Haberler

Dört Nesildir Saz Üretiyorlar

Güncelleme:

Aydın'ın İncirliova ilçesinde 16 metrekarelik iş yerinde saz imalatı yapan Kesgin, mesleği büyük dedesinden bu yana 4 nesildir sürdürüyor.

Aydın'ın İncirliova ilçesinde 16 metre dükkanında saz imalatı yapan Mehmet Ali Kesgin, büyükdedesinde bu yana mesleği 4 nesildir sürdürüyor.

Kesgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede saz üretimine büyük dedesinin başladığını, ardından dedesinin ve babasının da bu mesleği devam ettirdiğini, babasının yanında öğrendiği mesleği 4. nesil olarak 1984 yılından bu yana sürdürdüğünü anlattı.

Mesleği öğrendiğinde kabaktan oyma kemaneyi çok yaptıklarını, ancak teknolojinin gelişmesiyle bir çoğunun yerini yeni müzik aletlerinin aldığını ifade eden Kesgin, özellikle elektronik saz ve gitar imalatının ön plana çıktığını bildirdi.

Yılda 25-30 saz üretebiliyoruz

Sazların genelde kestane, dut, gürgen, kayın ağaçlarından yaptığını söyleyen Kesgin, ürettiği saz çeşitlerinin ufaktan büyüğe "gıdı gıdı", "cura", "cura bağlama", "tambura", "tambura bağlama", "divan", "meydan divan" sazları olduğunu sıraladı.

Sazın yapımının çok emek istediğini bildiren Kesgin, şöyle konuştu:

"Saz için, dut veya seçtiğimiz diğer ağacın gövdesini dörde bölüyoruz, keserlerle içini oyuyoruz. Sonra bu ağacı 6 ay kurumaya bırakıyoruz. Ardından sapını, göğüs kafesini takarak işlenmiş hale getiriyoruz, zımpara ve vernikleme işleminin ardından tellerini yerleştiriyoruz.

Oyma işi ve kuruması zor olduğu için yılda 25- 30 saz üretebiliyorum. Oyma saz ve yaprak saz arasında büyük fark var. Özellikle  oyma sazların sesi daha güzel. Sazlarımızın maliyetleri, ağacın türüne ve büyüklüğüne göre 150- 800 lira arasında değişiyor."

Kesgin, imalatını gerçekleştirdikleri sazların Türkiye'nin her köşesinin yanı sıra başta Hollanda birçok Avrupa ülkesine gönderdiğini bildirdi.

"Mesleği 5. nesil sürdürecek"

"Amacımız bu sanat ve kültürümüzü yaşatıp gelecek nesillere aktarmak" diyen Kesgin, büyük dedesinden bu yana sürdürdükleri saz imalatını oğlunun devam ettirmesini istediğini belirtti. Oğlum İbrahim Kesgin'in Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi'ni bitirdiğini ve Erzincan'da müzik öğretmenliği yaptığını kaydeden Kesgin, "Buraya geldiğinde de bana yardımcı oluyor. Öğrendiğinde 5. nesil olarak daha iyi şartlarda devam ettirecek" dedi.

Kesgin, tarihi ve kültürel değerleri olan bu mesleğe sahip çıkmaya çalıştıklarını, fakat bu konuda yetkililerden hiç destek alamamalarının kendilerini üzdüğünü ifade etti. - Aydın

Kaynak: AA / Yerel

İncirliova Aydın Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title