Haberler

Dosya Masrafının Sadece Adı Değişmiş

Güncelleme:

Artık alınmayacağı bilinen 'dosya masrafı' ücretinin 'kredi tahsis ücreti' adıyla bu kez yasal olarak tüketiciden tahsil edilmesi gündemde.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) bankaların aldığı işlem ücretleri ve komisyonlarla ilgili çalışması sonrasında bankalar yeni dönemde müşterilerinden 20 kalemlik liste dışında herhangi bir bedel tahsil edemeyecek.

BDDK hazırladığı taslakla daha önce masraf çıkarılan 26 kalemden ücret alınamayacağını da ortaya koydu. Hazırlanan listeye bakıldığında ücret alınamayacak kalemler listesinde tüketicilerin en çok şikayet ettiği konulardan biri olan dosya masrafının da yer aldığı görülüyor. Bunun anlamı BDDK’nın çalışmasının hayata geçmesinin ardından bankalar dosya masrafı adı altında tüketiciden ücret alamayacak.

DOSYA MASRAFININ SADECE ADI DEĞİŞTİ

Taslakta ‘dosya masrafı’ kalktı gibi görünüyor olsa da, aslında durumun gerçeği yansıtmadığı 20 maddelik onaylı ücret listesindeki ‘kredi tahsis ücreti’ kaleminin dosya masrafının yerine geçtiği belirtiliyor.

YENİ BİR İSİM ALDI

TÜKODER (Tüketiciyi Koruma Derneği) Disiplin Kurulu Başkanı Şükran Eroğlu, bu konuyla ilgili olarak "BDDK, tahsis ücreti alınabileceğine ilişkin düzenlemesiyle dosya masraflarını yeni bir isimle tüketicinin karşısına çıkarıyor. Uygulamada bu tip ücretlerin haklı, makul ve belgeli olması koşuluyla alınabileceğine ilişkin binlerce karar varken ve bankalar bu kesintileri belgeleyemedikleri için iade etmek zorunda kalıyorlarken BDDK, bu kararları görmezden gelip yönetmeliğe tahsis ücreti koyuyor" diyor.

Banka müşterileri bireysel kredi, konut kredisi ve Otomobil kredisi kullanırken bankalara faiz yükü dışında 250 ile 800 lira arasında dosya masrafı ödüyorlardı. Yeni dönemde de bu ücretin tüketicilerden ‘kredi tahsis ücreti’ adı altında alınacağı ifade ediliyor.

BANKACILAR NORMAL KARŞILIYOR

Konuyla ilgili bankacılar, dosya masrafının tahsis ücreti olarak önümüzdeki dönemde alınacağı bilgisini onaylarken, kredi işlemleri sürecinde verilen hizmetlerin bir bedeli olmasının normal olduğu konusunda görüş bildiriyor. Bilindiği gibi dosya masrafları konusu açılan davalarla son dönemde sık sık gündeme gelmiş, mahkeme kararları sonrası birçok tüketici geçmişe yönelik bankaların kestiği bu paraları geri almak için girişimde bulunmuştu.

TÜKETİCİYE MAHKEME YOLU GÖRÜNDÜ

Yeni dönemde ‘kredi tahsis ücreti’nin yasal bir ücret haline girmesi sonrası tüketicilerin kesilen bu bedel için yeniden mahkemeye gitmesi bekleniyor.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (23)

Kamil:

Durmak yok milleti kaz gibi yolmaya devam hedef 2023

29
1
yanıtYanıtla
Mustafa ARSLAN BBP:

Bir hafta önceden söyledim, bankalar yeni kılıflar bulur, bu gibi haberler reklamdan öteye geçmemektedir. Her zaman olan vatandaşa oluyor. Kanunlar caydırıcı olmalıdır.

21
0
yanıtYanıtla
hamit:

zaten ben bddk nın şimdiye kadar hiç vatandaşı koruduğunu görmedim hep bankalardan yana kararlar alıyor şimdi bunların satılmış olmadığına kim inandırır beni

17
0
yanıtYanıtla
BAYRAM:

DÜNYADA BİZİM BANKALAR GİBİ HALKINI SÖMÜREN, SOYAN MİLYONLARCA KAr EDEN VE BU KARIYLA GURURLANAN BÖYLE BİR BANKA YOKTUR. BU YÜZDE 51 OLAN HALK İSE GEÇİNEMİYORUZ DİYOR SİZE ÇOK İYİ OLUYOR SİZİN YÜZÜNÜZE TÜKÜRÜYORUM.

17
0
yanıtYanıtla
faiiz lobisi imiş haa uln siz faizcisniz:

DEVLET MİLLETİ SOYUP SOPANA CEVRİYOR

17
0
yanıtYanıtla
mustafa:

BDDk bunların önüne gecemez adamlar hükümetten 1 adam önce ilerliyor kredi cekmeyin kart kullanmayın hesaplardaki paraları geri alın bakalım ozaman ne olucak

16
0
yanıtYanıtla
kemal sancar:

KİM NE YAPARSA YAPSIN KAZIK HEP ORTA DİREĞE GİRİYOR NE BALLIYMIŞ NE BEREKETLİYMİŞ BU ORTA DİREĞİN PARASI ZIKKIM OLSUN BÖYLE ANLAYIŞLARA, İŞTE SÖZDE HALKTAN YANA OLDUĞUNU SÖYLEYEN BİR HÜKÜMET AMA ONLARDA HAKLI BÖYLE KOYUN BİR SEÇMEN OLDUKÇA DAHA ÇOOK BÖYLE YAĞLI KAZIKLAR GİRER BİZLERE

15
0
yanıtYanıtla
akp zihniyeti:

12 yıldır insanları hep böyle kandırdılar vaizin adını gecikme zammı kar payı gibi söylemlerle deyiştirdiler insanlarla resmen kafa yapıyorlar bunlarada bunlara oy veren koyunlarada yazıklar olsun

15
0
yanıtYanıtla
Mehmet:

dosya masrafı ile bankanın can simidi sigortayı ödeyen vatandaş neredeyse 1. 000 tl. yi ödemek zorunda kalıyor. para acil lazım olduğu için ses çıkarmadan haline razı oluyor. şimdi bu durumda banka faizi düşük gösterip diğer yandan gelir sağlıyor.

14
0
yanıtYanıtla
DÜŞÜNÜYORUM:

E BU İŞİN BEREKET BİRDE MAHŞERİ BOYUTU VAR BU DÜNYADA YAĞLI BALLI YANİ 70-80 BİN TL MAAŞ ALIP KENDİLERİNE MÜBAH AMA ALT ÇALIŞANLARA VE KENDİLERİNDEN DAHA ÇOK ÇALIŞIP HAK EDENLERE 1500 TL MAAŞI GÜNAH GÖREN BANKA YÖNETİCİLERİ MAHŞERDE VAY HALİNİZE VAY.

12
2
yanıtYanıtla
Tüm 23 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title