Haberler

Domates Üreticiden Tüketiciye Katlanarak Gidiyor

Antalya'nın Kumluca İlçesi'nde üretilen sebze ve meyvelerin büyükşehir marketlerine ulaştığında katlanan fiyatları en çok üreticiyi şaşırtıyor.

Sera üretiminin merkezi Kumluca'da, ürünlerin bollaşması fiyatlarda düşüşe yol açtı, ancak Kumluca halinde 1.4 liraya satılan domatesin büyükşehirlerdeki marketlerde 7-8 liraya, 2.5 lira olan sivri biberin 10 ila 12 liraya satılması üreticiyi isyan ettiriyor.

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, havanın ısınmasıyla birlikte ürünlerde verim ve kalitede artış yaşandığını, bollanan ürünle fiyatların düştüğünü belirterek büyük kentlerdeki fiyat artışında aracı faktörüne dikkati çekti.

EN ÇOK MAĞDUR OLAN ÇİFTÇİ

Kayhan, "Şu an mevsim normallerinde seyreden fiyatların, maalesef bazı aracılar sebebiyle özellikle İstanbul ve Ankara'da yaşayan tüketicilere yansımadığını görmek bizi üzüyor. Mesela Kumluca halinde domates 1 lira 40 kuruş, çarliston biber 2.5 lira, patlıcan 1.30 lira, sivri biber de 2.5 liradan işlem görmekte. Bizim gönderdiğimiz bu ürünlerin fiyatının, İstanbul ve Ankara'daki pazar ve marketlerde arttığını öğreniyoruz. Bundan en çok mağdur olan çiftçimiz" dedi. Kayhan, aradaki fiyat farkını kimin aldığının denetlenmesi gerektiğini dile getirdi.

AMAÇ FİYAT FARKINI MİNİMUMA İNDİRMEK

Amaçlarının üreticiyle tüketici arasındaki fiyat farklılıklarının minimuma indirilmesi olduğuna işaret eden Kayhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim ürettiğimiz ürünlerin fiyatları burada ne kadar düşükse, mesela domatesi biz burada 1.50 liraya satıyorsak, biz isteriz ki tüketicilerimiz en fazla 3 lira ödeyerek yiyebilsin. Ama şu an İstanbul ve Ankara'da domatesin kilosunun 7-8 lira, sivri biberin de 10-12 lira olduğunu biliyoruz. Aradaki fark ne kadar az olursa tüketici de o kadar fazla tüketir, üretici de o kadar fazla ve kaliteli mal üretir."

KUMLUCA HAL FİYATLARI

Kumluca Belediyesi Toptancı Hali'nde haftanın ilk günü domates 1.40, kokteyl domates 3, çarliston biber 2.50, sivri biber 2.5, dolmalık biber 3, kapya biber 3.50, patlıcan 1.30, salatalık 1.10, kabak 90 kuruş, şeker fasulye 2.50, üç burun köy biberi 2.50 liradan satıldı. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Antalya Kayhan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title