Haberler

Dolar Çeyrek Asırlık Rekora Koşuyor

Güncelleme:

ABD doları 20 yılı aşkın bir süre sonra tüm önemli para birimleri karşısında değer kazanmaya hazırlanıyor.

Dolar, Berlin Duvarı'nın yıkılışı ve internetin hayatımıza girişinden bu yana bu kadar iyi bir yıl geçirmemişti. ABD doları 2014'te 31 önemli para birimi karşısında da değer kazanarak, 1989'dan bu yana bir ilke imza atmaya yaklaşıyor.

YÜKSELİŞİN SEBEBİ

Dolardaki bu yükselişin sebebi toparlanan ekonomi ve Merkez Bankası Fed'in 2015'te faiz artırmayı planlaması olarak görülüyor. Yen ve euro, Japonya ve Avrupa merkez bankalarının deflasyonu önlemek adına teşvik politikalarına hız vermeleri ile değer kaybı yaşadı. Ruble, sert düşüş yaşayan petrol fiyatları ve Ukrayna'daki kriz nedeniyle önemli para birimleri arasında en çok değer kaybı yaşayan kur oldu.

DOLAR ÇOK GÜÇLÜ

Connecticut'ta bulunan Amherst Pierpoint Securities stratejisti Robert Sinche ''Bir tane para birimi dahi dolar karşısında yükselmiyor. ABD faiz oranı beklentilerinde ciddi bir değişiklik yaşanıyor'' diye konuştu. Dolar yen karşısında yıl genelinde yüzde 14'lük artışla 120.31 düzeyinde ve üçüncü yıllık kazancı kaydedecek. Dolar euro karşısında ise yüzde 13 ile 2005'ten bu yana en ciddi artışı sağladı ve 1.2183 oldu. Euro yen karşısında yüzde 1.3 değer kazanarak 146.60 düzeyine geldi. Dolar, Türk Lirası karşısında ise yıl genelinde yüzde 7,5 yükselerek 2,3177 seviyesine geldi. Analistlerin 2015 dolar/TL tahminleri ise 2,20 ila 2,50 arasında oldu.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Merkez Bankası Berlin Fed Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (7)

leon:

soğuk savaş sıcak savaş ve en sonunda ekonomik sanal ekonomi savaşı başlamış oldu avrupaya rest çeken rusya ya en büyük darbe gerçekleşti çin ordusuna savaş emri vererek ekonomik dalgalanma yapmaya başladı rusyanın tahıl ihracatını durdurması savaş hazırlıkları olarak görülebilir bu aslında blöften başka bişey değil ama yinede elimde gücü kullanabilirim demektir ekonomik kuruluşların abd ye verdiği destekler aşikardır doların yükselmesi ondan kaynaklanıyor mayıs ayına kadar büyük bir ekonomik buhranlık yaşanacak gibi türkiye de bankalar kanunda değişiklik yapılması ticari kredileri kaldırması ve doların TL karşısında yükselişe geçmesi merkez bankasının döviz rezerv etmesinden kaynaklanıyor cari açığın kapanması şart en azından bu yol en mantıklısı ekonomik buhranlıkta bankaların kapanmaması buna bağlı. . . . .

6
0
yanıtYanıtla
KIRŞEHİR:

yorumların çok güzel arkadaş senden daha fazla bilgi almak isterim

yanıt1
yanıt0
CAN DERSİMLİ:

EURO ALLAH KAHRETSİN SENİ ULAN NE CENABET PARASIN 6 AYDIR YERİNDE SAYIYOR NERDEYSE!!!

2
1
yanıtYanıtla
cemmobilWeb@haberler.com:

petrolün çıkması temmenimdir.cok büyük borsada hisse aldim.benden size büyük tüyo alın hisseenizi,1 sene içinde petrol 100 dolar olacak buda 45 oranında kar demektir. saygilar

0
1
yanıtYanıtla
basaner:

2015 tahmini 2, 20 ile 2, 50 arasıymış. Buna tahmin mi denir? O tahmini bende yapardım.

0
0
yanıtYanıtla
yavuz soy:

dolar yukselse ne olur amerikada 10 sene evvel 2 $ yedigin hamburger simdi 10$

0
0
yanıtYanıtla
petroçellimobilWeb@haberler.com:

HARP ÇIKACAK

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title