Haberler

DSP Genel Başkanı Türker Açıklaması

"(Yaklaşmakta olan seçim için yüzde 10 barajının uygulanmaması için) Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkımızı kullandık" "(Anayasa Mahkemesi Başkanı) '3 hafta içinde bu işi sonuçlandıracağız' dedi.

DSP Genel Başkanı Masum Türker, 2015 yılında yapılacak genel seçimde yüzde 10 barajının uygulanmaması için Anayasa Mahkemesine başvurduklarını, Anayasa Mahkemesi'nin 3 hafta içinde başvuruyu karara bağlayacağını belirterek, "Eğer iptal kararı çıkarsa, sabah ben arkadaşlara söyledim, aynı şeyi Anayasa Mahkemesi Başkanı da söylemiş, bu iptal bu seçimde uygulanacak" dedi.

Türker, partisinin İzmir İl Başkanlığı tarafından İsmet İnönü Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen DSP'nin kurucusu merhum başbakanlardan Bülent Ecevit'i anma ve partinin 29. kuruluş yılı etkinliğinde yaptığı konuşmada, iki olay nedeniyle kasım aylarında hem coşkuyu, hem hüznü bir arada yaşadıklarını söyledi.

Son yerel seçimlerde 8 partinin öne çıktığını, 4'ünün parlamentoya girdiğini, Saadet Partisi, Büyük Birlik Partisi, Demokrat Parti ve partisinin ise "dışarıdan onları sıkıştıran partiler" olduğunu ifade eden Türker, bu dört partinin üçünün ayrı bir görüşten Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkını kullandığını, başvuruyu bir süre kamuoyuna açıklamadıklarını aktardı. Türker, "Biz DSP olarak, Anayasa Mahkemesine bu başvurunun kabul edilebilmesi için önce iç hukuku tükettik. YSK'ya başvurarak yaklaşmakta olan seçim için yüzde 10 barajının uygulanmaması gerektiğini talep ettik" diye konuştu.

Türker, Anayasa Mahkemesi'nin başvuruyu genel kurulda görüşeceğini bugün bir gazetenin yazdığını kaydederek, şöyle dedi:

"Bu haberi veren kim, Anayasa Mahkemesi Başkanı. '3 hafta içinde bu işi sonuçlandıracağız' dedi. Eğer iptal kararı çıkarsa, sabah ben arkadaşlara söyledim, aynı şeyi Anayasa Mahkemesi Başkanı da söylemiş, bu iptal bu seçimde uygulanacak. Bir endişe vardı, acaba parlamentoda AK Parti, diğer partilerle işbirliği yapıp, bir kanun çıkartıp, mesela 'yüzde 8 yaparız' diyerek, bir anayasa değişikliği yapar mı diye, doğrusu o endişeyi de biraz gideren bugün başka bir açıklama var. CHP Genel Başkanı (çok demokratsanız gelin bunu yüzde 3'e düşürelim) diyor."

Kürt sorunuyla ilgili çözümü 5 yıl önce kendisine sorduklarında, "baraj kaldırılırsa böyle bir sorun kalmayacağı" yanıtın verdiğini anlatan Türker, sözlerini şöyle tamamladı:

"Baraj kalksa oradaki kendini güçlü gören herkes bir partiden aday olunca örgütlenme etnik değil, çapraz olur. O kişilerin aday olduğu yerde Türkmen de olacak, Arap kökenli de olacak, Çerkes de olacak, eğer Aleviyse Sünni de olacak. Bu çapraz yapılanma Türkiye geneline dağılınca, görevi Türkiye'de güvenliği sağlamak olan Başbakan, 'hadi gidin bakalım Tunceli'ye, gidin bakalım Van'a, gidin bakalım Hakkari'ye' diyemeyecek." - İzmir

Kaynak: AA / Politika

Anayasa Mahkemesi Masum Türker İsmet İnönü İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title