Haberler

Dosya - Arap Dünyasında İran Algısı

İran'ın son yıllarda izlediği mezhep eksenli ve yayılmacı politikalar, bölge ülkelerinin iç dengelerini etkileyecek biçimde nüfuzunu artırma çabaları, İslam dünyasındaki imajının büyük ölçüde bozulmasına neden oldu.

İran'ın son yıllarda izlediği mezhep eksenli ve yayılmacı politikalar, bölge ülkelerinin iç dengelerini etkileyecek biçimde nüfuzunu artırma çabaları, İslam dünyasındaki imajının büyük ölçüde bozulmasına neden oldu. ABD'nin ağır yaptırımlarına maruz kaldığı dönemde "mağdur" ülke görünümüyle Arap dünyasında ve genel olarak İslam coğrafyasında sempatiyle bakılan İran'a yönelik algının bozulmasında, Tahran yönetiminin Suriye'de Esed rejimine verdiği askeri, siyasi ve ekonomik destek ve bu amaçla Rusya ile yaptığı askeri ittifak belirleyici oldu.

Nisan ayında İstanbul'da yapılan İİT İslam Zirvesi'nin kapanış bildirgesinde yer alan kınama mesajları, Tahran'ın izlediği politikalardan duyulan yaygın rahatsızlığın somut tezahürü. Öte yandan İran'ın Arap dünyasıyla ilişkileri, bölgedeki birçok ükede "vekiller" üzerinden yürütülen mücadelenin doğrudan bir çatışmaya dönüşme potansiyeli taşıdığı dikkate alındığında hayati önem taşıyor.

İki "GÖRÜŞ" yazısı ve bir "ANALİZ"den oluşan "Arap dünyasında İran algısı" başlıklı dosyada, Arap ülkelerinde İran algısının gerek hükümetler gerekse halklar nezinde nasıl dönüştüğü başlıca nedenleri ve muhtemel sonuçları bakımından irdeleniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Suriye Tahran İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title