Haberler

Dolmabahçe'nin Hafızasına Edebi Bir Işık

Güncelleme:

Dolmabahçe'nin ana karakter olduğu makalelerden oluşan çalışma aynı zamanda İstanbul'un modernleşme serüvenine farklı bir bakış sunuyor.

Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul'un en önemli tarihi mekanlarından Dolmabahçe'nin öyküsünü anlatan "Dolmabahçe: Mekanın Hafızası" adlı kitabı okurla buluşturuyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları'nın tarih dizisi içerisinde yerini alan "Dolmabahçe: Mekanın Hafızası", İstanbul'un tarihsel, toplumsal ve kültürel hafızasına ışık tutuyor. Çalışma, Dolmabahçe bölgesi olarak bilinen Fındıklı ile Beşiktaş arasındaki sahil şeridi ile Gümüşsuyu-Taksim-Teşvikiye-Maçka semtlerinin üç yüz yıllık tarihsel dönemini konu alıyor. Dolmabahçe Sarayı da bölgenin önemli kahramanlarından biri olarak öne çıkıyor.

Konu aldığı bölgenin Osmanlı döneminden Türkiye Cumhuriyeti'ne uzanan karmaşık, çoğul ve çok sesli modernite serüvenini tüm yanlarıyla irdeleyen kitap; çeşitli disiplin ve meslek alanlarından gelen uzman ve akademisyenlerin kaleme aldıkları ve zengin görsel malzemeyle desteklenen makalelerden oluşuyor. Bahar Kaya tarafından derlenen çalışmada Kaya'nın yanı sıra Shirine Hamaden, Nilay Özlü, Afife Batur, Sıla Durhan, Yıldız Salman, Deniz İkiz, M. Burak Çetintaş, Işıl Uçman Altınışık, Deniz Güner M. Burak Altınışık, Hatice Aynur, Philippe Bora Keskiner, Esra Akcan, Ahmet Ersoy, Uğur Tanyeli ve Erhan Berat Fındıklı'nın yazıları yer alıyor.

Okuyucusunu Dolmabahçe Bölgesi'nin tarihsel, toplumsal, mimari ve kültürel dokusunun katmanları arasında adeta arkeolojik bir geziye çıkartan kitap, bir kez daha Türkiye ve İstanbul'un hafızasını tazeliyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Beşiktaş Fındıklı Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title