Haberler

Dr. Acı: "Sık Sık Tansiyonumuzu Ölçtürmeliyiz"

Mersin’in Bozyazı İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ahmet Hakan Acı, hipertansiyonun görülme sıklığının yaşla birlikte arttığına dikkat çekerek, 18 yaş üzeri erişkinlerde her üç kişiden birinde, 50’li yaşlardan itibaren her iki kişiden birinde hipertansiyonun görüldüğünü bildirdi.

Mersin'in Bozyazı İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ahmet Hakan Acı, hipertansiyonun görülme sıklığının yaşla birlikte arttığına dikkat çekerek, 18 yaş üzeri erişkinlerde her üç kişiden birinde, 50'li yaşlardan itibaren her iki kişiden birinde hipertansiyonun görüldüğünü bildirdi.

Dr. Acı, '17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü' dolayısıyla yaptığı açıklamada, toplumun bilincini arttırmak, erken tanının önemini vurgulamak ve hastalık tanısı almış kişilerde görülen olumsuzlukları en aza indirgemek için çeşitli aktiviteler yaptıklarını söyledi. Bu kapsamda halkın yoğun bulunduğu yerlere afiş astıklarını, pazar yerinde stant kurup broşür dağıtarak halkı bilgilendirdiklerini ifade eden Acı, ayrıca sağlık personeline yönelik hizmet içi eğitim verildiğini ve Gökburun Kur'an Kursu'ndaki kursiyerlerin tansiyon ölçümleri yapılarak bilgilendirildiklerini belirtti. Acı, bilgilendirme çalışmalarına devam edeceklerini kaydetti.

Hipertansiyon ile ilgili bilgi de veren Dr. Acı, 18 yaş üzeri erişkinlerde her üç kişiden birinde, 50'li yaşlardan itibaren her iki kişiden birinde hipertansiyon görüldüğünü ifade etti. Hastalığın önlenebilen ölüm nedenleri arasında olduğunu vurgulayan Acı, genetik geçişli bir hastalık olan hipertansiyon hastalığının tüm dünyada yaşla birlikte arttığının altını çizdi. Acı, "Özellikle yaşam tarzımızdaki olumsuzluklar ve bazı hastalıklar ile yeterli ve dengeli beslenmeme, hareketsiz yaşam, şişmanlık, tuz tüketiminin fazla olması, stresli bir yaşam, böbrek hastalıkları, şeker hastalığı, sigara ve alkol kullanımı ve benzerleri hastalığın ortaya çıkmasını hızlandırmaktadır. Farklı hastalıkların tedavisi için kullanılan bazı ilaçlar tansiyon yüksekliğine neden olurken, gebelik döneminde de hipertansiyon görülebilmektedir" dedi.

Hipertansiyonun belirtilerine ilişkin de bilgi veren Acı, "Hastalık çoğu zaman belirti vermezken, bazen baş ağrısı, nefes darlığı, baş dönmesi, çarpıntı, göğüs ağrısı ve burun kanaması görülmektedir. Yüksek tansiyon özellikle kalp, beyin, böbrekler ve göz gibi organların damarlarında hasarlara neden olarak kalp krizi, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, körlük ve inme görülme sıklığını arttırmaktadır. Tüm bu nedenlerden dolayı sık sık tansiyonumuzu ölçtürmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Dr. Acı, hastalığın önlenmesi için tütün ve alkol kullanımından uzak durulmasını, yeterli ve dengeli beslenilmesini, düzenli egzersiz yapılmasını, tuz tüketiminin azaltılmasını, kilo fazlalığı varsa ideal kiloya ulaşılmasını ve düzenli sağlık kontrollerinin yapılmasını önerdi. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Bozyazı Mersin Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title