Haberler

Domates Serasında Klasik Müzik Yayını

Afyonkarahisar'da jeotermal enerjiden faydalanarak sera üretimi yapan bir firma, domates üretiminde klasik müzikten destek alıyor.

Afyonkarahisar'da jeotermal enerjiden faydalanarak sera üretimi yapan bir firma, domates üretiminde klasik müzikten destek alıyor. Mesai bittiğinde seraların içinde klasik müzik sesleri yankılanırken, firma yetkilileri bu yöntemin üretime katkı sağladığını söylüyor.

Türkiye'deki seracılık sektörünün parlayan yıldızı olma yolunda ilerleyen Afyonkarahisar'da, jeotermal enerjinin kullanıldığı teknolojik seraların sayısı hızla artıyor. Jeotermal enerji seralarda ısıtma amacıyla kullanılırken, firmalar verimi ve ürün kalitesini artırmak için başta teknoloji olmak üzere çeşitli yöntemlerden faydalanıyor. Kentte yaklaşık 1 yıl önce serada domates üretimine başlayan Semay & Akas Tarım Ürünleri ve Seracılık Anonim Şirketi, teknolojinin yanına sanatı da ekledi.

Hollanda'da yapılan araştırma sonucunda klasik müziğin üretime olumlu etkileri olduğunu belirleyen firma, domates seralarında klasik müzik yayınına başladı. Mesai bitimiyle işçiler çıkınca, serada klasik müzik sesleri yankılanıyor. Firmanın 'rahatlama dönemi' olarak ifade ettiği saat diliminde domateslere günde 4- 5 saat klasik müzik dinletiliyor.

'MESAİ BİTİYOR KLASİK MÜZİK BAŞLIYOR'

Firma müdürü Kerim Özcan, "Bu işe başlamadan çok detaylı fizibilite ve altyapı çalışması yaptık. Bunların içinde klasik müziğin bitkiler üzerinde etkisi de vardı. Yaptığımız araştırmalarda klasik müziğin rahatlatıcı etkisinin üretime katkı sağladığını öğrendik. Seralarımızda çalışma saatlerinin dışında, işçilerimiz seradan çıktığında, bitkilerin rahatlama dönemine girdiği akşam saatlerinde klasik müzik yayınlıyoruz" dedi.

'BİLGİSAYARLI SİSTEM KULLANILIYOR'

Domateslerin doğal yolla döllenmesini sağlamak için seraların içinde arıların yaşadığını aktaran Kerim Özcan, üretim aşamasını da bilgisayar sistemiyle sürekli takip ettiklerini anlattı. Özcan, "Seralarımızda raf ömrünün uzun olması için tamamen bilgisayarlı bir üretim sistemi kullanıyoruz. Domatesler dalından kesildikten sonra el değmeden TIR'lara yükleniyor. Hijyen koşullarına çok dikkat ediyoruz. Tarımsal üretim açısından verimli bir bölgedeyiz. Deneme üretiminden sonra gerçek anlamda üretime geçeceğiz ve Afyonkarahisar'a değer katacağız. Seralarımızda yılın 11 ayı ürün alabiliyoruz. 110 bin metrekarelik sera alanında yılda 5 milyon 500 bin ton domates üretebileceğiz" diye konuştu. - Afyonkarahisar

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title