Haberler

Dr. Aslan Bayram İçin Beslenme Uyarısı Yaptı

Güncelleme:

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan, bayramda beslenmeyle ilgili dikkat edilmesi gereken önemli uyarılarda bulundu.

Uzun bir tatil başlıyor. Tatil içinde bir de Kurban Bayramı var. Bu bayram et ve yemek yemek demek. Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan da Kurban Bayramı'nda beslenmeyle ilgili dikkat edilmesi gereken önemli uyarılarda bulundu.


Uzun bayram tatilinin başladığı bu günlerde önümüzde bir de mübarek Kurban Bayramı var. Birçok yerde kurbanlar kesilecek, evlerde etli yemekler pişecek. Bayramın doğası gereği de şekerler, tatlılar ikram edilecek. Tüm bu yoğun gıda bombardımanında elbette beslenmede dikkat edilmesi gereken önemli noktalar var. Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan da bu konuda önemli uyarılarda bulundu.

Sağlıklı bir bayram geçirmek için doğru besin seçimi, kurbanlık kesimlerinin doğru şekilde yapılmasının, gıda güvenliğinin, etlerin saklanması, hazırlanması ve pişirme yöntemlerinde bilinçli davranın önemine dikkat çeken Dr. Aslan "Özellikle bu dönemde obezite, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet (şeker hastalığı) hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Kurban bayramında; sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılması için alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğu unutulmayıp her zaman özen gösterilmelidir" dedi.

Dr. Aslan evlere girecek yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için, kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) ve yüksek tansiyonu olan kişilerin, Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmesi, bu etlerin kısıtlı miktarlarda tüketmesi ve aşırıya asla kaçılmaması gerektiğini kaydetti. Aslan şöyle dedi:

"Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir"

Özellikle Kurban Bayramlarında çok sayıda hayvanın kesilmesinin, kesim öncesi ve kesim sonrası gereken kontrol ve hijyen kurallarına dikkat edilmemesi nedeniyle sorunlara yol açtığını kaydeden Dr. Aslan, kesilen hayvanlara ait etlerin tüketiminde (saklama, hazırlama, pişirme) vb.) gerekli hassasiyetin gösterilmemesi nedeniyle de birçok hayvansal kökenli hastalığın yayılmasına zemin hazırladığını aktardı.

Çok sayıda insanın da bu hastalıklara yakalandığını dile getiren Dr. Aslan "Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemelidir. Hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, karkasın parçalanması, etin nakli, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında kişisel hijyen kuralları ihmal edilmemelidir" diye konuştu.


Kesilen etlerin korunması ve saklanmasının, insan sağlığı açısından çok önemli olduğuna işaret eden Dr. Aslan şunları söyledi; "Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise yaklaşık 6-12 ay süreyle saklanabilir. Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı mikroorganizmalar için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır. Etlerin, çözündürülme işlemi buzdolabının alt kısmında sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirmektedir. Bayramlar, dargınlıkların unutulduğu, insanların barıştığı, kardeşçe kucaklaştığı günlerdir. Bayramlar, milli ve dini duyguların, inançların, örf ve adetlerin uygulandığı bir toplumda millet olma şuurunun şekillendiği, kuvvetlendiği günlerdir. Sevgi dolu ve huzurlu nice bayramlar geçirmek dileğiyle, tüm İslam aleminin Kurban Bayramının mübarek olmasını diliyorum"

Kaynak: Temsilci / Sağlık

Kurban Bayramı Diyarbakır Sağlık Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title