Haberler

Dört Eski Bakan ile İlgili Soruşturma Komisyonu

Dört eski Bakan ile ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, her Bakan ile ilgili ayrı ayrı oylama yapılacağını, ayrıca isnat edilen suçlarla ilgili de ayrı ayrı kanaat belirtileceğini, buna göre de Komisyon'un bir karara varacağını söyledi.

Aksünger, Komisyon toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, eski bakanların malvarlıklarıyla ilgili bilirkişi raporlarının kendilerine verildiğini, bunları inceleyeceklerini söyledi. Aksünger, süreç dar olduğu için iki günde neler yapacaklarına bakacaklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Muhalefet milletvekilleri olarak beraber de bir toplantı yaptık. Pazartesi günü oylama yapılacak. Her Bakan ile ilgili ayrı ayrı oylama yapılacak. Suçlarının hepsiyle ilgili ayrı ayrı kanaat belirtilecek, buna göre de Komisyon sonunda bir karara varacak. Ondan sonraki süreç de rapor yazımı olacak. Rapor da 9-10 Ocak'a kadar yazılmış olacak. Pazartesi'nden sonra Meclis tatile gireceği için Komisyon'un 4 günü kalıyor. Bu 4 günü Meclis açıldıktan sonraki 4 günü de sayarsak, ayın 9-10'u gibi uzatma  de dahil Komisyon'un süresi bitmiş olacak. Rapor yazma süresi de dahil bitmiş olacak. Pazartesi gününden sonra biz de oradan çıkacak kanaatlere göre, rapor elimize geçtiği anda şerhlerimizi yazacağız. Ayın 10'undan sonra Meclis Başkanlığı'na gidecek. Meclis başkanlığı bunu 10 gün içinde Meclis'e getirmek zorunda. Oylamalar yapılacak. Eğer 'Yüce Divan'a gitsin' kararı varsa, o oylanacak, 'Yüce Divan'a gitmesin' kararı varsa; eğer gitmesi yönünde önergeler gelirse onlar oylanacak. Her Bakan için ayrı ayrı Yüce Divan'a gidip gitmeyeceği oylaması yapılacak. Daha sonra hangi isnat edilen suçla ilgili gitmesi için oylama yapılacak. Bunun sonunda oluşacak kanaat ve oylamanın sonucu Meclis Başkanı'na gönderilecek."

Komisyon'un verimli çalışıp çalışmadığı, tatmin olup olmadıkları sorusu üzerine Aksünger, Soruşturma Komisyonu'nun bugün 10. toplantısını yaptığını hatırlattı. Aksünger, Komisyon'un normal süresini tüketene kadar toplantı yapmadığını, normal süresi bitmeden 10 gün önce bir toplantı yaparak alt komisyon  ve yol haritası konusunda bir takım kararlar aldığını, bunlardan birinin bakanların malvarlıklarının istenmesi olduğunu kaydetti.

Aksünger, "5 aydan fazla zaman geçti, Komisyon bugün itibarıyla 113 gün resim olarak çalışmış görünüyor. Bakanların malvarlıkları konusundaki rapor yeni elimize geldi. İçinde ne olduğunu bilmiyoruz. Pazartesi gününe kadar inceleyeceğiz. AKP'li arkadaşlar da inceleyecektir. Pazartesi'ye kadar bir kanaat elde etmeye çalışacağız. Tanıklar konusunda biz isteklerimizi yineledik ama bunlar karşılık bulmadı. O tanıkların bir kısmını zaten dinledik yine. Bundan sonra da dinleyemeye devam edeceğiz. Bunu muhalefet şerhine yetiştirebilir miyiz, yetiştiremez miyiz bunlar ayrı konular. Ama ondan sonra devam ettirmek gerektiğine inanan bir insanım" diye konuştu.

-"Gönderilir, gönderilmez konusunda bir renk yok şu anda"

Aksünger, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun "çürük dişler"  ile ilgili  sözlerinin sorusuna, "Çürük diş kavramını Sağlık Bakanı'na sormak lazım. kavramlar birbirine karıştı. Çürük derseniz, bence 32 dişin 1-2 tanesi hariç çürük olabilir" karşılığını verdi.

Bugünkü toplantının kendisine "çok renksiz" geldiğini kaydeden Aksünger, " Daha önce ilk başladığı günler çok refleksler olduğu için hiç gönderileceklermiş gibi imaj yoktu. Ama bugün renksiz diyorum, yani gönderilir gönderilmez konusunda bir renk yok şu anda. O rengin olmamasını da doğal buluyorum. İki günden sonra bu netleşecek" dedi.

