Haberler

Dünya Afet Riski Azaltımı Konferansı Japonya'da Yapılacak

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) İstanbul Bölgesel Merkez Yöneticisi Rastislav Vrbensky, afetlerin küresel ekonomiye son 20 yılda yaklaşık 2 trilyon dolara mal olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) İstanbul Bölgesel Merkez Yöneticisi Rastislav Vrbensky, afetlerin küresel ekonomiye son 20 yılda yaklaşık 2 trilyon dolara mal olduğunu belirtti.

Dünya Afet Riski Azaltımı Konferansı'nın üçüncüsü 14-18 Mart tarihlerinde Japonya'nın Sendai şehrinde düzenlenecek.

Konferans öncesinde yazılı açıklama yapan UNDP Yöneticisi Vrbensky, konferansta, mevcut bölgesel tecrübeler, ulusal stratejiler, enstitülerin plan ve önerilerinin yanı sıra Hyogo Eylem Çerçevesi kapsamındaki bölgesel anlaşmaların ele alınacağını kaydetti.

Vrbensky, yoksulluk ortadan kaldırılmadan ve afetler ülkelere büyük zararlar verirken, sürdürülebilir kalkınmanın başarılamayacağına işaret etti. Özellikle afetlerin küresel ekonomiye vurduğu darbeye değinen Vrbensky, "Afetlerin küresel ekonomiye son 20 yılda yaklaşık 2 trilyon dolar maliyeti var. Toplamda 1,3 milyar kişiyi etkileyen afetler, dolaylı olarak 4 milyar kişinin hayatını değiştiriyor" ifadesini kullandı.

Vrbensky ayrıca yoksulluk ve afetler arasında doğrudan bağlantı olduğunu belirterek daha yoksul ülkelerin genelde daha az korunduğunu ve afetlerden daha fazla etkilendiğini vurguladı.

Türkiye'nin afetlerle mücadelesi

Türkiye'nin depremde hayatını kaybedenler sıralamasında dünyada üçüncü, toplam etkilenenler açısından sekizinci olduğuna işaret eden Vrbesnky, şu değerlendirmede bulundu:

"Türkiye için 1999 Marmara depremi afet yönetiminde bir dönüm noktası oldu. Türkiye, 2005'te belirlenen Hyogo Eylem Çerçevesi'nin ardından 2009'da AFAD'ı kurarak önemli bir adım attı."

Vrbensky açıklamasında, son yıllarda AFAD'ın Türkiye'nin yıkıcı deprem, sel baskını gibi afetlere müdahalede başarılı bir koordinasyon sağladığını ve afetlerden kurtulanların normal hayatlarına geri dönmesine önemli katkıda bulunduğunu kaydetti.

Hyogo Eylem Çerçevesi'nin de ülkeler için önemli bir rehber olduğu belirtilen açıklamada, Türkiye'nin son 10 yılda afet risklerini düşürmek için ulusal ve yerel önceliklerini belirlediği vurgulandı.

- Dünya Afet Riski Azaltımı Konferansı

İlki 1994 yılında Yokohama, ikincisi 2005'te Hyogo'da yapılan ve üçüncüsü Sendai şehrinde gerçekleşecek konferansa, devlet başkanları, bakanlar, çok sayıda üst düzey yönetici, partner kuruşlar ve sivil toplum yöneticilerin katılması, böylece uluslararası düzeyde alanında en yüksek üst düzey katılımının gerçekleşmesi bekleniyor.

Hyogo Eylem Çerçevesi, başlatıldığı 2005 yılından bu yana, UNDP 163 ülkede etkin önleme kapasitesinin inşası, hazırlanması ve afet sonrası çalışmalar için yaklaşık 1,7 milyar dolar yatırım yaptı.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler İstanbul Türkiye Japonya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title