Haberler

Dü'de Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Kuruldu

Diyarbakır Dicle Üniversitesi bünyesinde Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma (DÜBTAM) Merkezi kuruldu.

Diyarbakır Dicle Üniversitesi bünyesinde Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma (DÜBTAM) Merkezi kuruldu.

Bölgenin en büyük araştırma laboratuarının bulunduğu DÜBTAM, Dicle Üniversitesi bünyesinde kuruldu. Kalkınma Bakanlığı tarafından verilen destekle 15 milyon liraya mal olan DÜBTAM bünyesinde bir çok alanda bilimsel araştırmalar yapılacak. Merkezin, bölgenin en kapsamlı araştırma merkezi olduğunu anlatan DÜBTAM Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel, Devlet Planlama Teşkilatı, Dicle Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü Karacadağ Kalkınma Ajansı ve TÜBİTAK projeleriyle birlikte toplam 15 milyon liraya ulaşan laboratuvarı bölgenin en büyük merkezi olduğunu kaydetti. Bünyesinde kimyasal, gıda, çevre ölçüm, malzeme bilimi, biyoteknoloji, yenilebilinir enerji, yakıt analiz, laboratuvarlarıyla birlikte 23 araştırma laboratuvarı ve 5 adet çalışma laboratuvarı barındırdığını anlatan Prof. Hamdi Temel, araştırma merkezini Türkiye'de bulunan en donanımlı teknolojik ve entegre araştırma merkezlerinden biri olmayı hedeflediklerini söyledi. Prof. Dr. Temel, "Burası Dicle Üniversitesi'nin gelmiş geçmiş en büyük araştırma merkezidir. Bundan dolayı büyük gurur duyuyoruz. Özellikle Kalkınma Bakanlığı bize bu konuda büyük destekleri oldu. İş adamlarımızla çok güzel çalışmalar yapmak istiyoruz. Araştırma merkezi bünyesinde kurulan laboratuarımızla çok önemli çalışmalar yapacağımıza inanıyoruz" dedi.

Diyarbakır Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Burç Baysal ise, iş dünyasının bilim dünyasıyla ortaklaşa yapacağı çalışmalarla yanlış yapabilme koşulunu ortadan kaldıracağını söyledi. Kurulan araştırma merkezinin bölge için önemli bir alan oluşturduğunu dile getiren Baysal, "Biz hızlıca kalkınmaya ihtiyacı olan bir bölgedeyiz. Biz hızlıca kalkınmak zorundayız. Çünkü biz yarım milyona yakın çocuk nüfusu olan bir yerde yaşıyoruz. Bunların yüksek çoğunluğu çocukluklarını yaşayamadığı bir ortam ortaya koymuş durumdayız. Çocuklarımızın bir çocuğunu İstanbul'a çöp toplamaya götürüyoruz, bir çoğunu da fındık işçisi olarak gönderiyoruz. İstanbul'un çöpünü temizlemek için göndermeye çalıştığımız o küçük bedenler, normal yaşıtları gibi eğitim alanlarında olmaları gerekiyordu. Fındık işçilerimiz ise o küçük bedenleriyle gerçekten hiç hak etmedikleri ayrımcılık davranışlarıyla karşı karşıya kalmazdı. Biz gerçek anlamda kalkınmayı becerebilirsek, bu çocukların ailelerine iş ortamı sağlayabilirsek, hizmet ettiğimizi o zaman ortaya koymuş oluruz. Kalkınma derken, geçmişin değerine sahip çıkarak, geleceğe doğru işler bırakarak kalkınmalıyız. Bu yapı içerisinde kalkınma kelimesini doğru kullanabilmek için olmazsa olmazımız ilim ve bilim insanlarıdır. Bu anlamda bu laboratuarlarımızın beraberliğimizi ortaklaştıracağımız daha kısaltacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardında laboratuarların konuklara tanıtılmasıyla program son buldu. - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Devlet Planlama Teşkilatı Dicle Üniversitesi Diyarbakır Karacadağ Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title