Haberler

Singapur MB Para Politikasını Değiştirdi, Dolar Sert Şekilde Yükseliyor

Güncelleme:

TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamaları ile dün yükselen dolar/TL, bugün de tırmanışını sürdürerek 2.38 lirayı aştı.

Dolar önemli para birimlerinin çoğu karşısında, Singapur'un merkez bankasının Fed'in toplantısını bugün sonlandırması öncesinde beklenmedik şekilde para politikasını genişletmesinin ardından yükseliyor.

MERKEZİN AÇIKLAMAS I

Salı günü 2015 yılının ilk enflasyon raporunu açıklayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı'nın, 4 Şubat'ta Para Politikası Kurulu'nu (PPK) toplayarak faiz inidirimi kararı alabileceğini söylemesi sonrasında yükselişe geçen dolar/TL, bugün güne bir miktar satışla başlamasının ardından tekrar yukarı yönlü hareketi sürdürerek 2.38 lirayı aştı.

ANALİZ

Başçı enflasyon raporu sunumu sonrasında soruları yanıtladığı esnada, Ocak ayı enflasyonunun beklendenden çok (1 puanın üzerinde) düşmesi durumunda PPK'yı 4 Şubat'ta toplayarak faiz indirebileceklerini ifade etti ve "Enflasyondaki düşüşle uyumlu bir adım atarız, koridorda dikkatli gideriz" dedi.

Başçı'nın açıklamaları sonrasında 2.3706'ya kadar ilerleyen dolar/TL kuru, bugün güne düşüşle başlayarak 2.3552'ye kadar geriledikten sonra yönünü tekrar yukarı çevirdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Başçı'nın açıklamalarını destekleyen demeçleri, ruble ve Singapur dolarındaki kayıplar, Ocak ayı enflasyonunda düşüş beklentileri ile birlikte gelen 4 Şubat'ta ara PPK toplantısı ihtimali ve ABD merkez bankası Fed'in bu akşam toplantı sonrasında yapacağı açıklamalarda bir faiz artırım sinyali beklentisi, dolar/TL'deki yukarı yönlü hareketi tetikleyen başlıca sebepler olarak görülüyor.

TEKNİK BAKIŞ

Dolar/TL 2.38 lirayı aşarak en yüksek 2.3832'yi görmesinin ardından, saat 15:58 itibarıyla yüzde 0.55 artışla 2.3791 liradan alıcı buluyor. Aynı dakikalarda euro/dolar paritesi yatay bir seyir izleyerek 1.1349 olurken, euro/TL ise yüzde 0.52'lik prim ile 2.7006 düzeyinde. Dolar Endeksi ise yüzde 0.13'lük hafif yükselişle 94.18 puan olarak kaydediliyor.

Singapur Merkez Bankası bugün para politikasını genişletti. Banka Singapur doları için politika bandının eğimini düşüreceğini açıklarken, 2015 enflasyon beklentisini düşürdü ve fiyatların yüzde 0.5 kadar gerileyebileceği açıklamasında bulundu. Rusya bugün 2004'ten bu yana ilk defa değişken faizli tahvil satışı gerçekleştirdi.

Bu gelişmeler ışığında gelişen ülke para birimleri arasında en sert kaybı Rusya ve Singapur para birimleri kaydederken, ABD doları karşısında ruble yüzde 1.85, Singapur doları yüzde 1 zayıfladı. Bu iki para birimini ise Türk Lirası takip ediyor.

UZMAN GÖRÜŞÜ

Kurdaki hareketi değerlendiren ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin, "Dün Başçı'nın açıklamaları ile kurda yükseliş başladı. Bugünkü asıl hareket ise 2.3780'in kırılması ile oldu, bu düzeyin aşağı yönlü tekrar kırılmaması durumunda yukarı yönlü hareket hızlanabilir gibi görünüyor. 2.44-2.45'e kadar fazla bir yer görünmüyor çünkü likidite çok zayıf piyasada ve çıkışlarla birlikte önümüzdeki dönemde yeni zirveler bu noktalar olabilir" yorumunu yaptı.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Para Politikası Kurulu Erdem Başçı Singapur Fed Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (5)

BirisiMobil-IOS:

Hic yorum yapilmamis .. Ekonomiden anlayan kimse yokmus demekki ;)

4
2
yanıtYanıtla
vatansever80:

doların gerçek degeri on dolar bir tl etmez suudi gibi arap devletleri ve bizim gibi abd nin gönüllü uşakları olmasa abd de olmaz ne acı

2
0
yanıtYanıtla
yildiz childers Ggevas-VAN dogumlu:

turk lirasi dahada dusebilir sebebi rusya ve irana embargo uygulamasini yapmamalari hatta kafa tutmalari. ve halkinayagindaki nasirdan bile hukumeti suclayip santaj yapmalari.

1
1
yanıtYanıtla
halloweenmobilWeb@haberler.com:

Dolar daha da çıkar yatırım yapılması gerekir anlayana tabi TL çok değerli kısmına inanan varsa görelim bakalım

1
0
yanıtYanıtla
akil adammobilWeb@haberler.com:

Yorum yapmamali kimse..gostergeler falan hikaye..aylarca bloomberg izledim baktim ki bu isin uzmani yok.her an her sey degisiyor.kapitalizm kaygan bi zemin..genelde de kucuk baliklarin kaydigi bi zemin.baronlar ne isterse o.onlar kazanir sadece.aynen kumar oynatan kahveci hesabi.sen aksama kadar istatistik calis bos.paraniza sahip cikin yeter.simdi dolar cikacak derler haftaya düşer olan sana olur.ustelik dolardan kazanacagin 3 lira senden 33 lira olarak enflasyon ve pahaliliktan cikar.

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title