Haberler

Doping Komisyonu, Raporunu TBMM Başkanı Çiçek'e Sundu

TBMM Başkanı Çiçek: "Doping, zaman zaman elde ettiğimiz başarılara uluslararası camiada gölge düşüren, bundan dolayı da üzüntümüze neden olan bir toplumsal yara" TBMM Doping Komisyonu Başkanı Bak: "Türk sporu, tesis yatırımları ve genç nüfusuyla dünya sporunda çok önemli yerlere gelebilecek kapasitede.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Doping, zaman zaman elde ettiğimiz başarılara uluslararası camiada gölge düşüren, bundan dolayı da üzüntümüze neden olan bir toplumsal yara" dedi.

Son yıllardaki doping sorununu ele almak ve gerekli önlemleri belirlemek amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, raporunu tamamlayarak, Çiçek'e sundu.

Komisyon Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak ve komisyonun divan üyeleri, Çiçek'i ziyaret etti. Bak, Genel Kurul'da 28 Kasım 2013'te kurulan komisyonun, 12 toplantı yaptığını, yaklaşık 25 kişiyi dinlediğini, incelemelerde bulunduğunu söyledi.

Bak, komisyon olarak, öncelikle halk sağlığını tehdit eder duruma gelen vücut geliştirme salonları ve özel salonlarda yaşanan sorunları değerlendiklerini anlattı. Bak, toplantılarda, Sağlık, Gençlik ve Spor, Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanlıkları başta olmak üzere, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile koordinasyon çerçevesinde doping ilaçları, gıda takviyesi sağlayan ürünlerin girişlerinin kontrol altına alınması için eşgüdüm önerisinde bulunulduğunu belirtti.

Türk sporunun,  tesis yatırımları ve genç nüfusuyla dünyada çok önemli yerlere gelebilecek kapasitede olduğunu vurgulayan Bak, "Bu kapasiteyi artırmak için dopingle mücadeleyi etkin şekilde sürdürmemiz gerekiyor. Tüm dünya dopingle mücadele konusunda etkin şekilde işbirliği yapıyor. Biz de komisyonun önerileri doğrultusunda, muhtemelen bakanlığımız çerçevesinde, Meclisimiz kanun tasarısı veya teklifi düşünmektedir. Genç yaştaki sporculara kadar sirayet eden, sporun kanseri olan bu sorunun çözümünü elbirliğiyle parlamentonun bize verdiği destekle, Genel Kurul'un çalışmalarıyla en iyi noktalara taşımayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Komisyon raporunun kapsamlı olduğunu ifade eden Bak, rapordaki önerileri, Meclis ve ilgili bakanlıkların değerlendirmesini istedi.

-"Spor hayatında önemli bir yara"

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, çok önemli bir çalışmanın sonlandırıldığını belirtti.

Dopingin, spor hayatında çok önemli bir yara olduğuna işaret eden Çiçek, "Zaman zaman elde ettiğimiz başarılara da uluslararası camiada gölge düşüren, bundan dolayı da üzüntümüze neden olan bir toplumsal yara. Böyle bir konuya Meclis'in el atması, bunu rapora bağlaması son derece önemli" dedi.

Çiçek, TBMM'nin, gerek bu komisyon çalışmaları, gerekse daha önceki araştırma komisyonlarıyla, toplumsal sorunlara ilgi duyduğunu, araştırdığını, raporlaştırdığını, büyük bir mutabakatla alınması gereken önlemlere de raporlarda yer verdiğini söyledi. Çiçek, bunların, hükümetlerin, icra makamının işlerini kolaylaştıran, yapacakları faaliyetlere ışık tutan önemli çalışmalar olduğunu vurguladı.

-"Adımı doğru atıyoruz ama..."

TBMM Başkanı Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Raporu teslim ettiğiniz gün itibariyle Soma'da meydana gelen, hepimizi büyük üzüntüye sevk eden olayla ilgili bir araştırma komisyonu, ümit ediyorum kurulacak. Geçmişte de kuruldu, geçmişte de yaptığımız raporlamalar var. Yaptığımız her çalışma, bu manada önemli bir aydınlatma da sağlıyor. Mesele, burada dile getirilen hususlara, uygulamada ne ölçüde riayet edildiğidir. Meclis olarak bizim eksikliğimiz, daha önce İçtüzük çalışmaları sırasında da bunu ifade etmeye çalıştım, bu çalışmayı yapıyoruz. Burada çok önemli, mukayeseli değerlendirmeler, öneriler var. Bunun, belirli aralıklarla ne kadarı hayata geçti, ne kadarı uygulamaya konuldu, uygulamaya konulamayanlar neden gerçekleşemedi, bunların denetimini Meclis olarak yapamıyoruz. Adımı doğru atıyoruz ama sonucunu değerlendirme imkanımız yok. Bunun tipik örneği, yaşadığımız, hepimizi üzen, yüreğimizi yakan olayla ilgili. 23. Dönem'de madenciliğin sorunlarıyla ilgili, ekleriyle beraber 753 sayfa çok kapsamlı araştırma raporu hazırlandı, Genel Kurul'da görüşüldü, karara bağlandı. İnanıyorum ki orada da çok önemli hususlar vardı. Bunları Meclis olarak da denetleyebilmemiz lazım. Denetleyemediğimiz takdirde bu çalışmalar, bir yönüyle yeteri kadar istifade edilemeyen çalışmalar gibi oluyor. Artık herşeyi devlet yapmıyor, özel sektörün de buradaki önerilere dikkat etmesi lazım. Bunların hepimizi üzecek sonuçlarla karşı karşıya kalmadan, Meclis önünde değerlendirilmesinin yapılması lazım. Bununla ilgili müstakil komisyon kurulabilir ya da mevcut komisyonlardan biri, bu işleri gündemine alabilir, bununla ilgili İçtüzük değişikliği yapılabilir. Bunların kısa sürede temenni ediyoruz ki Genel Kurul'da da görüşülür. " - TBMM

Kaynak: AA / Spor

Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı Cemil Çiçek Ak Parti Spor Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title