Haberler

Donanma Askerleri Çanakkale Savaşı'nda Çıkan Karavanayı Yedi

Muğla’nın Marmaris ilçesinde Aksaz Deniz Üssü Komutanlığı’nda Çanakkale Zaferi’nin 100. yılı nedeniyle sabah ve akşam karavanası, 1915 yılında Çanakkale savaşında çıkan yemeklerden oluştu.

Muğla'nın Marmaris ilçesinde Aksaz Deniz Üssü Komutanlığı'nda Çanakkale Zaferi'nin 100. yılı nedeniyle sabah ve akşam karavanası, 1915 yılında Çanakkale savaşında çıkan yemeklerden oluştu.

Çanakkale Savaşı'nın 100. yıldönümü nedeniyle Aksaz Deniz Üssü'nde program düzenlendi. Askeri limandan demir alan içinde asker aileleri ve öğrencilerin bulunduğu TCG Gökçeada Firkateyni ile Poyraz ve Fırtına hücum botu ziyaretçiler için deniz seferine çıktı.. Sefere yaklaşık 250 vatandaş katıldı. Açık denizde gerçekleşen etkinlikte Gökçeada firkateynine yaklaşan temsili terörist botu askeri unsurlarca etkisiz hale getirildi. Dalaman Deniz Hava Üs Komutanlığından kalkış yapan helikopter de dikey ikmal ve iniş-kalkış gösterisi yaptı. TCG Gökçeada'ya iniş yapan helikopterin platforma inişinin ardından hasar kontrol eğitimi gerçekleştirildi. Programda, denizde malzeme alma verme transferi kapsamında firkateyn ve 2 hücum botun gerçekleştirdiği posta çantası alma-verme eğitimi de icra edildi.

TCG Gökçeada Fırkateyni'nde katılımcılara 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferini anlatan sunumun ardından günün anısına pasta kesildi.

18 MART 1915'TE YENEN YEMEKLER HAZIRLANDI

Aksaz donanmasında Çanakkale Zaferi'nin 100. yıldönümü nedeniyle 1915 yılında Çanakkale'de cephede savaşan askere çıkartılan karavana yemeği verildi. Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Cihat Yağcı, "Donanma olarak Tüm Türkiye'de 18 Mart 1915 tarihinde askerlerimizin yediği yemek tertibi neyse biz de onların hissiyatını anlamak için o menüyü hazırladık. Sabah sadece bir kap bulgur çorbası, öğlen yemek yok, akşam ise bir kap etsiz kuru fasulye bugünün yemek menüsünü oluşturdu" dedi.

"ÇANANKALE RUHUNU YAŞATMAK İÇİN BU ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİK"

Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Cihat Yağcı, Çanakkale Zaferi'nin 100. yıl dönümünü anmak ve şehitleri denizde bizzat anmak için bu etkinliği gerçekleştirdiklerini belirtti. Yağcı, "Çanakkale ruhunu bizzat yaşamak için bu etkinliği düzenledik. Bu programa bizim şehitlerimizin yakınları, gazilerimiz ve ailelileri, öğrencilerimiz, vatandaşlarımız ve personelimizin aileleri iştirak ediyor. Bu etkinliğe yüksek katılımdan dolayı çok mutluyuz. Çanakkale zaferi bizler için çok önemli bir zaferdir. Cumhuriyetin kuruluşuna zemin hazırlayan ruh da Çanakkale'den doğmuştur. Dolayısıyla Çanakkale savaşları sadece bir askeri zafer değil, bir milletin yeniden doğuşu ve cumhuriyetin kuruluşunun en önemli zemini hazırlayan bir kutsal olaydır" dedi.

Düzenlenen etkinlikle ilgili bilgi veren TCG Gökçeada Komutanı Deniz Kurmay Yarbay Hakan Sasa da şöyle konuştu:

"Sivillerin gemilere intikalinin ardından limandan ayrılacağız. Limandan ayrılışımızın ardından 'asimetrik tehdit altında liman çıkış eğitimi' icra edeceğiz. Bunun ardından kısa bir tanıtım filmi ve brifingi düzenleyeceğiz. Sonrasında ise Dalaman Hava alanından havalanacak olan bir sea hawk helikopteri gemiye inme-kalkma tatbikatı gerçekleştirdi. Son olarak etkinliğe katılan gemiler arasında posta çantası alış verişi eğitimi yapıldıktan sonra yeniden Aksaz Deniz Üssü Komutanlığına demirleyeceğiz." - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Çanakkale Zaferi Gökçeada Marmaris Muğla Politika Güncel Haberler

title