Haberler

Dr. Özgür Bolat 5-6 Yaş Veliler İle Buluştu…

Özel Bursa Kültür Okulları, Eğitim Bilimci-Yazar Dr. Özgür Bolat'ı "Birinci Sınıf Eğitim İçin İyi Bir Başlangıç Şart" konulu seminerde 5-6 yaş grubu veliler ile bir araya getirdi.

Özlüce Kampüsünde düzenlenen konferansa veliler yoğun ilgi gösterdi. Ülkenin en özgün eğitim bilimcilerinden olan Dr. Özgür Bolat, salonu dolduran anne babalara mutlu ve başarılı çocuk yetiştirmenin yollarını anlattı. Son aylarda "Beni Ödülle Cezalandırma" kitabıyla dikkatleri üzerine çeken Bolat, bütün bağımlılıkların temelinde insanın kendini değersiz hissetmesi olduğunu söyledi.

Bolat, Ailelerin disiplinli ve esnek değil demokratik olmalarını ve çocuğuna kurallar koyarken o kurallar içinde de özerklik vererek çocuğun kendini birey olarak hissedebileceği bir ortam sağlanması gerektiğini belirtti. Mutluluğu dış kaynaklarda bulanlar eğer bu şekilde kendilerini mutlu edemezlerse bu eksikliklerini bağımlılıklarla doldurduklarının da altını çizen Bolat şunları söyledi: "Kabul görmek mutluluğun en önemli kaynağıdır. Mesela yapılan araştırmalara bakıldığında evli insanlar, en az bir kişi tarafından kabul gördüğü için bekar insanlardan daha mutluymuş. Kabul görme ihtiyacı içinde olan kişilerden bazıları ise insanları mutlu ettiği sürece kabul gördüğünden hayır diyemiyormuş."

Sadece başarıyla mutluluk gelmez…

Anne babaların çocuklarını kendi kaygılarına göre şekillendirmeye çalıştığını ifade eden Bolat, "Anne baba kendi değersizliğini çocuğun üzerinden kapatmaya çalışır. Böyle yaptıkça çocuğun başarısı artabilir belki ama başarı artsa da mutlu olamaz, kendini değersiz hisseder ve depresyona girebilir" dedi.
Çocuğunu 'elalem'in yargılarına göre şekillendirmeye çalışan ebeveynlerin çocuklarını olduğu gibi kabul etmediği için bunu yaptıklarını söyleyen Bolat şöyle devam etti: "Çocuğuna başarı baskısı yapan ebeveyn bunu sadece kendi başarı imajı için ve 'elalem'e rezil olmamak için yapıyordur. Çocuğunuza sürekli notlarını sorarsanız, okulu ve başarıyı nota göre sınıflandırırsınız. Çocukta bu bilinçle yetişir ve tamamen siz rezil olmayın ve üzerinde baskı kurmayın diye başarılı olmaya çalışır. Sadece başarıyla mutluluk gelmediğini unutmayın."

Bolat'tan altın değerinde tüyolar…

Çocuklarla kurulacak doğru ilişkilerin nasıl olması gerektiği hakkında tüyolar veren Bolat: "Çocukların sorumlulukları için onlara teşekkür edilmemelidir. Çünkü bu durumda o işi sorumlulukları arasında kabul etmeyip bunu, ebeveyni için yaptığını sanabilir. TV izleme saatle değil, programla sınırlı olmalıdır. Çocukları kitap okumaya teşvik edebilmek için birlikte kitap okuma etkinlikleri düzenlenebilir. Çocuk kitap okuyorsa ona 'aferin' demek yerine ne okuduğu, beğenip beğenmediği şeklinde sorular sormak daha faydalı olacaktır. Ve ayrıca çocuklara ileride ne olmak istedikleri değil, ne yapmak istedikleri sorulmalıdır" şeklinde konuştu.

Bolat sözlerini şöyle noktaladı: "Kimilerini karakter, kişilik, ilişkiler, değerler ve prensipler yani sadece "ben" olmak mutlu ederken, kimilerini ise başarı, statü, para ve mevki mutlu ediyor. İkincisini seçenler, onlara ulaştığında bir süreliğine mutlu olur ama sonra yine o mutluluğu elde edebilmek için farklı bir amaç aramaya başlar ve mutluluğu sadece bir şeyleri başardığında oluşur."

Programın ardından Özel Bursa Kültür Okulları tarafından Dr. Özgür Bolat adına TEMA'ya bağışlanan 25 fidanın sertifikası Bolat'a verildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title