Haberler

Dolandırıcıların Yeni Oyunu, BTK'dan Aldıkları 888'li Numara

Güncelleme:

Dolandırıcılar BTK'dan 888'li numara alıp vatandaşları kandırıyor. Cevap verenin faturasına 25 lira yansıyor.

Çağrı Merkezleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Tarakçı telefon dolandırıcılığıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. "Dolandırıcılar BTK'dan 888'li numara alıp vatandaşları kandırıyor." diyen Tarakçı "Bu numaradan beni aradılar. Cevap verince faturama 25 lira yansıdı" dedi.

DOLANDIRICILARIN YENİ PLANI

1 Mayıs 2015 itibariyle yürürlüğe giren yeni e-Ticaret Yasasıyla hakkında önemli açıklamalarda bulunan Çağrı Merkezleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Tarakçı, Vatandaşın izni olmadan çağrı, kısa mesaj, elektronik posta gibi hizmetlerin gönderilmesini engelleyen yasanın dolandırıcıları önleyemeyeceğini söyledi.

ÇAĞRI MERKEZİ GÖRÜNÜMLÜ

Tarakçı, çağrı merkezi görünümlü dolandırıcıların merdiven altı şirketler kurarak vatandaşı dolandırdığını belirtti. Kendisinin bile bu şebekenin hedefi olduğunu ifade eden Tarakçı, "Geçtiğimiz günlerde beni 888'li numara aradı. Iphone kazanma şansı diye konuşmaya başladı. 888'li numara aradığı zaman sizi açtığınız andan itibaren 25 lira faturanıza yansıyor. Konuştukça faturanıza yüklü bir bedel yansıyor. Sektörün 20 yıllık emektarı olarak ben bile bu dolandırıcıların tuzağına düştüm." dedi.

BTK'DAN ALIYORLAR

Dolandırıcılık yöntemlerinin bununla da sınırlı kalmadığını belirten Tarakçı, dolandırıcılık şebekelerinin telekom altyapılarını kötü amaçlı kullanmaya çalıştıklarını ifade etti.

888 ve benzeri numaraların Bilgi Teknolojileri Kurumu'na (BTK) faaliyet alanları belirtilerek başvuru ile alındığını vurgulayan Tarakçı, "Cinsel içerikli hatlar daha çok bu kapsama giriyor. Ama daha sonra amaç dışı kullanılarak insanları tuzağa düşürebiliyorlar. Böyle durumlarda işlem şöyle işliyor; eğer bu numara tespit edilip şikayet edilirse işlem yapılabiliyor. Dolandırılan kişilerin BTK'ya ya da Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na şikayet etmeleri gerekiyor. Emniyetin bilişim şubeleri bu konuda çalışması lazım. Bunlar her sektörde olan üçkağıtçılar" şeklinde konuştu.

Tarakçı, vatandaşın izni olmadan çağrı, kısa mesaj, elektronik posta gibi hizmetlerin gönderilmesini engelleyen 1 Mayıs 2015 itibariyle yürürlüğe giren yeni e-Ticaret Yasasının dolandırıcıları önleyemeyeceğini söyledi.

VATANDAŞIN CANINA OKUDULAR

Tarakçı, şunları anlattı: "İki üç çağrı merkezi kurumu ve büyük ölçüde merdiven altı şirketler vatandaşın canına okudu. İsteyen istemeyen herkesi aradılar. İsmini dahi bilmediğimiz bu merdiven altı şirketlerin büyük bir kısmı da dolandırıcılık yaptı. Bunlar çağrı merkezi değil sahtecilik çeteleri."

10 BİN İSTİHDAM KAYBI OLACAK

Dolandırıcıları engellemek için sektörde istihdam kaybı yaşanacağını ifade eden Tarakçı, "Çağrı merkezi sektöründe yasayla birlikte 10 bine yakın istihdam kaybı bekliyoruz. Çıkan bu yasa veren merdiven altı kurumları durdurmayacak. Resmi şirketleri dahi yok. 4 kişi bir araya geliyor ceplerden numara bulup kimseleri dolandırmaya çalışıyor." dedi.

BİR KURULUŞ GÜNDE ON KEZ NİYE ARAR?

Büyük kurumların sayısının 8 ila 10'ü geçmediğini belirten Tarakçı, "Doğal bitkisel bilmem ne arttırıcı ürünler diye arayan birçok merdiven altı kurum var. Bunlar bizim sektörümüzde olan işler değil. Bu grup insanları ve aramaları yapanları biz de tanımıyoruz. Greenpeace olarak arayıp bağış istiyorlar. Bu Greenpeace gibi gönüllüğe dayalı bir örgüt beni neden günde 10 defa arasın. İşte bu iş suistimal. Bizde bu tip arama yapan kimse yok." şeklinde konuştu.

ÜCRETLİ HATLAR NASIL ALINIYOR?

Metin Tarakçı, ücretli hat almanın yollarını anlattı. "Hat kurmak istediğiniz zaman BTK'ya başvuruyorsunuz. İşin amacını hedefini ifade ediyorsunuz. Ancak o zaman BTK birtakım denetimden sonra buna müsaade ediyor. Biz dedik ki bu tip dışarıyı aramak isteyenlere karşı bir prefiks tanımlayalım. Mesela bu 0860'lı bir numaradan aranıyorsanız düzgün bir kurumdan olduğunu anlayıp gönül rahatlığıyla açabilirsiniz.

Diğer numaraları ise açmazsanız böylece bu dolandırıcılık işleri azalır."

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

1 Mayıs Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (37)

Bu ne perhiz:

BTK numara vermesin o zaman dolandiricilara. Hem numarayı veriyor hemde bize ararlarsa açma diyor saçma geldi

14
0
yanıtYanıtla
kapkara:

devlet vatandaşını korumakla yükümlüdür be onu bunu anlamam. .

12
0
yanıtYanıtla
nevşehirli:

devlet bukadar acizmiki insanların dolandırılmasına imkan veriyooooo

12
0
yanıtYanıtla
GERÇEKÇİ:

BTK AKP YE ÇALIŞIYOR VATANDAŞI SOYMANIN DOLANDIRMANIN YOLUNU AÇIYOR

10
1
yanıtYanıtla
taraf:

devlet işbirlikçi. . bir zamanlar gazetelerde kupon karşılığı dolandırıyordu o zanki hükümet hemen olaya el koydu. . şidi telefon istiyoruz hıyar gonderiyorlar. . hükümet hırzız olunca bunlar ne yapsın

8
2
yanıtYanıtla
İNCEDEN...:

ulan tamamda siz ne işe yarıyorsunuz

10
0
yanıtYanıtla
mehmet72:

peki neden karşı taraftan 25 tl kesiyorki bu sebebi kim olursa olsun yanlış yapıyor

10
0
yanıtYanıtla
AmedMobil-IOS:

Bence bu numarayı millete veren btk dolandırıcılığıdır,Neden öyle bir saçmalığa izin veriyorlki,efendim telefonu açana fatura yansıtılıyormuş,bence btk suçludur...

7
2
yanıtYanıtla
altunMobil-ANDROID:

bu nasıl ülke kardeşim yargi yasaklasin ben arasam da olsa neysede onlar ariyor bana giriyor fatura saçma bir ülkede yaşıyoruz gibi geliyor bana.

9
0
yanıtYanıtla
yuhhhhh:

btk ne işe yarar . verdiği özel numaraların kontrolünü sağlayamayacaksa özel numara vermesin arkadaş. milletin hiçbir kuruma güveni olamayacak mı bu memlekette

9
0
yanıtYanıtla
Tüm 37 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title