Haberler

    Dolar, Seçim Öncesi Seviyelerde

    Yunanistan sorununun çözüme ulaşacağı beklentileriyle global piyasalarda oluşan iyimser hava, yurtiçinde ise koalisyonun kısa sürede kurulacağı beklentisiyle dolar/TL dün seçim öncesi seviyelere gerilerken, bugün PPK toplantısının izleneceği piyasalara asıl olarak siyasi gelişmeler yön vermeye devam edecek.

    Yunanistan sorununun çözüme ulaşacağı beklentileriyle global piyasalarda oluşan iyimser hava, yurtiçinde ise koalisyonun kısa sürede kurulacağı beklentisiyle dolar/TL dün seçim öncesi seviyelere gerilerken, bugün PPK toplantısının izleneceği piyasalara asıl olarak siyasi gelişmeler yön vermeye devam edecek.

    Dolar/TL dün küresel piyasalarda Yunanistan kaynaklı iyimser hava ve hükümetin kısa sürede kurulacağı beklentileriyle seçim öncesi seviye olan 2.6613'e kadar geriledi. Dolar/TL bu sabah saat 09: 17'de 2.6740/2.6750, sepet bazında TL 2.8417/2.8454, euro/TL ise 3.0111/3.0154 seviyesinde.

    Seçim öncesi 2.66'lı seviyelerde bulunan dolar/TL, seçimlerin hemen ardından 2.8094 ile tarihi zirveyi test etmiş, koalisyonun hızlı bir şekilde gerçekleştirilebileceği beklentisi ve Fed açıklamalarıyla ile de geçen haftayı 2.70'in altında tamamlamıştı.

    Meclis toplanıyor

    Seçimlerin ardından bugün ilk kez toplanacak olan TBMM Genel Kurulu'nda 550 milletvekili yemin edecek; Meclis başkanı seçiminin ilk turu ise Pazar günü yapılacak.

    Cuma günü açıklanan TCMB beklenti anketi enflasyon beklentilerinin daha da bozulduğunu gösterirken Merkez Bankası'nın 7 Haziran genel seçimleri sonrasında bir koalisyon hükümeti mi kurulacağı yoksa erken seçime mi gideceği yönündeki siyasi belirsizliğin devam ettiği bir ortamda gerçekleştireceği ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında kısa vadeli faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

    Bir bankanın döviz işlemcisi, "Bu ayki PPK toplantısından bir değişiklik kararı çıkmasını beklemiyoruz, dolayısıyla piyasayı da etkilemeyecektir. Hükümet kurma sürecine ilişkin gelişmeleri izliyor piyasa, dolar/TL'de 2.6550'lere hareket görmemiz olası" dedi.

    "Meclis Başkan seçimlerinde partilerin davranışı, hükümet kurma sürecine ilişkin olarak bazı ipuçları sunabilir" diyen HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci, "Ancak, bu sürecin en önemli ayağını koalisyon hükümeti oluşturma süreci teşkil edecektir. Mali piyasalar, kulislerden gelen sinyalleri de harmanlayarak, AK Parti-MHP koalisyonunun gerçekleşme ihtimalini daha yüksek buluyor ve bunu da fiyatlıyor. Bu model orta ve uzun vadede iyi midir sorusu piyasalar açısından şu an itibariyle çok da vahim değil. Piyasalar şu an hükümet kurulup kurulmaması üzerine yoğunlaşmış ve yeni bir seçim ihtimalinin bertaraf edilip edilmeyeceğine bakıyor. Bu yönüyle de herhangi bir koalisyon senaryosunu olumlu karşılıyor" dedi.

    Koalisyon hükümetinin kurulması halinde ekonomi kurmayları ve ekonomi politikalarına odaklanılacağını söyleyen Keresteci, "Bunun da olumlu yönde ilerlemesi halinde koalisyonun siyasi manada sürdürülebilirliğini test edeceğiz. Tüm bu etmenlerin olumlu yönde ilerlemesi, mali piyasaların da ciddi anlamda iyimserliği fiyatlamasını beraberinde getirebilir. Mesela, bu durumda dolar/TL ilk etapta 2.55'li seviyeleri radarına alacak ve sonrasında daha aşağı seviyeleri hedefleyebilecektir" dedi.

    Yunanistan görüşmeleri tam gaz sürüyor

    Yunanistan temerrüde düşmekten kurtulmak için yeni bütçe tekliflerini sunarken, euro bölgesi liderleri önümüzdeki günlerde olası bir anlaşmaya varılmasını sağlayabilecek bu teklifleri memnuniyetle karşıladılar.

    ABD borsaları Yunanistan'ın temerrüde düşmesini engelleyecek bir anlaşmanın gerçekleşeceği beklentisiyle beraber dünü yükselişle kapattı. Asya borsaları da, Yunanistan'ın sunduğu son taslakla bu haftanın geri kalanında kreditörlerle anlaşacağı ve bir iflasın önüne geçeceği beklentileriyle beraber yükseldi.

    Kaynak: Dunya.com / Ekonomi

    Para Politikası Kurulu Yunanistan Fed Ekonomi Haberler

    Bakmadan Geçme

    Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Mehmet Ali Yılmaz'ın hastalığı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kimdir? 25 Nisan Perşembe 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 25 Nisan burç yorumları nedir? Yarın okullar tatil mi? 25 Nisan okullar tatil mi, kaç gün tatil edildi? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title