Haberler

Düğmeli Evler, Aslına Uygun Restore Ediliyor

Güncelleme:

Akseki ilçesinde bulunan ve mimari tarzından dolayı "Düğmeli evler" denilen tarihi evlerin aslına uygun restore edilme çalışmaları sürüyor.

Akseki'de bulunan tarihi "Düğmeli evler", aslına uygun restore ediliyor. Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) tarafından yürütülen "7 Bölge 7 Kent Projesi"nin Akdeniz bölgesindeki çalışmaları kapsamında tarihi dokuyu korumak amacıyla çalışma yürütülüyor.

Bu kapsamda ilçenin Sarıhacılar Mahallesi'ndeki özgün Osmanlı mimarisi tarzındaki "Düğmeli evler"in restore edilmesi için 2000 yılında çalışma başlatılmıştı. Bugüne kadar 10 evin restorasyonu tamamlandı, 4 evin restorasyonu ise devam ediyor. Akseki Kaymakamı Murat Beşikci, AA muhabirine, özgün mimarisiyle dikkati çeken Sarıhacılar evlerinin aslına uygun onarılması durumunda geleneksel Türk mimarisinin yaşatılabileceğini söyledi. Şimdi terk edilmiş bir mahalle olan Sarıhacılar Mahallesi'nin önemli bir turizm potansiyeli bulunduğuna işaret eden Beşikci, ÇEKÜL Vakfı'nın projesi kapsamında evlerin aslına uygun olarak restore edilmesi için köylülerin teşvik edildiklerini anlattı. Sadece yapıları değil, köyün tüm çevresi ile korunması gerektiğini dile getiren Beşikci, "Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Köy meydanı düzenlenmesi çalışmalarımız sürüyor. Kısa süre içerisinde çalışmalar tamamlanacak. Aynı zamanda mahalle içerisindeki ipek yolunun temizleme çalışmaları da yürütülüyor" dedi.

Girişimci Mustafa Kavasoğlu tarafından üç evin restorasyonunun yapıldığını bildiren Beşikci, şöyle konuştu: "Bu evler yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya iken, şimdi restore edilerek ayağa kaldırıldı. Bugünlerde evlerin ince işçilikleri yapılıyor. Ayrıca içinde tarihi barındıracak müze inşaatı da devam ediyor. Çalışmalar 2015 yılı turizm sezonuna kadar tamamlanacak. Bu evler misafirhane, pansiyon olarak kullanılacak." Sarıhacılar Mahallesi muhtarı Mahmut Karahan da yaklaşık 800 yıllık geçmişe sahip mahallelerinde bulunan "Düğmeli evler"in restore edildiklerini söyledi. Mahallede bir dönem 160 ailenin yaşadığına dikkati çeken Karahan, halen 9 ailenin bulunduğunu ancak çoğunun yerli olmadıklarını kaydetti. Göç nedeniyle mahallenin boşalmasından sonra bazı göçerlerin evlere yerleştiklerini belirten Karahan, restorasyon çalışmaları dolayısıyla büyük kentlere göç eden köylülerin evlerine yeniden sahip çıktıklarını dile getirdi. Düğmeli evler Akseki ile bazı köylerdeki geleneksel Osmanlı mimarisini yansıtan özgün yapılar "Düğmeli ev" olarak biliniyor. Evler, 2 katlı ve taş duvarlardan oluşuyor. Evdeki iki ahşap hatıl ile depreme dayanıklılığını artırmak için duvarlarda yatay bağlantılar arası yapıları yöre halkı, "düğme" olarak adlandırıyor. "Düğmeler"de andız ağacı kullanılıyor. 

Kaynak: AA / Yerel

Mahmut Karahan Akdeniz Akseki Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Trabzonspor Karagümrük maçı CANLI izle! 24 Nisan TS Karagümrük ZTK maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 158 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title