Haberler

Dr. Apaydın: Nefesiniz Daralıyorsa, Koah Olabilirsiniz

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalı ( Koah ) yalnızca akciğerleri değil, tüm vücut sistemini olumsuz etkileyen önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Apaydın, "Havayollarındaki kısıtlı hava akımı nedeniyle öksürük, balgam ve nefes darlığı gibi şikayetler varsa, KOAH olabilirsiniz" dedi.

Memorial Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Murat Apaydın, Türkiye'de 9 milyon kişinin ya KOAH hastası ya da hastalık adayı olduğunu bildirdi. Apaydın, "Akciğerler, kendini yenileyemeyen ve yaşlanan organlardır. İnsanların 35 yaşından itibaren akciğer kapasitesinde düşüş görülmesi de doğal bir durumdur. 70-75'li yaşlardaki insanlar ömürlerinin son zamanlarında akciğerlerinin üçte birini fonksiyonel olarak kaybetmektedir. Bu doğal sürece, iç ve dış hava kirleticiler ile sigara kullanımı gibi faktörler eklendiğinde ciğerlerdeki kayıp daha hızlı olmakta ve geri dönüşümsüz bir durum ortaya çıkmaktadır. Akciğer yaşlanmasını hızlandıran en önemli hastalık KOAH'tır" ifadelerini kullandı.

KOAH'ın, akciğerlerdeki hava yollarında daralma ile kendini gösteren, geri dönüşümsüz doku hasar nedeniyle ortaya çıkan, kronik bronşit ve amfizemden oluşan bir hastalıklar grubu olduğunu bildiren Dr. Apaydın, "KOAH vücuttaki bütün organ ve sistemleri etkilemekte; diyabet, kemik erimesi, kalp damar tıkanıklıkları, kaslarda enfeksiyon dışı iltihaplar ve kas zafiyeti gibi sorunlara yol açmaktadır. KOAH hastalarının akciğerlerinde ortaya çıkan doku hasarlarının herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır. Toplumda sigara içenlerin yüzde 50'sinde KOAH görüldüğü belirlenmiştir. Toplumda kadın ve erkeklerin yaklaşık 4'te 1'inin sigara içtiği düşünüldüğünde, ortalama 75 milyon nüfusun yaklaşık 18 milyonunun sigara bağımlısı olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla bugün nüfusun 1/8'i, yaklaşık 9 milyon kişi ya KOAH hastası ya da bu hastalığın adayıdır" dedi.

KİRLİ HAVA KOAH'I ARTIRIR

KOAH'ın, yalnızca sigaranın değil, aynı zamanda iç ve dış hava kirleticilerinin de rol oynadığı bir hastalık olduğunu anımsatan Dr. Murat Apaydın, şunları kaydetti:

"Özellikle iç ortam kirleticileri, kırsal alanda insan sağlığını tehdit etmektedir. Biomas adı verilen organik yakıtlar; kömür, tezek, odun dumanına maruz kalan ve evlerinde tandır ya da şömine gibi ısınma araçları bulunan kişiler KOAH tehdidi altındadır. KOAH oluşumunda, sigara kullanımının yanı sıra KOAH'a neden olabilecek çevresel faktörler ve zararlı etkenler ile genetik yatkınlığın da önemi vardır. KOAH'ın hasta için en olumlu yanı erken evrede belirti vermesidir. Ancak kişi, erken dönemde ortaya çıkan öksürük, balgam, nefes darlığı, hışıltı gibi şikayetlere uzun süre tahammül ederek, sorunun ilerlemesine neden olmaktadır. Gençlerde, akciğer kapasitesinin yeterli olması nedeniyle günlük yaşamları bu belirtiler yüzünden olumsuz etkilenmez. Oysa ki bu şikayetlerin iki sene üst üste en az 3 ay süreyle yaşanması, mutlaka doktora başvurmayı gerektirir. Ancak hastaların yalnızca yüzde 10'u erken evrede doktor yardımı alarak tedavilerinin erken dönemde başlamasını sağlamaktadır. Geri kalan yüzde 90'lık hasta grubu, şikayetlerine rağmen tedavisini ertelemekte ve çok ileri dönemde doktora başvurdukları için yaşam konforları önemli ölçüde etkilenmektedir. İleri evre KOAH hastalarının şikayetleri kontrol altına alınsa bile beklenen ömür süreleri azalmaktadır."- Kayseri

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Murat Apaydın Memorial Kayseri KOAH Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title