Komisyon'un AK Parti'li üyelerinin "Soruşturma Komisyonu'nda soru sormak için CHP'den fırsat bulamadık" serzenişinde bulunduklarının söylenmesi üzerine Aksünger, şu karşılığı verdi:

"CHP'den fırsat bulamamak, bahane uydurmak gibidir. Komisyon süreli olarak çalışmıyor ki....Gecelere kadar çalışabilirdi. Hatta ben Komisyon'un Meclis açık olduğu her gün çalışmak zorunda olduğunu söyledim. Bundan bir bahane yaratmak doğru değil, o kılıf oradan çıkmaz. 10. toplantı olmuşsa, burada bir hata var demektir. Bir bilirkişiyle çalışıyorsan, tanıkları dinlemişsen hata var demektir. Bunların hepsini topladığınız zaman bahane olarak kabul etmek çok komik olur. Tabii ki soru soracağız. Onlar da gece 10'a kadar çalışmak istiyorlarsa çalışırız, hiçbir zaman bunun aksini de düşünmedik. Eğe başka tanıklar konusunda  isteklerimiz kabul edilseydi, Komisyon her gün çalışsaydı, 10-15 bilirkişi olsaydı, banka murakıpları olsaydı, başka bilirkişiler olaydı ve bilgiler doğru gelseydi,  belki  serzenişlerine katılabilirdim ama bugün ne yazık ki bunlara katılamayacağım. "

-"Dinlenmesi gereken yüzlerce kişi vardı, biz 3-5 kişi dışında kimseyi dinlemedik"

Dört eski Bakan ile ilgili kanaatinin sorulması üzerine Aksünger, "Biz de kanaatin eşiğine geldik ama bunlarla ilgili konularda kendi bilgilerimiz olan konu var. Çünkü bize gelen belgelerle sınırlı durumdayız. Kanaat  meselesi başka, tatmin başka konu. Ben hiç tatmin olacak nitelikte bir çalışma olduğuna inanmayan bir insanım. Bunu ilk baştan itibaren muhalefet milletvekilleri dile getirdi. Dinlenmesi gereken yüzlerce kişi, konu vardı. Biz zaten 3-5 kişinin dışında kimseyi dinlemedik. Tatmin edici yanı yok" dedi.

AK Parti'li Komisyon üyelerine baskı olup olmadığı sorusuna  Aksünger, "Baskı olup olmadığını soru sorsalar başka türlü anlardık. Bizden sıra kalmadı dedikleri konuda. Keşke ilk sırayı onlar isteseydi de biz onlara verseydik. Keşke soracak soru bırakmasalardı da biz gerçekten de o konuda hiç bu serzenişlere yol açmasaydık. Eğer öyle bir talepleri olsaydı, biz bırakırdık onlar sorsun. Türkiye'de AKP mensubu olup da Recep Tayyip Erdoğan baskısı olmayan hiçkimse olduğunu zannetmiyorum" karşılığını verdi.

Eski Bakanlarla ilgili Yüce Divan kararı çıkmaması durumunda ne yapacakları sorusu üzerine Aksünger, kanuni yollarla kendilerince kalan alternatifleri deneyeceklerini, Parti içinde komisyon oluşturma kararının eskiden beri olduğunu belirterek, "Millet adına biz takip etmeye çalışacağız" dedi.

Konuya yanlış yerden bakıldığını ifade eden Aksünger, "Burası mahkeme olmadığı için suçlu-suçsuz demek doğru olmaz. Burası hazırlık soruşturması yapılan bir yer gibi. Demek ki buradan dolayı kuvvetli makul şüphe bulmamız gerekiyor. Makul şüphe var mı, yok mu ona bakmak lazım. Kimlerde ne kadar makul şüphe var, şu dosyada ne kadar makul şüphe var ona bakmak lazım.  Eğer birileri bu suçlardan dolayı suçlanıyorsa, bir şey olmadığını iddia ediyorsa, mahkeme yolunda bir problem olmayacağını düşünmesi lazım. Mahkeme psikolojisi ayrı bir şeydir. Çünkü ben bunun iktidarın en başındaki yetkili insanlarından dinliyorum. Diyorlar ki 'niye kaçıyorsunuz, çıkın mahkemeye o zaman, hesabını verin.' Aynı şey, çıkılsın mahkemeye" görüşünü savundu. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Ak Parti İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title