Haberler

Domuz Gribi (H1N1) Virüsü Nedir ? Virüs Nasıl Bulaşır

Güncelleme:

Domuz Gribi (H1N1) virüsü nedir ? Öldürücü domuz gribi virüsü nasıl bulaşır ? Sağlık Bakanlı Müezzinoğlu'nun açıklamalarından sonra tehlikeli H1N1 virüsü tekrar Türkiye'nin gündemine oturdu.

Domuz Gribi (H1N1) virüsü nedir ? Öldürücü domuz gribi virüsü nasıl bulaşır ? 1918 yılında 20 milyona yakın kişinin hayatına mal olan grip, yıllar içinde kuş gribi, domuz gribi, at gribi gibi değişik isimler altında can almaya devam etti. Son olarak H3N2 virüsü olarak gündeme gelen grip acaba yeni bir salgına sebep olacak mı, neden hastalık hayvan değil de virüs ismiyle anılıyor, bu gripten doğal yollarla korunmak mümkün mü? Fitoterapi uzmanlarının önerdikleri Afrika Sardunyası'nın gripten korunmadaki rolü nedir?

Grip virüs kaynaklı bir hastalıktır ve influenza adı verilen bu virüs kendi içinde A, B, C olarak üç sınıfa ayrılır. Hayvan ve insanda ayrı ayrı bulunan virüsler birleşip kendi içlerinde değişikliğe uğradığında ortaya çıkan enfeksiyon hayvanın ismine göre adlandırılır. Kuş gribi, at gribi, domuz gribi... Normalde A grubu influenza insan ve hayvan kaynaklı olup, B ve C virüsü sadece insanlarda nadir görülen tiplerdir. Bu yılki grip virüsü H3N2 ismiyle anılıyor. Şu an için salgın olasılığından söz etmek mümkün değil. Ancak basite alıp önemsememek de olmaz.

Grip ne zaman öldürücü olur?

Grip bulaşıcı bir hastalıktır. Öldürücü olabilmesi için ataklarının ve insanlar arasındaki salgınının artması gerekir. Normalde bu tip rahatsızlıklar basit hastalık gibi görüldüğü için basit ilaçlarla baskılanır. Özellikle şeker, kronik akciğer- böbrek yetmezliği olan kişilerde, yaşlılarda, küçük çocuklarda, hamilelerde ölümcül durumlara dönüşebilir.

Grip nasıl yayılır?

Grip virüsü genellikle damlacık dediğimiz aksırık, öksürme ve konuşma gibi durumlar sonrasında etrafa yayılır ve havada asılı kalır. Özellikle 30 cm ile 2 metrelik bir alanda bulaşıcıdır. Hasta kişinin kullandığı havlu, çatal, kaşık gibi cisimlerin ortak kullanımı da yayılımı artırır. Özellikle vücut direnci düşük, beslenmesi bozuk, kronik rahatsızlıkları olan kişilerde bulaşma ve enfeksiyonun -yani virüsün -yayılımı hızlı olabilir. Hastalık virüs vücuda girdikten 1-4 gün sonra belirti verir. Bulaşıcılık belirti vermeden bir gün önce başlar, 5-7 gün sürer. Çocuklarda 7 günden fazla sürebilir.

Grip hangi dönemlerde tehlikeli olur?

Grip ekim-nisan aylarında hastalığa neden olur. Ocak- şubat aylarında salgın olasılığı yükselen gripten 1918'de 20 milyona yakın kişi hayatını kaybetti. Ölümcül olan bir hastalığa basit denilemez. Grip vakalarının çoğu ciddi değildir ve tedaviye yanıt verir. Fakat yaşlılarda, uzun süre devam hastalıklara sahip olanlarda bağışıklık sistemi zayıf olduğu için grip ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Özellikle çocuklarda sinüzit, orta kulak iltihabı ve zatüreye neden olur.

Soğuk algınlığı ve grip arasındaki fark nedir?

Soğuk algınlığı virüslerinin 200'e yakın çeşidi vardır. Grip virüsü influenzada belirtiler daha ağır seyreder. Öksürük, eklem ağrıları, halsizlik, yüksek ateş gibi tablolarla kendini gösterir. Antibiyotiğe karşı direnç oluştuğunda tedavi süreci zorlaşacağı için doktor önermediği sürece antibiyotik kesinlikle kullanılmamalıdır.

