nın yüzde 15'lik referans oranının altına indi. Ayrıca, devam eden siyasi belirsizlikler ve Türkiye'nin güneydoğusundaki gerginliklerin özel sektörün yılın ikinci çeyreğinde gözlenen yatırım harcamalarını sürdürmesini güçleştirdi.

"SİYASİ BELİRSİZLİK YATIRIMCIYI ETKİLEYECEK"

İşletmelerin ikinci çeyrekteki yatırım harcamalarını kısmaları ve yeniden istikrarlı bir siyasi denge yakalanıncaya kadar yatırım kararlarını ertelemeleri olası oldu. Düşen petrol fiyatlarının yılın geri kalan bölümünde cari açığı 5 milyar dolar daha azaltması ile birlikte dış dengedeki düzeltme devam edeceği kaydedildi.

"YAPISAL REFORM OLMAZ İSE AÇIK KAPANMAZ"

Ekonomik notta Türkiye'nin cari açığı halen yüksek seviyelerde olduğu ve mevcut dış ortam göz önüne alındığında önemli yapısal reformlar yapılmadığı sürece yüzde 5,5'in altına inmesi olası görünmediği açıklandı. Bu arada, Mayıs 2013'ten bu yana Türkiye'ye net finansal girişler azaldığı, küresel para politikalarındaki normalleşme maliyetleri arttırırken, gelişmekte olan ülkeler arasında dış kaynaklar için olan rekabeti daha da sertleştireceği bildirildi.

"YATIRIMCIYA GÜVENCE ŞART"

Ekonomik notun devamında şu ifadeler yer aldı:

"Yatırımcı güveninin yeniden tesis edilmesi, kırılganlıkların giderilmesi ve büyümeye hız kazandırılması için siyasi istikrara ve yapısal reform gündeminin uygulanmasına tekrar dönülmesine acil bir şekilde ihtiyaç duyulmaktadır. Dünya Bankası'nın Türkiye'deki çalışmaları 2012-2016 dönemini kapsayan ortak Ülke İşbirliği Stratejisine (CPS) dayanmaktadır. CPS, beş yıllık dönemde sağlanması öngörülen 6,45 milyar dolarlık finansman, politika analizleri ve danışmanlık hizmetleri yoluyla Türkiye'nin yüksek gelirli ülke statüsüne geçişini desteklemeyi amaçlamaktadır. CPS'in başlıca amaçları arasında rekabet gücünün ve istihdamın arttırılması, eşitliğin ve kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi ve sürdürülebilir kalkınmanın derinleştirilmesi yer almaktadır. Dünya Bankası'nın Türkiye ile olan iş birliği daha geniş bir uluslararası kitle ile bilgi ve deneyim paylaşımını da kapsayacak şekilde gelişmektedir."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Dünya Bankası Türkiye Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (12)

jajajajajajajaja:

şunu yaptık bunu yaptık diyen bi adam var ülkenin borcuna bak bide. . .

18
53
yanıtYanıtla
AKAPE DEFOL:

13 YILDA CUMHURİYETİN BİRİKİMLERİ SATILDI, ÜSTELİK 405 MİLYAR DOLAR BORÇLANILDI.

28
26
yanıtYanıtla
BILDIR HURMALAR:

MİLLET, BANKALARA 10 YIL, 20 YIL BORÇLANDI. OLMAYAN PARAYI YİYOR.

28
17
yanıtYanıtla
vicdan:

ülkenin bütün birikimlerini satıp yandaşlarına yol yaptırdılar ve şimdi ülkede vergi dışında para getiren hiç bi şey yok. ve 405 milyarda borcumuz var. neyse ya saray bütün halka yeter.

12
6
yanıtYanıtla
Kürt yorumu:

bu yabancilar zaten durmadan birseyler bekliyor! bu haberi yapan okumus cahil cobanda bekliyor birseyler! müdürüne güzel gözükmek icin vakit ayirmis böyle bir haber yapmis. yalakalar gurubunun yalakaci yazicisi. .

14
4
yanıtYanıtla
Onur şeref:

Bunu 5 yaşındakı yeğenim bile biliyor . . israflara bakın . . halkın açlığına bakın işsizliğe bakın . . yetmezzzzz yeni kurulan bir fabrika varmı ???? Yok . . et bile dışardan ithal ediliyorsa . . . düşünün ??? Yetmediiiiii . . . . tarlalar ekilmiyorsa . . üretim durmuşsa . . neyi bekligorsunuz . . . abd . yi yenidenmi keşfediyorsunuz

8
8
yanıtYanıtla
Akpkkabd katilMobil-IOS:

Bunu sağır Sultan'da bilir

4
8
yanıtYanıtla
Akpkkabd katilMobil-IOS:

Bunu sağırsıltanda bilir

3
9
yanıtYanıtla
yuh artık:

bu ülkede yok öle güvence falan malum zat falancaya haraç vermeden pardon bağış yapmadan kimse yatırım yapamaz. . .

8
4
yanıtYanıtla
Akpkkabd katilMobil-IOS:

Bilsinler sağır Sultan'da biliyor

1
4
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title