Haberler

Dr. Aslan: Her Yıl 3 Milyon İnsan KOAH Hastalığından Ölüyor

Güncelleme:

Diyarbakır Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan; "19 Kasım Dünya Koah (Kronik Obstüktif Akciğer Hastalığı) Günü" dolayısıyla açıklamada bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, KOAH (Kronik Obstüktif Akciğer Hastalığı) tüm dünyada yaklaşık 50 milyon insanı etkilediğini belirten Diyarbakır Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan, "Her yıl 3 milyon kişi bu hastalık nedeni ile ölmektedir" dedi.

Toplumun KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmamasının, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirdiğini ifade eden Dr. Aslan, "Kronik Obstüktif Akciğer Hastalığı, zararlı madde ve gazların uzun süreli solunması sonucu akciğerlerde oluşan anormal yanıtın neden olduğu ilerleyici hava yolu daralmasına bağlı hava akımı kısıtlanması ile karakterize, ilerleyici ve tam olarak geri dönüşümlü olmayan, buna karşılık önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığıdır. Ekspirium (nefes verme) sırasında havayollarında ortaya çıkan çökme ve aşırı bronşial ifrazat havayollarında daralmaya neden olarak hava akım hızını azaltmakta ve bu olay sürekli olarak şiddetini arttırarak hastanın yaşam kalitesinde bozulmaya yol açmaktadır" şeklinde konuştu.

KOAH'ta Havayollarında Meydana Gelen Değişikler Geri Dönüşümsüzdür

Dr. Aslan KOAH'ın nedenlerine ve belirtilerine değinerek şöyle dedi:
"KOAH, genellikle kronik bronşit ve amfizemin değişik oranlarda birlikteliği ile karakterizedir. KOAH için en önemli nedeni sigara içimidir. KOAH'nın diğer nedenleri; iş yeri ortamındaki tozlar ve kimyasal maddeler (buhar, iritan maddeler, dumanlar) ve iyi havalanmayan evlerde yemek pişirme ve ısınma amacıyla kullanılan organik yakıtların (odun, tezek vb.) yol açtığı iç ortam hava kirliliğidir. KOAH'ın en belirgin semptomları olan öksürük ve balgam hastalığın başlangıcından itibaren vardır. Daha sonra şiddeti artan bu şikayetlere nefes darlığı ve hışıltılı solunum da ilave olur. KOAH' ın erken tanısı, hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarını azaltacaktır. KOAH tedavisinin birinci kuralı sigara kullanımının kesin olarak bırakılmasıdır. Sigara içiminin bırakılması, KOAH gelişme riskini azaltan ve hastalığın ilerlemesini durduran en etkili ve en ucuz tedavi yöntemidir. KOAH'ta tedavinin amacı, hastada şikâyetlerinde rahatlama sağlamak ve yaşam kalitesini yükseltmek, solunum sıkıntısı ataklarını engellemek, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak, olası komplikasyonları önlemek ve tedavi etmektir"

Dr. Aslan son olarak KOAH'lı hastalara, "Sigarayı bırakın. İlaçlarınızı doktorun söylediği şekilde kullanın. Nefes alıp vermeniz kötüleştiğinde, hemen hastaneye veya doktora gidin. Evin havasını temiz tutun. Vücudunuzu dinç tutun. Solunum egzersizlerini öğrenin. Düzenli olarak yürüyüş ve egzersiz yapın. Sağlıklı gıdalar yiyin. Sağlıklı bir kiloya gelin" önerilerinde bulunarak sözlerini bitirdi.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Dünya Sağlık Örgütü Diyarbakır KOAH Yerel Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title