Haberler

Dr. Baki: "Fazla Tuzlu Gıdalar Kanser Nedenidir"

Trabzon Özel İmperial Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Abdulhalim Baki, mide kanserinde erken teşhisin hastalığın tedavisinde çok önemli olduğunu söyledi.

Yorgunluk, mide ya da barsakta kanama olmasının hastalığın belirtileri arasında yer aldığını kaydeden Dr. Bakir, şöyle konuştu: "Erken mide kanserinde herhangi bir şikayet olmaz. İlerlemiş mide kanserlerinde hastaların yarısında elle muayenede bir kitle hissedilir. Mide bölgesinde ağrı ve midenin ağırlaştığı hissi, iştahsızlık ve bunun sonucunda kilo kaybı görülmesi (şiddetli ve kısa sürede ortaya çıkar)Yemekten sonra rahatsızlık hissi ve mide şişliği. Bulantı, kusma, mide kanseri olan kişilerin büyük bir kısmında kansızlık da görülür. Yorgunluk, mide ya da barsakta kanama olması (gizli şekilde seyredebilir)" Fazla miktarda alınan tuzun mide kanserine zemin hazırladığını kaydeden Dr. Baki, şunları söyledi: "Fazla tuz, turşu ve yiyeceklerin sıcak tüketimi, yağlı gıdalar, gazlı içecekler, yiyeceklerin dumanlı pişirilmesi, her gün içilen tuzlu ayran mide kanseri riskini 1.8, tuzlu tereyağı 1,5, tuzlu çekirdek ise 1,3 kat artırıyor."

Mide kanserinden korunmanın mümkün olduğuna dikkat çeken Dr. Baki, sebze ve meyve tüketiminin (C vitamini) artırılması gerektiğini söyledi.

Dumanda pişirilen gıdaların zararlı olduğunu belirten Dr. Baki, "Dumanda pişirilen gıdalar da mide için zararlı ve kanseröz olan nitrozaminler artmaktadır" dedi.

Tıka basa yemek yemenin mide için zararlı olduğunu hatırlatan Dr. Baki, şunları söyledi: "Tıka yemek mide için zararlıdır. Yemek sonrası erken dönemde sindirim zorluğu, rahatsızlık hissi ve reflü şikayetlerinin artmasına neden olur ve şişmanlığı artırır."

Pişirilen yemeklerin mümkünse hemen tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Baki, sözlerini şöyle sürdürdü: "Pişirilen yemekler mümkünse taze yenilmeli, birkaç kez buzdolabına konulup çıkarıldıktan sonra yiyecekler üzerinde bakteri oluşumu ve besin zehirlenmesi tabloları olabilir. Asitli içeceklerde mideyi olumsuz yönde etkiler. Mide içindeki salgı yüksek oranda asidiktir, asitli meyve suları bu oranları artırarak çeşitli şikayetlere ve mide hastalığı olanlarda şikayetlerin artmasına ve hastalığın ilerlemesine (ülser) neden olur. Gerçek meyve suları içindeki C vitamini sayesinde mide için yararlıdır."

BARSAK KANSERİNİN BELİRTİLERİ

Barsak kanserinin belirtileri hakkında bilgi veren Dr. Baki, sözlerini şöyle sürdürdü: "Barsak kanserinin başlangıç evresinde, karında dolgunluk hissi, hafif ağrı, iştah kaybı, kilo kaybı, çabuk yorulma ve ishal ortaya çıkar. Kabızlık olabilir. Kullanılan ilaçlara rağmen kabızlık devam edebilir. Bu evrede barsak henüz daralmamıştır ve belirtiler bağırsak kanseri tanısı koymak için yeterli değildir. Başlangıç evresinde tespit edilmeyen kolon kanseri -ki sıklıkla ülkemizde bu evrede doktora başvurulmadığından saptanamaz- ilerler ve kalın barsak daralmaya başlar. Devamlı olan karın ağrıları ve son dönemde barsak tıkanması ortaya çıkar. Hastalığın ilerlemesi ile yorgunluk, kilo ve iştah kaybı belirginleşir. Kansızlık ortaya çıkar ve hastanın rengi solar, ileri dönemde barsak; kanserin olduğu noktada delinebilir."

KORUNMA YOLLARI

Alkol ve sigara içmenin barsak kanserine neden olduğunu ifade eden Dr. Baki, korunma yollarını şöyle sıraladı: "45 yaş sonrası düzenli kolonoskopik kontroller (poliplerin erken yakalanmasına neden olur) alkol kullanmamak, sigara içmemek. Kırmızı et tüketimi, yağ miktarını azaltmak, şişmanlıktan kaçınmak. Lifli gıda tüketmek hastalığın korunmasında önemli rol oynar." - TRABZON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Trabzon Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

Kara Ağaç Destanı nerede çekiliyor, setleri nerede? Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title