Doğal destek ne zaman gerekir?

Son dönemlerde Almanya ve Fransa'da bilimsel olarak yapılan bitkisel araştırmalar bitkisel tedavilerin gücünü ortaya koymaktadır. Aslında tüm ilaçlar bitki kökenlidir. Soğuk algınlığı ve grip üzerinde yapılan bitkisel, yani fitoterapi araştırmaları Afrika Sardunyası kökü ekstresinin bağışıklık sistemini içinde bulunan antiviral, antibakteriyel ve ekspektöral etkilerden dolayı güçlendirdiğini ortaya koymuştur. Enfeksiyonun başlangıç döneminde kullanılmaya başlandığında özellikle baş ağrısı, burun akıntısı, öksürük gibi şikayetleri baskılayıp süreci kısalttığı bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Dededen nineden kalma ıhlamur, adaçayı gibi bitkisel tedavilerle de sıvı alımının artırılması gerekir. Dokular kurudukça ağız ve buruna mikroplar daha kolay yapışabilir.

Müezzinoğlu: 30 Kişi Domuz Gribinden ÖldüSağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bugün itibariyle grip vakalarından hayatını kaybedenlerin sayısının 39'a ulaştığını açıkladı. Bu vakalardan 5'inin Influenza B virüsü teşhisiyle, 4 tanesinin H3N2 virüsü teşhisiyle, 30 tanesinin de H1N1 virüsü teşhisiyle vefat ettiğini belirten Bakan, detaylı açıklamanın ise çarşamba günü yapılacağını bildirdi.

"SAYISAL BİR ARTIŞ VAR"

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Sağlık Bakanlığı'nda düzenlediği bir basın toplantısında son günlerde artan grip vakalarına ilişkin bir açıklama yaptı. Bakan Müezzinoğlu, salgın karşısında "Hafta sonları ilave hekim koyalım yoğunluğuyla yine karşılaşmadık. Ama son 15-20 gündür sayısal bir artış var." dedi.

"ÖLENLERİN 30'U H1N1"

Bakan Müezzinoğlu, kaybedilen hastalar konusunda "Toplam kaybedilen vaka sayısı bugün itibariyle 39. Grip salgını dolayısıyla veya bizim 4 bin 300 civarında şüphesiyle tetkik yaptığımız labaratuvar incelemesi yaptığımız vakalardan 366 tanesinde grip virüsü teşhis edildi. H1N1 virüsü. 366 H1N1 virüsünün dışında da H3N2 virüsü veya Influenza B virüsü teşhis ettiklerimiz var. Kaybettiğimiz vakalardan 5 tanesi. Influenza B virüsü teşhisiyle. 4 tanesi H3N2 virüsü teşhisiyle. 30 tanesi de H1N1 virüsü teşhisiyle. Ama bu vakalar yalnız grip enfeksiyonu bu gribal enfeksiyon nedenleriyle kaybedilmiş vakalar değil. Bu vakaların bir kısmında kronik akciğer hastalığı olan bir kısmında böbrek bir kısmında karaciğer yetmezliği ve bunların üzerine ilave bir gribal enfeksiyon nedeniyle kaybettiğimiz vakalar bugün itibariyle 39 sayısı." bilgisini verdi.

PİK DÖNEMİ BİTTİ

Bakan Müezzinoğlu, "Hastanelerde yatarak tedavi edilen hastalarımız oldu. Yaklaşık ortalama son haftadır günlük ortalama 60 civarında hastayı yatarak tedavi ediyoruz. Son iki gündür bu yatışlarda da düşüş başladı. O pik dönemi bitti ve inişe geçtiği kanaatimiz var. Özellikle hafta sonu itibariyle. Gerek müracaatların azalması gerekse yatan hasta sayısında yatışların azalması pik dönemini atlattığımız kanaatindeyim. Bu dönemde yatan hastalarla ilgili özellikle eczanelerde Tamil Flu bulunamıyor gibi bir sorun olmasın diye 250 bin kutu ilacı hastanelerimize gönderdik. İlaç açısından bir sıkıntı yaşanmamasını tedavide de dinamik bir tedavi sürecini arkadaşlarımız yaptılar." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haberler.Com / Gündem

Mehmet Müezzinoğlu Türkiye Afrika Gündem Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title