Haberler

"Döviz Kurundaki Artış Fiyatlara Yansıyacak"

İzmir Ekonomi Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.İsmail Bulmuş, gelecek aylarda döviz kurundaki artışların üretici ve tüketici fiyat endekslerinde yansımasının daha belirgin hissedileceğini...

İzmir Ekonomi Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Bulmuş, gelecek aylarda döviz kurundaki artışların üretici ve tüketici fiyat endekslerinde yansımasının daha belirgin hissedileceğini söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ile Tüketici Fiyat Endeksi'ni (TÜFE) değerlendiren Prof. Dr. Bulmuş, "Üretici Fiyat Endeksi'nde henüz kurlardaki hareketleri göremedik. Döviz kurlarında hazirandan bu yana gelişme oldu. Amerikan Doları 1 lira 80 kuruştan 2 lira 5 kuruşa kadar geldi. Kurlar fiyatlara kademeli yansıyor. Minimum 3 ay ama 6 ile 9 ay arasında bir yansıma süreci var. Dolayısıyla ÜFE'nin bu mütevazı artışı aldatıcı olmamalı. Önümüzdeki aylarda ÜFE'de daha ciddi bir hareketi büyük ölçüde gözlemleyeceğiz" dedi.

Yıllık 12 aylık bazında ÜFE artış oranının 5.67, TÜFE'de de 7.32 olduğunu anımsatan Prof. Dr. Bulmuş, ÜFE'nin daha çok üretim maliyetlerini, TÜFE'nin de perakende fiyatlarını kavradığını söyledi. TÜFE'nin ÜFE'den ileri olmasının talep baskısını yansıttığını kaydeden Prof. Dr. Bulmuş, "Talepte bir baskı var. Uzun süreden beri Merkez Bankası, bankaların kredi hacmindeki artışı yüzde 20 ile sınırlandırmak istiyor ama maalesef bunu kontrol edemedi ya da yeterince sıkı tutmadı. Geçen yıla kıyasla kredilerdeki artış yüzde 30'ları buldu. Bu bir talep baskısı anlamına geliyor. Bu baskı o kadar çok ki cari açıkla da ilgisi var. Cari açığı da kontrol etmek istiyor. Bunun için de talep üzerinde daha fazla denetleme ihtiyacı duydu. Kredi kartları üzerinde de bir düzenleme ihtiyacı hissedildi. Bunu cari açık ve enflasyon üzerinde olumlu etkisi hissedilsin, diye yapıyor" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'DE TASARRUF ORANI DÜŞÜK"

Türkiye'de bankaların yaklaşık 1 milyon Türk Lirası civarında kredi hacmi bulunduğunu, her 4 liralık kredinin bir lirasının tüketicilere gittiğini işaret eden Prof. Dr. Bulmuş, şunları söyledi:

"Bunlar içinde konut, otomobil kredileri, kredi kartları gibi çeşitli kalemler var. Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülke için toplam kredilerin yüzde 25'inin tüketicilere gitmesi çok iyi değil. Türkiye tasarruf oranı çok düşük bir ülke. Bu oran yüzde 11 dolayında. Bu da Türkiye ekonomisinin aşağı yukarı yüzde 1,5 ile 2 arasında bir büyüme potansiyeline işaret ediyor. Bu büyüme hane halkı gelirlerinin yüzde 1 civarında artması ve bir ailenin gelirinin iki katına çıkması için 70 yıl geçmesi anlamına geliyor. Çok uzun ve yavaş bir süreç."

"YÜZDE 5'İ GEÇMEMELİYİZ"

Merkez Bankası'nın bir numaralı görevinin fiyat istikrar olduğunu, uzun yıllar enflasyon hedeflemesi yaptığına değinen Prof. Dr. Bulmuş, "Hala tahminler var ama bu tahminler bugüne kadar çok tutmadı. Bu durum bir miktar Merkez Bankası'nın güvenirliliğini etkiliyor. Merkez Bankası netice itibariyle beklentileri yönetme durumunda olan bir kurum. Bir miktar böyle davranmak durumunda. Döviz kurlarındaki ciddi artışın önümüzdeki aylarda etkisini daha çok göreceğimizi düşünüyorum. Türkiye 30 yıl boyunca çok yüksek enflasyon altında yaşadı. Enflasyonun tek rakamlara çekilmesi büyük başarıdır. Yine de varmak istediğimiz yere ulaştığımızı söyleyemeyiz. Türkiye için makul enflasyon yıllık yüzde 3 ile 5 arasında olmalı. Yüzde 5'i aşan rakamların ekonomik işleyişi olumsuz etkileyeceğini söyleyebiliriz" diye konuştu. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Türkiye İstatistik Kurumu Merkez Bankası Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Hudutsuz Sevda CANLI izle! Hudutsuz Sevda 28. Bölüm FOX TV CANLI izle! 19 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 19 Nisan Cuma burç yorumları nedir? Sakla Beni CANLI İzle! Star TV Sakla Beni 24. Bölüm HD CANLI izleme linki! İnci Taneleri CANLI izle! 18 Nisan İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Aldatmak canlı izle! 18 Nisan ATV Aldatmak 65. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 18 Nisan günün maçları nereden izlenir? SURVIVOR NEDEN YOK? Bu akşam Survivor yok mu? Yeni bölüm ne zaman yayınlanacak? İbrahim Hacıosmanoğlu kimdir? TFF Başkan adayı İbrahim Hacıosmanoğlu kaç yaşında, nereli? Gelinim Mutfakta çeyrek altının kim aldı? 18 Nisan Gelinim Mutfakta kim kazandı? Puan durumu nedir? Gelinim Mutfakta Rabia Kimdir? Gelinim Mutfakta Rabia kaç yaşında, nereli? ERZURUM DEPREM SON DAKİKA | Erzurum'da deprem nerede oldu? Erzurum'da deprem kaç şiddetinde deprem oldu? Kate Middleton nerede? Kate Middleton tedavi görüyor mü, saraydan ayrılıyor mu? Fenerbahçe Beko - Beşiktaş Emlakjet Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Fenerbahçe Beko - Beşiktaş Emlakjet Basket maçı ne zaman? Kızını taciz eden baba kim? Baba tutuklandı mı? Olay nerede oldu? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 18 Nisan İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title